با نزدیک شدن به روزهای ابستان و گرم تر شدن هوا، عرق کردن در حین فعالیت های روزمره مساله ای عادی است. اما اگر در حالتی که فعالیتی ندارید و هوا نیز گرم نیست عرق می کنید و این موضوع نسبت به وضعیت سایر افراد غیر عادی به نظر می سد می تواند کمی نگران کننده باشد و نیاز به بررسی بیشتر دارد. در این مطلب دلایلی که میتواند سبب تعریق غیر عادی بدن شود را بیان می کنیم. بهتر است در صورت پیش آمدن این مشکل به پزشک متخصص مراجعه کنید تا از وضعیت سلامت بدنتان مطلع شوید.
تعریق زیاد از حد چیست؟
اگر در هوای گرم بیشتر از بقیه عرق میریزید و یا هنگام کار و فعالیت عرق می کنید، معمولا این نوع تعریق شما خطرناک نیست. عرق کردن واکنش طبیعی بدن به کار زیاد و نیاز به خنک شدن است. افراد مختلف با شدت های مختلف عرق می کنند و این نوع عرق کردن طبیعی می باشد. بعضی از افراد راحت تر از بقیه عرق می نمایند.
عرق کردن زیاد و بیش از حد که نشانه بیماری است، یعنی بسیار بیشتر از آنچه که معمول است عرق کنیم. اگر مبتلا به hyperhidrosis (تعریق زیاد) هستید، زمان های نامناسب که دلیلی برای عرق کردن وجود ندارد، بشدت عرق می نمایید. بعنوان مثال، هوا کاملا مطبوع و مناسب است، شما مضطرب نیستید، تب ندارید و بطور مثال درحال دیدن تلویزیون هستید و یا دراز کشیده اید، اگر ناگهان شروع به عرق کردن کردید و میزان آن بیشتر از حد طبیعی بود، پس عرق کردن شما نرمال نیست. در ادامه به بررسی دلایل این امر می پردازیم.
افت قند خون
اگر در محیطی با دمای عادی و متوسط حضور دارید، اما همچنان به شدت عرق می کنید ممکن است افت قند خون مقصر اصلی این شرایط باشد. تعریق می تواند نشانه ای از افت قند خون خفیف، زمانی که قند خون به زیر ۷۰ میلی گرم در هر دسی لیتر رسیده است، باشد. هنگامی که قند خون افت می کند، تعریق بیشتر مواقع در پشت گردن و خط مو صورت می گیرد. به این شرایط هنگام شب باید توجه داشته باشید زیرا فرد ممکن است در خواب به شدت عرق کند و متوجه آن نباشد که این شرایط به نام هیپوگلیسمی شبانه نیز شناخته می شود.
نیاز به سدیم بیشتر
اینکه عرق مقادیری نمک را در خود دارد سبب می شود که ما با از دست دادن آن به سدیم بیشتری احتیاج داشته باشیم. در مواقعی که عرق کردن سبب ایجاد سوزش چشم ها، خراشیدگی ها یا زخم های موجود بر روی سطح پوست شود، احساس بدی را روی پوست بدن تان به وجود آورد و یا لکه های سفیدی را روی لباس تان باقی گذارد، این درست زمانی است که شما به مصرف بیشتر سدیم احتیاج دارید.
در خطر گرمازدگی هستید
درهنگام پیادهروی تابستانی همه چیز خوب پیش میرود، اما وقتی ناگهان میفهمید که دیگر عرق نمیکنید، احساس گیجی میکنید. نقصان غدد تعریق، یا عدم تعریق بهشکل طبیعی، میتواند خطرناک باشد، زیرا مانع از خنک شدن طبیعی بدن میشود. اگر بدون جذب آب ادامه دهید، در معرض خطر بیماریهای مانند خستگی مفرط ناشی از گرما و گرمازدگی قرار میگیرید. به مکانی که سایه است یا تهویهی مطبوع دارد بروید و چیزی خنک بنوشید (بدون کافئین یا الکل). اگر بهسرعت بهتر نشدید، با مراقبتهای پزشکی اورژانس تماس بگیرید.
دکتر دیوید پارسیر، رئیس سابق آکادمی پوستشناسی امریکا میگوید، با این حال، نقصان در غدد تعریق طولانیمدت ممکن است بهعلت آسیب مغزی، داروهای مشخص یا عوامل موروثی باشد، که میتواند خطر بیماریهای قلبی و مشکلات قلبی را افزایش دهد. بهگفتهی او این امر بسیار نادر است. تنها به این دلیل که احساس نم و رطوبت نمیکنید، به این معنا نیست که واقعا عرق نمیکنید. کاملا مشخص است که اکثر ما روزانه حدود ۴۵ گرم عرق میکنیم، آن مقدار که هنگام ورزش ترشح می شود، حساب نشدهاست.
بارداری یا یائسگی
هورمون های ترشح شده در طی بارداری و افزایش سوخت و ساز بدن می تواند باعث تحریک غدد عرق و افزایش تعریق می گردد. در طی یائسگی نیز، ترشح کم هورمون استروژن بر هیپوتالاموس و دمای بدن اثر می گذارد و باعث گرگرفتگی زنان یائسه می شود. برای دفع گرمای اضافی، رگ های خونی در پوست گشاد می شوند و غدد عرق را وادار به فعالیت می کنند. با این کار احساس برافروختگی کم می شود.
استرس
استرس، عصبانیت و خجالت می تواند دلیلی برای عرق کردن باشد. فشار روحی باعث فعالیت غدد عرق در کف دست ها و پاها می شود. به این دلیل است که هنگام عصبی بودن، دست ها می لرزند.
مبارزه با یک بیماری
زمانی که بیمار می شوید یا در شرف ابتلا به یک بیماری هستید، بدن برای مبارزه با عفونت هایی که بدان راه یافته، شروع به مبارزه می کند که یکی از نتایج این مبارزه تعریق است. البته در این زمان عرق ممکن است بوی بدتری نسبت به حالت معمول آن داشته باشد. در نتیجه زمانی که بیش از اندازه و با بوی متفاوتی عرق می کنید این امکان وجود دارد که در حال ابتلا به یک بیماری واگیر دار باشید.
ممکن است تومور لنفاوی داشته باشید
تعریق مفرط میتواند عارضهی جانبی برخی از بیماریهای ناشی از گرمای شامل نقرس، پرکاری تیروئید و بیماری پارکینسون و حتی برخی از داروها باشد. این امر هنگامی نگران کننده میشود که از علائم تومور لنفاوی یا سرطان سلولهای لنفاوی، که در سیستم ایمنی بدن نقش ایفا میکنند، ناشی شود. هنوز بهطور کامل مشخص نشده است چرا تومور لنفاوی میتواند موجب تعریق شود؛ به عقیدهی پارسیر یا چیزی راجع به خود تومور لنفاوی است و یا مرتبط با چگونگی پاسخ بدن به آن. شاید هم واکنش به یک نشانهی دیگر مانند تب، مادامی که بدن سعی در خنککردن خود دارد، باشد. مطابق تحقیق انجمن تومور لنفاوی بریتانیا، تومور لنفاوی ممکن است به سبب هورمونها و پروتئینهای تولید شده از سوی سلولهای سرطانی بوجود آید.