عصبانیت هنگام رانندگی در صورتی که کنترل نشود می تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. بعضی از افراد به محض قرارگرفتن پشت فرمان ماشین و بدون دلیل های عصبانی می شوند. در این مقاله راهکارهایی برای کنترل عصبانیت هنگام رانندگی ارائه شده است.
کمی به خودتان فرصت بدهید
تنش عصبی، یک بازخورد طبیعی از سیستم مغزی در شرایط بحرانی است. افکار پریشان و درگیریهای روزمره میتواند افراد را در پایان روز یا وقتی پشت فرمان خودرو قرار گرفتهاند، تبدیل به اژدهای غیرقابلپیشبینی کند. بهمحض بروز علائم تحریککننده، کمی کنار بکشید و بگذارید سیستم عصبیتان بازیابی شود. نیازی به حرکات یوگا درون خودرو نیست. فقط کافی است که برای مدتی دندان روی جگر بگذارید؛ خواهید دید که چگونه با قدرت از پشت فرمان همهچیز را کنترل خواهید کرد.
فرمان را شل کنید
راهکار سادهای وجود دارد که در هنگام خشم جادهای بتوانید خود را در کمترین زمان ممکن، کنترل کنید. روانکاوان دریافتهاند رانندگانی که در معرض تنشهای عصبی هستند، به شکل غیرارادی فرمان خودرو را سفتتر از هر زمان دیگری میگیرند. اگر به هر دلیل در موقعیت تنشزایی قرار گرفتید، کافی است یک بازی ساده را با انگشتان و دستان خود انجام دهید تا بار دیگر کنترل خود و اعصابتان را به دست بیاورید. فقط عضلات را به حال خود رها کنید و بگذارید فرمان شکل عادی قبلی خود را بگیرد.
شیشه جلو را تمیز کنید
شاید عجیب باشد ولی بررسیهایی که طی چندین سال و تحلیل موارد بسیاری از برخوردهای رانندگان صورت گرفته، نشان میدهد که یکی از عوامل بروز تنش عصبی در رانندگان کثیف بودن شیشه جلوست. کدر کردن دید راننده آرامآرام تأثیر مخربی بر آرامش روانی او میگذارد. شاید این اتفاق بهتنهایی منجر به حادثهای نشود ولی وقتی انبار باروت مملو شد آن وقت است که با یک جرقه کوچک همهچیز شعلهور میشود. قطعا نهتنها تمیز کردن شیشه جلو بلکه تمام شیشهها و آینهها میتواند بخشی از این اقدام پیشگیرانه باشد.
کنار بکشید
اگر هیچکدام از راههای بالا برای شما جوابگو نبود، دیگر چارهای نیست. باید خودرو را به کناری هدایت کنید. رانندگی طولانیمدت ظرفیت مغزی شما را برای تحمل اتفاقات نابهنجار پایین میآورد. حتی اگر فکر میکنید نیازی به خواب ندارید، برای دقایقی هم که شده خودرو را به کناری بکشید و چشمها را روی هم بگذارید. در واقع شما با این اقدام دارید خود را بهصورت مستقل از حضور در فضای پرتنشی که نمیدانید چیست، دور میکنید.
نفس عمیق بکشید
در ذهنتان تا پنج بشمارید و سپس به آرامی نفس را از دهان بیرون دهید. این کار را آنقدر تکرار کنید تا به آرامش برسید. ذهن خود را از موضوع منحرف و به موضوعات خوشحالکننده فکر کنید.به همسر یا فرزندانتان فکر کنید (البته در صورتی که آنها علت استرس شما نباشند) و یا به برنامهریزی کارهایی که در طول روز باید انجام دهید، و روی آنها متمرکز شوید.
مدیریت خشم در رانندگی
– همیشه کمربند ایمنی خود را ببندید و قوانین رانندگی را رعایت کنید.
– به هیچ عنوان، از تلفن همراه در طول سفر استفاده نکنید. تلفن همراه باعث کندی عملکرد مغز در حین مهارت رانندگی میشود.
– همواره یک راننده مؤدب و محتاط باشید. از ایجاد شرایطی که به تحریک سایر رانندگان میانجامد خودداری کنید.
– فاصله مناسب و ایمن خود را با ماشینهای دیگر حفظ کنید و با فاصله مجاز پشت آنها حرکت کنید.
– اگر در لاین سرعت هستید و رانندهای میخواهد از شما سبقت بگیرد به او اجازه دهید عبور کند.
– قبل از سبقت گرفتن و تغییر مسیر از راهنما استفاده کنید.
– از بوق خودرو درست و به اندازه استفاده کنید. از چراغ زدن پشت ماشینها پرهیز کنید و با دقت از نور بالای ماشین استفاده کنید.
– هرگاه با راننده عصبانی مواجه شدید سعی نکنید به اوضاع بحرانی دامن بزنید و از تماس چشمی با راننده خودداری کنید، نفس عمیق بکشید و با آرامش از کنار وی رد شوید.
– هیچگاه عمل رانندگان دیگر را تلافی نکنید. و پیش از اینکه تصمیم به تلافی بگیرید از خود سؤال کنید آیا ارزشش دارد که خود و دیگران را به دردسر بیاندازم.
هنگام عصبانیت این کارها را انجام دهید