شاید شنیدن این جمله که مغز هنگام بی خوابی خودش را می خورد برایتان عجیب باشد ولی طی تحقیقات بسیار دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که مغز این کار را با خود انجام میدهد. هر اتفاقی که در اثر بی خوابی در مغز می افتد را در اینجا برایتان توضیح داده ایم. خواندن این مطلب برای بی خوابی خود و افزایش اطلاعاتتان درباره کارکرد مغز هنگام بی خوابی خالی از لطف نیست.
مغز هنگام بی خوابی خودش را می خورد!
مطالعات دقیق ثابت کرد که بی خوابی و کمبود خواب باعث می شود تا مغز برای ترمیم و جبران آسیب شروع به خوردن خود کند.
Lack of sleep causes your brain to EAT ITSELF to clean up worn-out cells, study reveals
بر اساس این تحقیقات، مغز افرادی که کمتر از حد متعارف می خوابند کار دشواری برای پاکسازی ارتباطات سیناپسی و نورونها از مواد سمی برجای مانده از فعالیتهای روزمره دارد و به همین دلیل گفته می شود خوابی که بعدا برای جبران کم خوابی صورت می گیرد اثر چندانی برای ترمیم این خسارتها ندارد.
خطر جدی بی خوابی روی سلول های مغز
به گزارش دیلی میل محققان در ایتالیا بعد از آنالیز و بررسی موش های بی خواب دریافتند که سلول های پاکسازی مغز آنان به شدت فعال است ، این سلول ها مسئول بازسازی سلول های آسیب دیده ای هستند که توسط سیناپس ها تخریب شده اند.
به گزارش تیم مطالعاتی دانشگاه Marche Polytechnic ایتالیا به مرور و بعد از تکرار این فعالیت بیش از حد به نحوی برای مغز سلول های نابود شده باقی می ماند.برای اولین بار دانشمندان دریافتند که بخش هایی از سیناپس به معنای واقعی کلمه توسط آستروسیت به واسطه از دست دادن خواب کافی نابود می شود و به اصطلاح مغز خودش را می خورد.
به گفته ی محققان ایتالیایی از آنجایی که آستروسیتها مانند یک مینی هوور برای جارو کردن سلول هایی که اتصالات ضعیف و از هم جدا دارند عمل می کند با تکرار آن مغز دچار اختلالات جدی خواهد شد.
مغز انسان حاوی حدود شصت و هشت میلیارد نورون است که هر کدام توانایی ارتباط و تأثیر روی تعداد زیادی نورون دیگر را دارد. مکانیسم مؤثر و کارآمدی نیاز است تا ارتباط بین این تعداد نجومی از نورون ها را برقرار کند. این ارتباط با استفاده از سیناپس صورت می گیرد. به گفته محققان اثر به خصوص در افراد مبتلا به فشار خون بالا و یا متابولیسم گلوکز ضعیف قوی بود.