سرطان مغز یعنی چه؟
به گزارش سایت الودکتر، در تعریف سرطان مغز باید گفت رشد یک توده غیرطبیعی در مغز است که امکان دارد خوش خیم یا بدخیم باشد یا به عبارتی نوعی نئوپلاسم داخل جمجمه ای سخت و تو پُر، و یا یک تومور (رشد غیر طبیعی سلولی)، در داخل مغز و یا کانال مرکزی نخاع است. این تومورها تمامی تومورهای داخل جمجمه و یا تومورهای درون کانال مرکزی نخاع را دربرمی گیرند. این تومورها، از طریق تقسیم سلولی کنترل نشده و غیر طبیعی ایجاد می شوند، و به طور معمول یا در خود مغز (شامل:نورونها، سلول های گلیال (آستروسیت ها، اولیگودندروسیت ها، سلول های اپندیمال، سلولهای تولید کننده میلین شوان)، بافت لنفاوی، عروق خونی)، و یا در اعصاب جمجمه ای، پرده مغزی (مننژ)، جمجمه، هیپوفیز و غده صنوبری ایجاد می شوند. همچنین این تومورها می توانند حاصل گسترش بدخیمی هایی باشند که در درجه نخست سایر ارگان ها را درگیر کرده بوده اند، که در این حالت بدان متاستاز تومور گفته می شود. تومورهای مغزی به دو نوع خوش خیم و بدخیم تقسیم می شوند که این به تنهایی در تعیین پیش آگهی و آینده بیماری کافی نیست و محل تومور هم حائز اهمیت است.
سرطان مغز بدون علامت است؟
از آنجایی که این سرطان علائم خاصی ندارد، حتی گاهی پزشکان نیز آن را جدی نگرفته و این مسأله سبب تاخیر در تشخیص و پیشرفت تومور خواهد شد؛ بنابراین سردردهایی که در فرد به تازگی آغاز شده و پیش از این نبوده، تغییر شدت، دفعات و محل درد در سر، همراهی سردرد با علایمی همچون تهوع و استفراغ، دوبینی و تاری دید و همچنین بروز تشنج بدون سابقه قبلی، نکاتی است که افراد باید آنها راجدی بگیرند و حتما برای تشخیص علت مشکلشان به پزشک مراجعه کنند.
علائم اولیه سرطان مغز
اصلی ترین علامت تومور ، سردرد است. بیشتر مواقع نوع سردرد به گونه ای است که بیمار برای اولین بار آن را تجربه می کند و در حقیقت با سردردهای دیگر متفاوت است. این سردردها شدید و مداوم هستند و باعث اختلال در خواب و بیدارشدن بیمار در نیمه شب می شوند و با خوردن مسکن کاهش نمی یابند. از نشانه های دیگر می توان به تشنج اشاره کرد. بیمارانی که سابقه تشنج یا ضربه به سر نداشته باشند، مشکوک به تومور هستند و حتما باید از این نظر بررسی شوند. کرختی و بی حسی در اندام ها، اختلال در صحبت، اختلال های شناختی، خواب آلودگی، اختلال دید و استفراغ از دیگر علایم اند. این علایم ناشی از افزایش فشار داخل مغز هستند.
معمولا تشنج از اولین علائم وجود تومور است. تومور تحریکاتی را ایجاد میکند که باعث فعالیت کنترلنشدنیِ عصبهای مغزی میشود. در نتیجه فرد حرکات غیرمعمول از خود نشان میدهد. همانند تومور ، تشنج هم انواع مختلفی دارد. ممکن است تمام بدن شروع به تشنج کند یا فقط یک اندام یا بخشی از صورت دچار حرکات ناگهانی و سریع شود.
اگر در انجام امور سادهای مثل استفاده از دستهکلید دچار مشکل میشوید، هنگام راه رفتن با مشکل مواجه هستید، نمیتوانید تعادلتان را حفظ کنید یا با بازو، پاها و دستهایتان درگیر هستید، همهی اینها میتواند از علائم تومور مغزی باشد. مشکل در تکلم، بلع یا کنترل حالات چهره هم از مواردی است که میتواند نشاندهندهی وجود مشکلی در سر شما باشد.
راههای پیشگیری از سرطان مغز
اگر چه دلایل بروز سرطان مغز نامشخص اند، در عوض، میدانیم که قرار گرفتن در معرض برخی آلاینده ها، خصوصاً آفت کش ها، احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش میدهد. از سوی دیگر، باید بدانید که قرار گرفتن در معرض امواج الکترومغناطیس مانند امواج تلفن همراه و آنتن ها، نیز به شدت در افزایش خطر و پیشرفت سرطان مغز مورد اتهام هستند. در نتیجه، برای رعایت احتیاط، برای صحبت کردن با تلفن همراه از گوشی و هندزفری استفاده کنید (این کار باعث میشود که گوشی تلفن از سرتان دور باشد) و این شیوۀ استفاده از تلفن را به کودکان تان هم آموزش دهید! در کل، فراوانی سرطان مغز با سن افزایش می یابد، موارد بیشتری در افراد ۶۵ ساله و بالاتر دیده شده است. اما به هنگام توجه به انواع خاص تومورهای مغزی، عامل سن، وابستگی به نوع یاخته یا موقعیت تومور را تغییر خواهد داد.بزرگسالان خطر بسیار کمی برای ابتلاء به medulloblastomas دارند. سرطان مقدمتا در کودکان بوجود می آید. به عبارت دیگر، gliomas (تومورهایی که از یاخته های gliomas نشات گرفته است)، بیشتر در بین بزرگسالان رایج است. شیوع meningiomas و craniopharyngiomas ، بیشتر در بزرگسالان بالای ۵۰ سال تکرار می شود. اما دوباره، این تومورها ممکنست در هر سنی رخ دهد.
با این نوشیدنی مغزتان را از خطر آلزایمر نجات دهید!