کیست تخمدان چیست؟
کیست تخمدان بیماری است که از تشکیل یک یا چند کیست غیر طبیعی در تخمدان بوجود میآید. این کیستها که حاوی مایع هستند، درون تخمدان یا روی آن رشد میکنند. این بیماری به انواع مختلفی دسته بندی میشود و شایعترین آن کیستهای فولیکولی است که در یکی از فولیکولهای تولید کننده تخمک ایجاد میشود و تمام زنان در مقاطعی از زندگی به کیستهای فولیکولار مبتلا میشوند. اندازه کیستهای فولیکولی معمولاً بالای ۳ سانتیمتر است و نباید با فولیکول تخمک که در زمان تخمکگذاری گاهی حتی به اندازه ۲۵ میلیمتر میرسد، اشتباه گرفته شوند. بیشتر این کیستها خودبه خود یا با مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری ظرف ۶ تا ۸ هفته از بین میروند و اغلب موجب بروز مشکل نمیشوند. شایعترین تودههای تخمدان که در سنین ۲۲ تا ۴۵ سالی بروز میکنند، تودههای کیستیک هستند. به طور کلی حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد این تودهها خوش خیم هستند و باعث بروز سرطان نمیشوند.
انواع کیست تخمدان
کیست فولیکولار: شایعترین نوع این بیماری، کیست فولیکولار است که از رشد یک فولیکول نتیجه میشود. فولیکول یک کیسه پر از مایع طبیعی است که حاوی یک تخمک است. کیستهای فولیکولار هنگامی که فولیکول در طی چرخه قاعدگی بیش از حد طبیعی رشد میکند و برای آزاد سازی تخمک باز نمیشود تشکیل میشود.
کیستهای هموراژیک یا اندومتریوئید: کیستها میتوانند در اثر جراحت یا نشت عروق خونی کوچک به درون کیسه تخمک حاوی خون باشند که به آنها کیستهای هموراژیک یا اندومتریوئید گفته میشود.
کیستهای درموئید: گاهی بافتهای تخمدان برای تشکیل بافتهای دیگر بدن مانند مو یا دندان به صورت غیر طبیعی رشد میکنند. کیستهایی با این بافتهای غیر طبیعی، کیستهای درموئید نامیده میشوند.
کیستهای پلی کیستیک (PCO): گاهی چند تخمک، چند کیست تولید میکنند و این عمل تکرار شده و تعداد زیادی کیست کوچک در تخمدانها ایجاد میشود که آنها را به نام تخمدانهای «پلی کیستیک» میشناسیم. کیستهای پلی کیستیک نسبتاً خوش خیم هستند ولی درمان آنها در بیماران مختلف بر حسب شرایط بیمار نظیر وزن و اینکه ازدواج کرده یا نه و یا بچه میخواهد یا نمیخواهد کاملاً متفاوت است و به بررسی و آزمایشهای دقیقتر و مراجعههای متعدد به پزشک نیاز دارد.
کیست فونکسیونل: گاهی از محل فولیکول تخمدانی در مرحله دوم سیکل ماهانه که دوره «لوتیئنی» نامیده میشود، کیستهای لوتیئنی ساخته میشود که آنها نیز به نام کیست «فونکسیونل» شناخته شده و خطرناک نیستند.
درمان گیاهی کیست تخمدان
تخمدان پلی کیستیک شایع ترین اختلالات غدد درون ریز در زنان و شایع ترین علت نازایی ناشی از عدم تخمک گذاری می باشد.
سندرم تخمدان پر کیست وضیعتی است که اغلب با قاعدگی نامنظم ، افزایش رشد موهای زائد (هیرسوتیسم) و چاقی مشخص می شود. اما می تواند زنان را به اشکال متفاوت مبتلا کند.
قاعدگی های نامنظم یا سنگین می توانند علامتی از این وضعیت در بالغین باشد. سندرم تخمدان پرکیست امکان دارد در زمانی که خانمی برای باردار شدن مشکل دارد بارز شود.
در زیر تعدادی از دارویی گیاهی که به درمان این بیماری کمک می کند آورده شده است اما به یاد داشته باشید که این داروهای گیاهی هرگز جای مراجعه به پزشک و درمانهای پزشکی متداول را نخواهد گرفت.
● شیرین بیان:
تحقیقات در چین نشان داده است که شیرین بیان می تواند در سندروم تخمدان پلی کیستیک و بهبود نظم قاعدگی و باروری مؤثر باشد. این گیاه همچنین از کبد و بافتهای غشایی در معده و مسیرهای تنفسی حفاظت می کند. شیرین بیان داروی خوبی برای باز یافتن سلامتی و بهبود بعد از بیماری است.