زردی نوزادان چیست؟
به گزارش سایت الودکتر، سوال این است که زردی نوزادان یعنی چه؟ هموگلوبین موجود در گلبولهای قرمز بدن ما در نهایت تبدیل به رنگدانه زرد رنگی به نام بیلیروبین میشود که کبد مسئول دفع این ماده از طریق صفرا به خارج از بدن است. بالا بودن میزان بیلیروبین خون میتواند ارثی یا نشانهای از بیماریهای کبدی باشد. به تدریج و با افزایش بیلیروبین مناطق دیگر پوست مانند شکم و اندامها زرد میشود بنابراین تشخیص زردی بر اساس مشاهده زردی در پوست و چشمان نوزاد است. زردی همانطور که از نامش پیداست زرد شدن رنگ نوزاد و سفیدی چشم است که علت آن بالا رفتن بیلیروبین خون است.
زردی چطور قابل تشخیص نیست
زردی نوزادان از همان روزهای اولیه تولد آغاز میشود؛ علائم آن معمولا با زردی پوست و گاهی چشمها بروز میکند، زردی ابتدا تنها صورت را در بر میگیرد اما رفتهرفته قفسه سینه، ناحیه شکم، پاها و کف پا و اندامهای تحتانی را نیز درگیر میکند؛ زردی نوزادان گاهی باعث خستگی مفرط و سوءتغذیه میشود، نوزادانی که در 24 ساعت اول پس از تولد دچار این علائم میشوند، باید حتماً تحت آزمایش میزان بیلیروبین قرار گیرند البته برای احتیاط بهتر است طی 5 روز اول تولد، کودک تحت بررسی قرار گیرد تا از عدمابتلا به زردی در او مطمئن شوید.
علت زردی نوزادان چیست؟
زردی نوزادان علل زیادی دارد ولی 4 علت اصلی برای بروز آن وجود دارد. یکی از علل مهم کم کاری آنزیمی در کبد است که میتواند همراه با پرخونی نوزاد باشد. این آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز است که میتواند در کودک ایجاد زردی کند. یکی دیگر از علل ناسازگاری گروه خونی مادر و نوزاد است، به عنوان مثال مادر گروه خونی O دارد اما نوزاد گروه خونی B یا A دارد. نوزادانی که گروه خونیشان منفی است ولی گروه خونی یا RH مثبت دارند هم دچار چنین مشکلی میشوند. عفونتهای نوزادی نیز یکی دیگر از علل ایجاد زردی در نوزاد است اما یکی از مهمترین علل زردی نوزاد که باید حتما مورد بررسی قرار بگیرد اختلال تیروئید است. زردی نوزادان در اغلب موارد قابل درمان است اما در موارد شدید در صورتی که درمان نشود میتواند بسیار خطرناک باشد. زردی ناشی از فاویسم معمولا در نوزادانی که مادرانشان دیابتی یا نوزادان دچار تاخیر رشد داخل رحمی در زمان بارداری باشند، دیده میشود که این زردی به ویزیت متخصص و درمان نیازدارد. زردی ناشی از کمکاری تیروئید نیز وجود دارد که این نوع زردی به علت کاهش هورمون تیروئید در بدن نوزاد ایجاد میشود و با تشخیص بموقع و درمان کمکاری تیروئید میتوان این نوع زردی را معالجه کرد.
عوارض ناشی از زردی نوزادان
«در صورتی که مقدار بیلیروبین از حد مجاز تجاوز کند ممکن است عوارض جبرانناپذیری برای نوزاد در پی داشته باشد. ازجمله آنها، عوارض مغزی شنوایی است.» هر نوزاد زرد باید حتما از سوی پزشک اطفال ویزیت و معاینه شود و در صورت صلاحدید پزشک آزمایش بیلیروبین خون انجام و براساس آن تصمیمگیری بر اساس درمان انجام میشود.
چطور از زردی نوازادان پیشگیری کنیم؟
نوزادانی که در روزهای دوم و سوم دچار زردی میشوند و به اصطلاح زردی فیزیولوژیک دارند بهتر است تغذیه مکرر با شیر مادر داشته باشند. هر چه بیشتر شیر مصرف شود درجه زردی کم میشود و در روزهای بعدی کاهش مییابد. برای افرادی که در 24 ساعت اول دچار زردی میشوند باید والدین با مراجعه به پزشک آزمایشهای تشخیصی را انجام دهند. در مواردی که زردی به دلیل ناسازگاری گروه خونی مادر و نوزاد اتفاق میافتد فقط تغذیه با شیر مادر زردی نوزادان را برطرف نمیکند و باید توصیههای پزشک جدی گرفته شود. در صورتی که نوزاد نیاز به بستری داشته باشد بهتر است والدین با پزشک همکاری کنند.
حجامت برای درمان زردی نوزادان موثر است؟
در مورد انجام حجامت در نوزاد برای کاهش زردی، به هیچ عنوان این کار توصیه نمیشود. حجامت برای افراد بزرگسال کاربرد دارد،ولی در نوزادان با عوارض زیادی همراه است، اما تعویض خون در صورتی که میزان بیلیروبین از حد مجاز بالاتر باشد، با تشخیص پزشک انجام میشود. چون تعویض خون عارضه خاصی برای نوزاد در پی ندارد، اما انجام ندادن آن عوارض جبرانناپذیری مانند عقبماندگی ذهنی یا کاهش شنوایی یا سایر عوارض عصبی را احتمالا به دنبال خواهد داشت.
دلیل آب آوردن ریه در نوزادان چیست