پوسته پوسته شدن دست ها اتفاقی است که گاهی برای برخی از افراد پیش می آید. دلایل مختلفی برای این امر وجود دارد. در صورتی که این مساله به ندرت پیش بیاید میتواند بر اثر حساسیت به مواد شیمیایی یا شوینده یا دلایل اینچنین باشد. اما اگر این مساله زیاد اتفاق بیافتد ممکن است دلایل جدی تری داشته باشد. در این مطلب به بررسی دلایل پوسته پوسته شدن دست ها می پردازیم.
دلایل پوسته پوسته شدن دست ها
آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی یکی از علل شایع پوسته پوسته شدن دست و انگشتان است. دکتر Melissa Conrad Stöppler معتقد است که آفتاب سوختگی یکی از نمونه ها کلاسیک برای برداشته شدن لایه ای از پوست بدن است. به این ترتیب اگر از پوست دست در مقابل اشعه خورشید محافظت نشود، این اشعه می تواند باعث ایجاد آسیب شده و واکنش طبیعی بدن به این آسیب، یعنی پوست انداختن را تحریک کند.
اگر پوستتان آفتاب سوخته شده باشد، احتمالا رنگش قرمز شده و زمانی که آن را لمس می کنید احساسی داغی خواهید کرد. پس از چند روز از آفتاب سوختگی پوست شروع به ریختن می کند. این لایه برداری معمولا بدون درد است. چون پوستی که می ریزد بافت مرده است.
آب و هوای سرد و یا دیگر عوامل محیطی
از طرفی دیگر آب و هوای خشک نیز ممکن است باعث ایجاد پوسته پوسته شود. در اغلب موارد، عواملی مانند هوای سرد، استفاده از وسایل گرمایشی که هوای داخل خانه را خشک می کنند و شستن زیاد دست با آب گرم و صابون می تواند به خشک شدن پوست کمک کند.
همچنین یک بیماری نادر به نام کراتولیتیک زمستانی اریتم، باعث می شود که پوست کف دست در طول فصول سرد و یا دوره های که آب و هوایی خشک است بریزد.
سوختگی
هر نوع سوختگی بر روی دست ها می تواند باعث شود که لایه ای که از پوست آسیب دیده، طی روندی بریزد. علائم سوختگی نیز که کاملا مشخص است. وجود تاول و آبسه پر از مایع و احساس درد و سوزش از علائم سوختگی است. هرگز سعی نکنید که خودتان و به زور بافت مرده را از پوست جدا کنید. برای ترمیم و بازسازی پوست می توانید از روش زیر استفاده کنید.
واکنش های آلرژیک
برخی از افراد دارای پوست های بسیار حساسی هستند. به همین دلیل این عضو در بدنشان به محرک های خاص واکنش های آلرژیک یا درماتیت تماسی نشان می دهد. این واکنش ها باعث می شود که پوست لایه برداری شود. پزشکان کلینیک مایو می گویند که آلرژی اغلب باعث پوسته پوسته شدن همراه با خارش و بثورات جلدی می شود. در برخی موارد، مواد آلرژی زا می توانند موجب شیوع کهیر بر روی پوست شوند.
اگر به تازگی در تماس با ماده ای جدید بوده اید، سعی کنید محرک خود را شناسایی کنید. تنها راه درمان واکنش های آلرژیک اجتناب از تماس با آلرژن است.
مانیکور
گاهی اوقات پوست اطراف ناخن و کوتیکول می ریزد. دلایل مختلفی برای ایجاد این عارضه وجود دارد. یکی از این دلایل مانیکور است. پزشکان معتقدند که پوسته پوسته شدن، قرمزی و تحریک پوست دور ناخن اغلب به دلیل استفاده غیر اصولی از مانیکور است. معمولا هل دادن کوتیکول و یا کوتاه کردن زیاد آن موجب می شود چنین عوارضی ایجاد شود.
برای درمان این عارضه باید سعی کنید که پوست اطراف ناخن و کوتیکول را مرطوب نگه دارید. ضمن این که برای پیشگیری نیز کافی است که کوتیکول را زیاد کوتاه نکنید.
اگزمای دست
یکی از علائم اگزما دست ایجاد پوسته های خیلی خشک در دست است. انواع مختلفی از اگزما وجود دارد که می تواند بر روی بخش های مختلف بدن تاثیر بگذارد. از آن جا که ما برای انجام اکثر فعالیت هایمان از دست استفاده می کنیم، مواد حساسیت زا و محرک نیز بیشتر با این عضو بدن در تماس هستند.
