به گزارش الودکتر: سندروم اردک یک مشکل روحی بین جوانان مخصوصا دانشجویان است که در ادامه بیشتر با آن آشنا می شوید.
سندروم اردک
گرچه سندروم اردک به عنوان یک اختلال روحی رسمی در نظر گرفته نشده است، اما به طور گسترده ای در بین دانشجویان و افراد فارغ التحصیل مشاهده می شود. در این بیماری روحی فرد کاملا آرام به نظر می رسد اما در حقیقت تلاش می کنند تا با مشکلات زندگی خود کنار بیایند.
زمانی که اردک روی آب شناور است خیلی آرام به نظر می رسد، اما قاطعانه با پاهای خود تلاش می کند تا روی آب بماند، افرادی که دچار سندروم اردک هستند نیز به ظاهر آرام و شاد هستند، اما در درون برای حفظ این شادی و آرامش تلاش زیادی می کنند، علت انتخاب نام سندروم اردک برای این بیماری همین وجه تشابه است.
به نظر می رسد سندروم اردک مقدمه ای است برای مشکلات روحی جدی تر مانند افسردگی و اضطراب و مرحله اول این بیماری ها محسوب می شود که معمولا در واکنش به اضطراب بروز می کند. به هرحال سندروم اردک باید جدی گرفته شود و سریعا تحت درمان قرار بگیرد.
علت سندروم اردک چیست؟
به نظر می رسد عوامل خطر ساز خاصی که شامل تجربه های فرد در دانشگاه و کالج است، منجر به بروز سندروم اردک می شوند؛ از جمله این عوامل خطرساز عبارتند از:
فرد برای اولین بار مجبور است دور از خانواده خود زندگی کند
مطالعات علمی و مسائل فوق برنامه در مقایسه با دبیرستان افزایش چشمگیری پیدا می کند
فشار اجتماعی با حضور فرد در دانشگاه بیشتر می شود
عواملی که در خانواده خطر بروز سندروم اردک را افزایش می دهند، عبارتند از:
تشویق فرد به رقابت بیشتر
کمال گرایی بیش از حد
حمایت و محافظت بیش از حد خانواده از فرزند خود که در نتیجه فرد آمادگی برخی ناامیدی ها و مشکلات را ندارد
مانند اکثر بیماری ها و شرایط روحی افسردگی و اضطراب ناشی از سندروم اردک همیشه یک دلیل خاص ندارد. افراد مبتلا به این شرایط اغلب دچار عوامل بیولوژیکی، روانشناختی و محیطی هستند. از لحاظ بیولوژیک افسردگی، اضطراب و شاید سندروم اردک با وجود برخی اختلالات در انتقال دهنده های عصبی مغز در ارتباط هستند که باعث کوچک شدن بخشی از مغز شده و فعالیت را در بخش های دیگر افزایش می دهند.
به طور کل خانم ها بیشتر از مردان در معرض ابتلا به سندروم اردک و سایر اختلالات اضطرابی هستند که به نظر می رسد این امر به دلیل تفاوت های بیولوژیکی بین زن و مرد است و همچنین تفاوت برخورد زن و مرد با مسائل و مشکلات عامل دیگر است.
به نظر می رسد بخشی از این مشکل ارثی است و افرادی که والدین مضطرب یا افسرده دارند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به این اختلال هستند.
عواملی که منجر به بروز مشکلات روحی و افسردگی و از جمله سندروم اردک می شوند، عبارتند از کمال گرایی، اعتماد به نفس پایین، تصویر منفی نسبت به بدن خود، انتقاد بیش از حد از خود و احساس یاس در مقابله با رویدادهای منفی. افرادی که دچار اختلالاتی مانند اختلال نقص توجه و بیش فعالی ADHD هستند یا مبتلا به مشکلات شناختی یا یادگیری می باشند بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به افسردگی، اضطراب و سندروم اردک قرار دارند.
نشانه های سندروم اردک
به دلیل غیر رسمی بودن این بیماری، روش تشخیص رسمی برای سندروم اردک وجود ندارد. نشانه های این بیماری نیز خیلی واضح نیستند. همانطور که قبل از این هم گفته شد فرد مبتلا به سندروم اردک سعی می کند خود را کاملا شاد نشان دهد، بیرون فرد کاملا آرام و شاد است، اما درون فرد آرامشی ندارد. نمونه های این افراد جوانانی هستند که دائما از لحظات شاد خود تصاویری در دنیای مجازی به اشتراک می گذارند، در حالیکه شاید در واقعیت آنقدر هم شاد نباشند.