هل، میوه گیاهی از تیره زنجبیلهاست و انواع مختلفی شامل هل سیاه، هل سفید و هل سبز دارد که نوع سبز آن عطر تندتری دارد. هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. همواره از هل به عنوان یک ماده موثر برای بهبود فرآیند گوارش،خوشبو کننده دهان،رفع حالت تهوع و … استفاده می شده است. اما کمتر کسی به خاصیت این دانه ی جادویی برای درمان گلودرد توجه می کند. در این مطلب شما را با خواص هل برای درمان گلودرد آشنا می کنیم.
درمان گلودرد با هل
هل برای درمان گلو درد بسیار موثر است. زمانی که این ادویه در کنار زنجبیل، دارچین و آویشن مصرف شود تأثیر آن چند برابر شده و خیلی زودتر از آنچه که تصورش را میکنید گلو دردتان را از بین میبرد. به خاطر اینکه هل باعث نرمی و رفع احتقان مجاری تنفسی شده و از بروز التهابهای جدی پیشگیری میکند.
زمانی که گلویتان درد میگیرد و یا سینهتان خشک میشود میتوانید به جای استفاده از آبنباتهای سرد زیر زبانتان هل بگذارید.
دمنوش این ادویه به همراه کمی عسل برای رفع گلودرد فوقالعاده است. پس به جای شربت سینههای شیمیایی که باعث خوابآلودگی نیز میشوند میتوانید خودتان را به دست ادویهی خوش عطر هل بسپارید.
سایر خواص مفید هل برای سلامت
- هل ادرار آور است و به دفع کلسیم و اوره انباشته شده در کلیهها کمک شایانی میکند. مصرف منظم هل تاثیر بسزایی در پیشگیری و بهبود بیماریهای دستگاه ادراری همچون سنگ کلیه، نفریت (التهاب کلیه)، سوزش و تکرر ادرار دارد. هل همچنین برای درمان عفونتهای دستگاه ادراری نیز استفاده میشود.
- هل برای رفع حالت تهوع و استفراغ نیز مفید است. برای این کار هل را با موز مخلوط کرده و میل کنید.
- هل یک درمان خانگی بسیار موثر برای رفع بوی بد دهان است. جویدن دانههای هل بوی بد دهان را از بین میبرد.
- اگر مدام از سوزش معده یا حالت اسیدی آن شکایت دارید هل در خدمت شماست. اصلیترین خاصیت هل این است که به هضم چربیها کمک کرده و مشکلات گوارشی را کمتر میکند.
- برای اینکه از خواص هل برای بهبود مشکلات گوارشی نهایت استفاده را ببرید بهتر است آن را با رزماری دم کنید. بعد از غذا به خصوص بعد از یک مهمانی حسابی هل را با رزماری دم کرده و میل کنید.
- هل همچنین برای رفع مشکلاتی مانند نفخ، قولنج و اسهال موثر است. این ادویهی ساده همان طور که گفته شد به هضم چربیها و مواد نشاستهای کمک زیادی میکند. هل میتواند باعث تحریک ترشح صفرا شده و مشکلات مربوط به معده را رفع کند.
- در چین از هل برای درمان بیاختیاری ادراری استفاده میکنند.
- در هند از این ادویه برای درمان بیماریهای مختلفی مانند آسم، برونشیت، سنگ کلیه، آنورکسی (بیاشتهایی عصبی) و ضعف بدن استفاده میکنند.
طرز تهیه دمنوش هل
افراد برای تهیه دمنوش هل باید پنج عدد دانه هل را آسیاب کنند و آن را همراه ۲ لیوان آب جوش در یک قوری بریزند. سپس ۱۰ دقیقه آن را روی شعله ملایم قرار دهند و پس از صاف کردن با کمی عسل میل کنند.
موارد منع مصرف دمنوش هل
افراط در مصرف هل در افرادی که طبع گرم دارند، مضر است همچنین اشخاص دچار یبوست نیز باید کمتر از هل استفاده کنند؛ مبتلایان به فشار خون، زخم معده و ورم پروستات نیز باید در مصرف آن احتیاط را رعایت کنند؛ استفاده زیاد از هل تپش قلب را افزایش میدهد همچنین مصرف زیاد هل برای رودهها نیز مضر هست بنابراین در صورت استفاده زیاد باید آن را با کتیرا میل کرد.
مقدار مجاز مصرف هل یک مثقال است.
مزایا و مضرات استفاده از هل در غذا و چای