به گزارش انجمن National Eczema، برخی از دیگر نشانه های اگزمای دست، ایجاد خارش، قرمزی، ترک و تاول است. مرطوب کردن پوست برای مدیریت علائم اگزما، متوقف کردن فرایند، جلوگیری از ترک خوردگی و پوسته پوسته شدن دست و انگشتان اهمیت زیادی دارد.
پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی است که موجب می شود تکه های پوست، پوسته پوسته و قرمز شود. علائم این بیماری به صورت دوره ای ظهور پیدا می کنند. پسوریازیس می تواند بر روی هر منطقه از بدن از جمله دست، انگشتان، و ناخن تاثیر بگذارد.
برخی از علایم پسوریازیس وجود تکه های قرمز مرده و نقره ای پوست همراه با فلس است. این بیماری ممکن است عامل شوره سر نیز باشد. علاوه بر پوسته پوسته شدن دست و انگشتان، ضایعات پوستی ممکن است خارش، درد و خونریزی داشته و در صورتی که پوست زیاد خشک شود، ترک نیز بخورد.
اگر پسوریازیس ناخن را تحت تاثیر قرار دهد، تغییر رنگ، پوسته شدن و شکننده شدن ناخن از علائم این بیماری است.
اگر چه هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، اما می توانید علائم پسوریازیس را با داروهای خانگی طبیعی مدیریت کنید. این درمان های طبیعی به کاهش قرمزی، پوسته پوسته شدن و خارش کمک کرده و با مرطوب کردن پوست از ترک خوردگی جلوگیری می کنند.
عفونت قارچی پوست
عفونت قارچی دست معمولا در بین انگشتان شکل گرفته و موجب پوسته پوسته شدن دست و انگشتان می شود. به گفته دکتر William Blahd، علائم و نشانه های عفونت های قارچی پوست ایجاد تکه های مرده، قرمزی، خارش و به احتمال زیاد تاول است.
عفونت های قارچی پوست اغلب بین انگشتان پا رخ می دهد. در این حالت به آن بیماری پای ورزشکاران گفته می شود. اگر این نوع عفونت در کشاله ران ایجاد شود به آن خارش سوار کار ماهر می گویند. این عفونت ها معمولا در محل های گرم و مرطوب ایجاد می شوند. بین انگشتان دست نیز چنین ویژگی هایی را دارد.
قارچ مانوم
عفونت قارچی مانوم عفونتی است که دست ها را تحت تاثیر قرار داده موجب پوسته پوسته شدن دست می شود. این عفونت بسیاری مسری است و ممکن است بعد از تماس با حیوانات خانگی و یا با به اشتراک گذاشتن حوله و لباس با دیگران ایجاد شود. شما می توانید این عفونت را نیز مانند سایر عفونت های قارچی با ترکیب روغن درخت چای و روغن نارگیل درمان کنید.
تب مخملک
تب مخملک یا تب اسکارلت، عفونتی است که توسط باکتری ایجاد می شود و می تواند موجب پوسته پوسته شدن کف دست شود. از دیگر علائم این بیماری می توان به گلو درد و التهاب پوست همراه با بثورات اشاره کرد. پزشکان مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها آمریکا می گویند که تب مخملک می تواند بثورات جلدی بر روی دست ایجاد کند. هنگامی که بثورات در حال ناپدید شدن هستند، ممکن است پوست اطراف نوک انگشتان بریزد. سایر علائم این بیماری عبارتند از:
- قرمزی زبان
- گلو درد
- بزرگ شدن غدد گردن
- تب بالا که اغلب با لرز همراه است
- تهوع یا استفراغ
این علائم نباید نادیده گرفته شود.
کراتولایزیس اکسفولیاتیو
یکی دیگر از بیماری های پوستی که موجب پوسته پوسته شدن دست می شود بیماری به نام کراتولایزیس اکسفولیاتیو است. در این بیماری پس از درمان اگزمای دست، پسوریازیس، و عفونت های قارچی پوست می ریزد. پزشکان هنوز علت این واکنش را نمی دانند. برای مدیریت علائم این بیماری توصیه می شود که از کرم های نرم کننده حاوی اوره یا اسید لاکتیک استفاده شود.
بیماری کاوازاکی
بیماری کاوازاکی یک بیماری نادر است که می تواند کودکان خردسال را تحت تاثیر قرار دهد. تورم غدد، بثورات جلدی، قرمزی انگشتان و ترک خوردگی لب از علائم این بیماری است. بر اساس نظر پزشکان اگر این بیماری در مراحل ابتدایی باشد ممکن است پوسته پوسته شدن دست را نیز تجربه کنید.
منبع: پیام سلامت
دست هایی زیبا داشته باشید با رعایت این نکات!