با گرم شدن هوا احتمال فساد در مواد غذایی بخصوص ماهی ها بسیار بیشتر از فصول سرد است. گاهی با منجمد کردن ماهی ها فاسدآن ها قابل تشخیص نیست. در این مقاله با راه های تشخیص ماهی تازه از فاسدبیشتر آشنا خواهید شد.
راه شناخت ماهی منجمد
ماهی منجمد را در 2 حالت میتوان بررسی کرد؛ یکی در حالت انجماد و دیگر بعد از رفع انجماد. در حالت انجماد اگرچه تشخیص کهنه یا فاسد بودن ماهی به دلیل تاثیر فرآیند انجماد براحتی امکانپذیر نیست، اما چشمان فرو رفته و شیری رنگ و بوی نامطبوع ماهی منجمد کهنه قابل تفکیک است. معمولا مردمک چشم ماهی منجمد با کیفیت مطلوب باید دارای یک نقطه سفید رنگ باشد و بر سطح پوست آن سوختگی حاصل از انجماد و زردشدگی دیده نشود. زرد بودن پوست یا احتمالا گوشت ماهی، حاصل از اکسیداسیون و تجزیه و تخریب چربیهای آن است که اغلب در شرایط نگهداری نامطلوب در سردخانه ایجاد میشود.
اما در بررسی بعد از رفع انجماد ماهی که بسیار مهم است، بهتر میتوان کهنه یا فاسد بودن ماهی را تشخیص داد. در ماهی کهنه یا فاسد شده پس از رفع انجماد از برانشها خونابه غلیظ و بد بو به رنگ قهوهای خارج میشود، چشمها کدر و بسیار گود رفته است. پوست و بالهها خشک و کدر بوده و براحتی کنده میشود و هنگام خالی کردن امعاء و احشای ماهی بوی نامطبوع به مشام میرسد. گوشت این گونه ماهیها نیز حالت سفت و ارتجاعی نداشته به طوری که با فشار انگشت روی گوشت فرورفتگی دائم در آن ایجاد شده و این گوشت هنگام پخت یا سرخ شدن از هم وا میرود.
ماهی نامرغوب و کهنه
بو: ماهی در شرایط بد معمولا بوی بدی دارد بوی بد گاهی اوقات بوی آمونیاک می دهد.
پوست:ماهی در شرایط بد ، پوست بسیار نرم دارد که به راحتی ازگوشت آن جدا می شود.
چشم ها: ماهی در شرایط بد چشم های گود، قرنیه کرم و مردمک سفید دارد، انگار که آب مروارید دارند.
آبشش: آبشش ماهی پشت سر آن است و در شرایط بد، آن ها زرد یا خاکستری هستند
شکم: اولین منطقه آسیب دیده است؛ ماهی در شرایط بد ، متورم ،شل ، تو رفته خواهد بود.
ماهی خوب و تازه
بو:ماهی تازه بوی جلبک دریایی می دهد و تمام مواد مغذی را دارد.
پوست:برعکس آنچه در بالا ذکر شد، ماهی تازه رنگ با طراوت، براقی دارد.
چشم ها: ماهی تازه چشم های برآمده و مردمک سیاه درخشانی دارد.
آبشش ها:آبشش ماهی وقتی تازه هستند، بسته به نوع ، تمیزی ، درخشندگی به رنگ صورتی یا قرمز خواهند بود.
شکم: گوشت شکم آن سفت است و لغزنده نیست.
نکات:
بنابراین مجبور نیستید ماهی را دور بیندازید، توصیه می کنیم در عرض چند روز، پس از خرید از سوپر مارکت آن را بپزید اگر ممکن نیست ، می توانید ماهی را منجمد کنید. تضمین می کنیم ماهی مدت بیشتری باقی خواهد ماند. با فریز کردن،ماهی ویژگی های خود را حفظ کرده و از خطر مسمومیت غذایی جلوگیری می کند.
خوردن ماهی هایی که در فریزر قرار دارند ، اگر چند هفته مانده باشد، بسیار خطرناک خواهد بود به خاطر این است که نمی دانید آیا قطع الکتریکی وجود داشته یا خیر، یعنی ماهی به طور کامل منجمد نشده است. از سوی دیگر، منجمد کردن دوباره آن ها هرگز توصیه نمی شود. اگر ماهی به علت قطع برق یخ آن ذوب شود ایمن ترین گزینه آن است که آن را دور بیندازید.
در یخچال قرار دادن و فریز کردن مانع تکثیر باکتری های بیشتر می شود ، اما آن ها را نمی کشد ، این کار امکان تسریع فرآیند تجزیه را فراهم می آورد. بنابراین، اگر فریزر یا یخچال به هر دلیلی از کار کردن متوقف شد، بهتر است ماهی را دور بریزید.
تفاوت ارزش غذایی کنسرو با ماهی تازه