شناکردن و رفتن به استخر یکی از دلچسبترین سرگرمیها در گرمای تابستان است. اما در کنار لذت شنا کردن و بهره بردن از این ورزش مفرح یک نگرانی همیشگی هم وجود دارد و آن اینکه آلودگی احتمالی آب استخرها تا چه حد میتواند برای سلامتی مضر باشد. در ادامه به بررسی این موضوع می پردازیم.
بیماری های استخری
شنا کردن در فصل گرما در بین افراد زیاد می شود. اگر یک فرد بیمار در یک استخر شنا کند، آب را آلوده کرده و سایر افراد را بیمار می کند. آب آلوده استخر باعث بروز بیماری های مختلفی مثل اسهال، بیماری پوستی، عفونت گوش، عفونت چشم و عفونت دستگاه تنفسی فوقانی مثل حلق و بینی می شود. کودکان بیشتر آب را آلوده می کنند و بایستی یاد بگیرند در آب مدفوع نکنند. احتمال دارد کودک مبتلا به اسهال بی اختیار در آب مدفوع کرده و آب استخر را به میکروب اسهال آلوده کنند. اگر این آب آلوده توسط فرد دیگری به طور تصادفی در حین شنا بلعیده شود، او را بیمار خواهد کرد. به علاوه برخی از میکروب ها مثل کریپتو که چند روز زمان می برد تا توسط کلر بمیرد، خطر انتقال بیماری ها را افزایش می دهند.
خشکی پوست و حساسیتهای پوستی شایعترین بیماریهای پوستی هستند که ممکن است در استخرها برای مراجعان ایجاد شود. در فصل تابستان به دلیل وجود املاح زیاد در دریا، احتمال بروز عوارض حساسیتی و خشکی پوست بیشتر میشود.
باید بدانید که نه فقط آب آلوده، بلکه رختکنها، حمام استخر و دمپاییهای مشترک نیز میتواند عامل انتقال برخی ویروسها باشد. مثلا ویروس هپاتیت A میتواند از این راهها در استخرهای آلوده منتقل شود؛ چرا که عامل این بیماری گوارشی یک ویروس است که میتواند براحتی از طریق دهانی مدفوعی به افراد سرایت کند. برخی اختلالات رودهای مانند حصبه، شبهحصبه، اسهال، ناراحتیهای معدی، عفونت چشم و گوش و بیماریهای پوستی نظیر عفونتهای قارچی و زردزخم نیز میتوانند از طریق استخرهای آلوده به راحتی منتقل شود.
بیماری های ناشی از استخر چقدر وخیم هستند؟
اسهال توسط میکروب های مختلفی ایجاد میشود و می تواند چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشد. شناگرها ممکن است متوجه نشوند در اثر آب استخر دچار اسهال شده اند، زیرا بیماری چند روز تا چند هفته بعد از بلعیدن آب آلوده بروز می کند.
اسهال ناشی از میکروب کریپتو (کریپتو اسپوریدیوم) به راحتی درمان نمی شود و می تواند خیلی شدید باشد. این نوع اسهال در کودکان و زنان باردار نیاز فوری به درمان در بیمارستان دارد، زیرا این افراد خیلی زود دچار کم آبی بدن می شوند. چنین افرادی باید از شنا کردن در استخرهای عمومی و پارک های آبی و کلا اماکن تفریحی آبی که نسبت به بهداشتی بودن آنها شک دارند خودداری نمایند.
عفونت ای کلای باعث بروز بیماری شدید می شود. در سال 1998 میلادی، آلودگی با ایکلای در یک پارک آبی باعث نارسایی کلیه در 7 کودک و یک مورد مرگ شد. البته در استخرهایی که بهداشت را رعایت می کنند و به طور منظم کلر زنی می شوند (مقادیر کلر آزاد در حد مناسب حفظ شود)، بیماری ناشی از ای کلای خیلی کم است.
خارش پوست بعد از استخر
خارش شناگر در دریاچه، استخر و برکه های آب شیرین بیشتر رخ می دهد، ولی گاهی اوقات در آب شور هم اتفاق می افتد. خارش شناگر یک واکنش حساسیتی (آلرژیک) به انگل های میکروسکوپی است که در داخل پوست پنهان می شوند. اگرچه این مشکل ناراحت کننده است، ولی معمولا مدت کمی ادامه دارد. بثورات خارش دار پوست معمولا طی چند روز خود بخود از بین می روند.
هر چقدر زمان بیشتری در آب آلوده به این انگل شنا یا بازی کنید، خطر ابتلای شما به خارش شناگر بیشتر می شود. کودکان بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به این بیماری هستند، زیرا آن ها تمایل دارند در آب های کم عمق بازی کنند و بعد از شنا و آب بازی کمتر خودشان را با حوله خشک می کنند.
برخی افراد نسبت به خارش شناگر حساس تر از بقیه افراد هستند و هر بار که با انگل های مولد این بیماری تماس داشته باشید، حساسیت شما بیشتر می شود، یعنی حساسیت شما با افزایش دفعات تماس شما با این انگل، بیشتر می شود.
خارش شناگر معمولا خود بخود طی چند روز برطرف می شود، اگرچه در برخی موارد بثورات پوستی تا یک هفته وجود دارند. شما می توانید با استفاده از داروهای آنتی هیستامین یا پمادهای ضد خارش مثل پماد کالامین، خارش پوست تان را کنترل کنید. اگر خارش شدید است، با مراجعه به پزشک دارو مصرف کنید.
مراقبت های پیش از شنا
روغن نارگیل
به علت اکسیداسیون مس توسط کلر، ممکن است موها کمی به رنگ سبز متمایل شود.برای جلوگیری از این کار، موها را به روغن نارگیل یا زیتون آغشته سازید.اینکار با ایجاد لایه ای محافظ برای حفظ رطوبت ، کوتیکول مو را هیدراته و آب رسانی کرده و مانع از نفوذ اسید بوریک و کلر به موها شده و از تغییر رنگ و توت سبز رنگ موهای بلوند و رنگ شده، جلوگیری خواهد کرد.
دوش گرفتن
همیشه قبل از ورود به آب استخر دوش بگیرید.اینکار علاوه بر مرطوب کردن موها، بلافاصله بالاترین لایه پوست را هیدراته کرده و در ضمن، از تاثیر مواد شیمیایی موجود در آب که باعث خشکی و آسیب موها می شوند،کم خواهد کرد.
لوسیون های خنثی کننده کلر
چنانچه پوست شما به کلر حساسیت نشان می دهد، پس از شنا بیشتر مستعد خارش خواهد بود.بنابراین قبل از شنا، از یک لوسیون خنثی کننده تاثیر کلر برای پوست بدن خود استفاده کنید. پوست خشک و آسیب دیده خود را با یک کرم مناسب ماساژ دهید. اینکار را به دنبال هر بار دوش گرفتن پس از شنا انجام دهید.