از شیر گرفتن کودک یک دغدغه ی بزرگ برای مادران است. گاهی بچه ها آنقدر به مادر و شیر خوردن وابسته می شوند که جدایی چند ساعته از آن برایشان بسیار بزرگ است. در این مقاله توصیه هایی برای از شیر گرفتن کودک ذکر شده است که در کمک به مادران بی تاثیر نیستند.
از تغذیهی مناسب برای کودک استفاده کنید
خانمهایی که کودکان زیر یک سال خود را از شیر میگیرند، باید از شیرخشک یا شیر یک خانم دیگر برای تغذیه نوزاد استفاده کنند.
کودکان بزرگتر از ۶ ماه همچنان به تغذیه با شیرخشک یا شیر خانم دیگر احتیاج دارند، اما میتوانند در کنار آن از غذاهای جامد مناسب با سن خود تغذیه کنند. کودکان زیر یک سال بههیچعنوان نباید از شیر گاو، شیر سویا یا هر نوع محصول مشابه دیگر استفاده کنند.
نوزادانی که غذای جامد میخورند، باید میزان مناسبی از پروتئین، آهن و سایر مواد مغذی دریافت کنند. والدینی که در این زمینه نگران هستند میتوانند در مورد تغذیه و میزان کالری دریافتی کودک با پزشک متخصص اطفال مشورت کنند.
ممکن است بعضی کودکان بهطورمعمول بهمیزان کافی آهن و ویتامین D دریافت نکنند و برای جبران به مولتیویتامین و سایر مکمل های غذایی نیاز داشته باشند.
بهتدریج تعداد دفعات شیردهی را کم کنید
توقف یکبارهی شیردهی بسیار وسوسهانگیز است، اما اینکار میتواند سبب ورم و درد سینه و ناراحتیهای روحی برای مادر و کودک شود، اما بهترین روش این است که بهآرامی تعداد دفعات شیردهی را طی چند هفته کم کنید.
میتوانید این کاهش دفعات را با وعدههایی که برای کودک خیلی مهم نیست یا میزان کمی شیر میخورد، شروع کنید.
چند روز کودک را به همین مرحله عادت دهید و بعد وعدهی بعدی را کم کنید. این کار را تا جایی ادامه دهید تا در نهایت تمام وعدههای شیردهی متوقف شود.
از شیر دوش استفاده کنید
استفاده از شیردوش میتواند بسیاری از ناراحتیهای مربوط به از شیر گرفتن کودک را کم کند. بهتر است که در هر وعده مقدار کمی شیر بدوشید، تا از تولید بیشتر شیر جلوگیری کنید.
فرایند شیردهی از قانون عرضه و تقاضا پیروی میکند. زمانیکه کودک میزان زیادی شیر میخورد یا مادری بهطور مرتب شیر خود را میدوشد، بدنش روند تولید شیر را ادامه خواهد داد. هرقدر کودک شیر کمتری بخورد، مادر شیر کمتری تولید میکند. بااینحال، بسیاری از زنان در این زمان در بدنشان احساس ورم یا ناراحتی میکنند.
یکی از این روشها برای کمکردن این ناراحتی دوشیدن مقداری از شیر است. از دوشیدن مقدار زیادی شیر خودداری کنید، زیرا در این صورت مقدار تولید شیر بیشتر میشود. بهتر است ۲ تا ۳ دقیقه یا تا زمانیکه دردی ندارید، شیر خود را بدوشید.
خانمهایی که در روند گرفتن شیر از کودکشان هستند میتوانند از همین شیر دوشیدهشده برای وعدهی بعدی شیردهی نوزاد استفاده کنند. استفاده از شیر دوشیده بهجای شیردهی از سینه سبب میشود تا تولید شیر بهسرعت کاهش پیدا کند.
زمان های خوش خلقی کودک را بشناسید
اولین مرحله حذف را از زمان های غیراصرار بچه شروع کنید. اغلب، صبح ها یا ظهرها بچه ها کمتر برای خوردن شیرمادر اصرار می کنند.شما باید وعده خاص فرزندتان را بشناسید تا شروع کم حساسیتی برای قطع وابستگی داشته باشید. اگر اغلب در زمان و مکان خاصی به کودکتان شیر داده اید، در این دوران نظم گذشته تان را به هم بزنید.برنامه ریزی قطع دوران شیردهی را در مرحله اول به روزها موکول کنید و در آخر به شب ها برسانید.
کودک را در آغوش بگیرید
بچه ها در این اوقات اگرچه از شیر شما باید دور شوند اما آغوش شما جبران نیاز عاطفی او است و نگرانی های او را کم می کند. نگران نباشید فیلش یاد هندوستان نمی کند. اما هرچه می توانید کودک تان را از دیدن صحنه شیر خوردن دیگر بچه ها یا تعویض لباستان دور نگه دارید.
چالش خداحافظی با شیر مادر نخستین قدم برای کمک به مستقل شدن و اجتماعی شدن بچه ها هم هست. استفاده نکردن از شیر مادر همانطور که یک قدم وجود بچه ها را از وجود مادر مستقل می کند روی دیگری هم دارد.
در طول روز وقت بیشتری به کودکتان اختصاص دهید
او در تمام مدت شیر خوردن به بوی بدن مادر و صدای ضربان قلب او عادت کرده است؛ این عوامل به او آرامش میدهند. با او بازی کنید، او را در آغوش بگیرید، از او بخواهید در کارهای خانه به شما کمک کند.
میتوانید از قمقمههای رنگی پلاستیکی استفاده کنید. این وسایل حواس بچهها
را پرت و به دلیل جذابیتهایی که دارد، آنها را به خوردن غذا و نوشیدن مایعات تشویق میکند
مرتب تکرار کنید که او در حال بزرگ شدن است و باید بعضی از عادتهایش را ترک کند. در این حالت کمتر ضربه روحی میخورد و روابط مادر و فرزند هم دچار مشکل نمیشود.
سعی نکنید خود را بیمار و سینهتان را زخمی نشان دهید
با این کار کودک ناراحت میشود و ممکن است از وضعیت پیشآمده بترسد و وحشت کند. در این حالت نه تنها مشکلی حل نمیشود بلکه موضوع جدیدی به مشکلات خود اضافه کردهاید. بچهها در دورانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، وابستگیهای عاطفی شدیدی پیدا میکنند و این رفتار شما به آنها صدمه میزند.
بهترین فصل برای از شیر گرفتن کودک
وقتی نوزاد را از شیر می گیرید چه اتفاقی می افتد؟