حتما برای شما هم پیش آمده است که گاهی در دهانتان احساس تلخی داشته باشید و طعم دهانتان تا مدتی تلخ باشد. گاهی این تلخی به دلیل رفلاکس معده اتفاق می افتد. همچنین تلخی دهان میتواند در اثر کشیدن سیگار، آسیبهای وارده به سر، بینی و دهان، بیماریها یا شرایطی باشد که با فرآیند درک مزه ها دردهان تداخل میکنند. در این مطلب شما را با علل تلخی دهان آشنا می کنیم.
تلخی دهان را میتوان با رفع علت آن مثل تهوع، برطرف کرد. ولی بعضی علل آن مثل مسمومیت شیمیایی، بیماریهای خودایمنی و بیماریهای عصبی جدی هستند، یا باعث ایجاد مشکلات طولانی مدتی در درک مزهها میشوند.
البته فراموش نکنید که برای تشخیص بهتر مزه ها، قدرت مناسب حس بویایی هم مهم است. به همین دلیل است که زمانی که حس بویایی قوی نباشد، بخش تنفسی خوب عمل نکرده و همین موضوع، باعث تغییراتی در طعم و حس چشایی می شود. تلخی بزاق دهان ممکن است بر اثر طیف گسترده ای از مشکلات، دلایل و عوامل مختلف، ایجاد شود.
علل طعم تلخ دهان
طعم تلخ دهان می تواند علل بسیاری داشته باشد از جمله، شرایط و مشکلات مختلف دندانی مانند عفونت دهان، آبسه های دندانی، لثه یا عفونت های مختلف لثه یا بیماری ها مربوط به آن. در بسیاری از موارد ایجاد حساسیت به مواد پر کننده دندان، سبب تلخی بزاق دهان می شود.
یکی دیگر از علل تلخی بزاق دهان، مصرف برخی داروها است که باعث ایجاد طعم تلخ و بزاق زرد رنگ در دهان می شود. چنین داروهایی معمولا از رده آنتی بیوتیک ها یا داروهای ضد افسردگی هستند. سطح پایین استروژن در زنان و سایر اختلالات هورمونی هم ممکن است باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شود.
این تغییرات ممکن است در دوران بارداری و گاهی حتی در طی یک دوره اتفاق بیافتد. طعم تلخ در دهان همچنین ممکن است بر اثر مسمومیت جیوه یا مسمومیت با سرب رخ دهد.
برخی از انواع بیماری هایی مانند نارسایی کلیه، نقص عملکرد کبدی، سرطان، دیابت و زردی و یرقان هم ممکن است باعث ایجاد طعم تلخ دهان شود. یکی از علل اصلی و عمده تلخی و بزاق زرد رنگ، مشکلات صفراوی و یا ضعف بهداشت دهان و دندان است.
گاهی اوقات شما با مصرف ماده غذایی یا نوشیدنی خاص احساس تلخی بزاق دهان دارید مانند مصرف چای یا قهوه سیاه که سبب تلخی در دهان می شود. به خاطر داشته باشید که صرف نظر از مصرف برخی غذاها و یا نوشیدنی های خاص، در صورتی که زردی بزاق یا تلخی دهان طولانی مدت باشد، می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی باشد و طبیعی نیست. این مشکل باید تشخیص داده شده و توسط پزشک درمان شود.