گردش خون ضعیف در بدن سبب ایجاد سستی و کرختی در بدن می شود و از علایم رایج آن سرد بودن دست و پا حتی در هوای گرم است. جریان خون ضعیف در مراحل جدیتر منجر به فشار خون بالا، مشکلات قلبی، نارسایی عضوی ، سکته مغزی، واریس، نارسایی کلیوی میشود. یکی از توصیه های موثر طب سنتی برای تقویت گردش خون، استفاده از رزماری و روغن رزماری است. در این مطلب قصد داریم شما را با خاصیت تقویت کننده گی رزماری و همچنین خواص فوق العاده رزماری آشنا می کنیم.
رزماری گیاهی بومی حوزه مدیترانه است که از گذشته کاربردهای فراوانی در طب سنتی برای درمان و تسکین درد داشته است. علاوه بر تسکین درد رزمانی در درمان بسیاری از بیماری ها مفید است و به تقویت سیستم ایمنی و بهبود سلامت کمک فراوانی می کند.
نقش رزماری در تقویت جریان خون
رزماری به عنوان یک محرک برای بدن عمل می کند و تولید گلبول های قرمز و جریان خون را تقویت می کند. این شرایط به اکسیژن رسانی بهتر به اندام ها و مناطق حیاتی بدن کمک می کند و از عملکرد روان و کارآمد فعالیت های متابولیک در این مناطق اطمینان حاصل می شود. افزون بر این، حرکت مواد مغذی به سوی سلول هایی که نیازمند ترمیم هستند، تحریک می شود.
سایر خواص رزماری برای سلامت
کنترل قند خون
افراد مبتلا به دیابت میتوانند از این خاصیت رزماری در تنظیم سطح قند خونشان استفاده کنند. عصارهی رزماری میتواند قند خون پلاسما در حالت ناشتا و سطح کلسترول را پایین بیاورد؛ این امر به کنترل دیابت نوع ۲ و دیگر اختلالات سوخت و ساز بدن کمک میکند.
روزی یک فنجان چای رزماری بنوشید. زمانی که این گیاه را برای کنترل دیابت مصرف میکنید، حتما سطح قند خونتان را کنترل کنید. همچنین، مصرف داروهای تجویز شدهی خود از سوی پزشکتان را ادامه دهید.
تقویت حافظه
یکی از اولین موارد گزارش شده و یا مستند از رزماری به عنوان یک محرک شناختی بود. گفته میشد که رزماری به بهبود حافظه و افزایش هوش وتمرکز کمک میکند. اگرچه تمامی این ادعاها در دست تحقیق و بررسی است اما مصرف آن میتواند تاثیر خوبی بر روی افزایش حافظه داشته باشد. این ماده به شما کمک میکند ذهن تازه و جوانتری داشته باشید. رزماری همچنین برای تحریک فعالیتهای شناختی در دوران کهنسالی بسیار مفید است. در افرادی که از اختلالات شناختی رنج میبرند مصرف رزماری می تواند مفید باشد.رزماری یک مکمل جایگزین خوب برای بیشتر درمانهای مدرن است.
بهبود گوارش
رزماری برای معدهتان عالی است چرا که ترشح صفرا را تنظیم میکند و پاتوژنهای منتقله از غذا را مهار میکند. از جمله خواص رزماری این است که این گیاه همچنین اشتها را تحریک میکند، سوء هاضمه را درمان میکند؛ و نفخ شکم، باد معده و یبوست را از بین میبرد.
بهبود خلق و خو و استرس
عطر و بوی رزماری میتواند به تنهایی خلق و خوی شما را بهبود ببخشد، ذهن شما را پاک سازد و استرس را کاهش دهد.در افرادی که دچار اضطراب مزمن و یا عدم تعادل هورمونهای استرس هستند، مصرف رزماری میتواند مفید باشد. زمانی که این گیاه مصرف شود میتواند اثرات مثبتی داشته باشد. در آروماتراپی نیز از اسانس رزماری برای این مقاصد استفاده میشود.
تقویت سیستم ایمنی بدن
ترکیبات فعال در رزماری آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و ضدسرطانی هستند. این نشان دهنده یک حمله سه جانبه در برابر بسیاری از بیماریهای مختلف و عوامل بیماری زا است که میتواند سیستم ایمنی بدن را تهدید کند.این ترکیبات آنتی اکسیدانی یک خط دفاعی ثانویه در پشت سیستم ایمنی بدن تشکیل میدهند. رزماری حاوی مقدار قابل توجهی از این ترکیبات قدرتمند از جمله رزمارینیک اسید، اسید کافئیک و اسید بتولیک است.
مبارزه با سرطان
تحقیقات زیادی در حال انجام است تا اثر روغن رزماری بر سرطان را آزمایش کند. کارنوزول، که یکی از اجزای روغن رزماری است، اثرات امیدوارکنندهای در مبارزه با سرطان نشان داده است . تحقیقات گسترده ای اثر مثبت رزماری برای درمان سرطان های روده بزرگ، پانکراس، پستان، پروستات، گردن رحم، مثانه، تخمدان و لوسمی را ثابت کرده است. همچنین نشان داده شده که رزماری مانع گسترش کارسینوم کبدی شده و منجر به کاهش رشد تومورها شده است.
خاصیت آنتی باکتریایی
با اینکه خاصیت کلی رزماری در تقویت سیستم ایمنی بدن به تنهایی برای حفط سلامت بدن کافیست اما این ماده در مقابل عفونتهای باکتریایی به خصوص در معده بسیار مفید و موثر است. هلیکو باکتر پیلوری یک پاتوژن شایع و بسیار خطرناک است که میتواند باعث زخم معده گردد اما رزماری از رشد آن جلوگیری میکند. رزماری همچنین از بروز عفونتهای استاف که سالیانه جان هزاران نفر را میگیرد، جلوگیری میکند.
تسکین دهنده معده
رزماری به طور سنتی در فرهنگهای مختلفی برای درمان دردهای شکمی، یبوست، نفخ و اسهال مورد استفاده قرار میگیرد. تاثیر ضد التهابی و محرک آن بسیار موثر است. بنابراین اضافه کردن مقادیر مناسب از رزماری به رژیم غذایی میتواند به تنظیم اجابت مزاج کمک کند و سیستم گوارشی شما را بهبود ببخشد.
درمان مشکلات تنفسی
شما همچنین میتوانید این گیاه دارویی معطر را به دلیل خواص آرامشبخش، ضد باکتری، و ضد اسپاسم آن، برای درمان عفونتهای تنفسی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و، عفونت سینوس و آسم استفاده کنید. رزماری همچنین بوی بد دهان را از بین میبرد.
چند قطره روغن رزماری را با ۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون و یا هر روغن حامل دیگری مخلوط کنید. قفسه سینهتان را با این روغن چند بار در روز ماساژ دهید.
خوشبو کننده نفس
رزماری به عنوان یک عامل آنتی باکتریایی میتواند نقش بسیار شگفت انگیزی در خوشبو کردن دهان داشته باشد. همین امر موجب می شود سلامت و بهداشت دهان و دندان نیز بهبود یابد. برگهای رزماری را در یک لیوان آب داغ قرار دهید و سپس با آب آن، دهان خود را بشویید. این کار باعث از بین رفتن باکتریهای مضر دهان شده و دهان شما را خوشبوتر میکند.
تسکین درد
رزماری به عنوان یک مادهی ضد درد به صورت موضعی برای درمان درد مورد استفاده قرار میگیرد. زمانی که رزماری به صورت خوراکی مصرف شود مانند یک تسکین دهنده درد عمل میکند. در واقع، یکی از استفادههای محبوب رزماری برایدرمان میگرن است. استشمام بوی رزماری برای کاهش نشانههای میگرن بسیار مفید خواهد بود.
ضد التهاب
شاید یکی از مهمترین کاربردهای رزماری استفاده از آن به عنوان یک مادهی ضد التهابی است. اسید کارنوسیک آنتی اکسیدان و ترکیب ضد التهابی قدرتمندی است که در رزماری یافت میشود و میتواند برای کاهش التهاب مفاصل، ماهیچهها و رگهای خونی مفید باشد. همین امر باعث شده است که رزماری به یک درمان موثر برای بیماریهای مختلفی همچون فشار خون، نقرس، ورم مفاصل و صدمات متحمل شده در فعالیت بدنی یا جراحی تبدیل شود. علاوه بر این، کاهش التهاب در سیستم قلبی –عروقی میتواند برای افزایش سلامت قلب موثر باشد.
سم زدایی از بدن
رزماری دارای طبیعت ادرار آور است و این بدان معناست که میتواند سموم بدن را از طریق ادرار از بدن دفع کند. اینکار باعث افزایش سلامت کلی بدن میشود. رزماری به بهبود سلامت کبد در بدن نیز کمک فراوانی میکند.کبد یکی از ارگانهایی است که به سختی درمان میشود.
درمان آکنه
کاربرد موضعی روغن رزماری برای کاهش التهاب ناشی از آکنه و همچنین از بین بردن پف و سیاهی اطراف چشم یکی از خواص عالی رزماری است. ترکیبات رزماری باعث افزایش گردش خون در زیر پوست صورت تان میشود و از پیری و فرسودگی پوست جلوگیری میکند.