علل معده درد
عدم تحمل لاکتوز: به گفته موسسه دیابت، دستگاه گوارش و اختلالات کلیوی، تقریبا 65 درصد جمعیت جهان از عدم تحمل لاکتوز و درد ناشی از آن رنج می برند. عدم تحمل لاکتوز علائمی چون گاز، نفخ، آروغ، سوء هاضمه، تهوع، اسهال، یبوست و درد گرفتگی عضلات شکم را داراست. بهترین گزینه برای افرادی که معده آنها لاکتوز را پس می زند استفاده از لبنیات بدون لاکتوز است.
عدم تحمل گلوتن: حساسیت و عدم تحمل گلوتن به پروتئین موجود در جو، گندم و چاودار یکی دیگر از شایع ترین مشکلات معده است. افرادی که دچار این عارضه هستند دارای بیماری سلیاک(حساسیت به گلوتن) اند که به روده کوچک بسیار آسیب می رساند و مانع جذب مواد مغذی می شود. حتی مصرف مقدار کمی از گلوتن دردهای شدیدی را برایتان ایجاد می کند. نفخ، دفع گاز، اسهال، یبوست، خستگی مفرط و درد شکم از علائم مصرف مواد گلوتن دار است.
پانکراتیت: التهاب پانکراس (غده تخت واقع در پشت معده، در قسمت فوقانی شکم) بدون شک درد، همراه با سوزندان قسمت بالایی شکم و پشت همراه است حتی تهوع شدید و استفراغ مکرر را در پی دارد. مصرف زیاد نوشیدنی های الکلی باعث بروز این عارضه می شود.
اندومتریوز: اندومتریوز یک بیماری دردناک رحمی است. علت این عارضه انتشار سلول های دیواره رحم به قسمت های دیگر مانند لگن است که باعث گرفتگی دردناک شکم، دوره های قاعدگی نامنظم، خونریزی های پر لکه و حتی ناباروی می شود. سونوگرافی لگن برای تشخیص این بیماری انجام می شود.
زخم معده: درد معده یا اثنی عشر یکی از دردناک ترین دردهای شکمی محسوب می شوند. درد معده یک درد در وسط شکمتان بوجود می آورد. یک عفونت باکتریایی ، مصرف برخی از داروها(ناپروکسن و آسپرین)، نوشیدنی های گازدار و کشیدن سیگار از علل شایع ایجاد زخم معده است.
سنگ صفرا: سنگ صفرا یک التهاب شکمی دردناک را برایتان پدید می آورد. مصرف غذاهای چرب، چاقی، دیابت،کاهش وزن سریع و ژنتیک از فاکتورهای خطر این عارضه تلقی می شود.
انگل: شنا در دریاچه ها و استخرهای آلوده،نوشیدن آب های آلوده و خوردن غذاهای آلوده باعث ایجاد انگل در بدن می شود. انگل ها می توانند هزاران مشکل جدی را برایتان رقم زنند. گرفتگی دردناک شکم، اسهال، استفراغ، تهوع، گاز و ناراحتی گوارشی از علائم شایع وجود انگل در معده است.
سندروم روده تحریک پذیر: سندرم روده تحریک پذیر اغلب باعث درد معده، یبوست متناوب با اسهال شدید، گاز و نفخ شدید همراه است التهاب دردناک، زخم معده، زخم و انسداد در تمام نقاط دستگاه گوارش از وجود این عارضه در بدن خبر می دهد. البته سندرم روده تحریک پذیر می تواند با یک رژیم غذایی مناسب کنترل شود اما از دیگر نشانه های این بیماری دردناک می توان به خستگی، سوء تغذیه، کاهش وزن شدید، خونریزی از مقعد، عفونت، علت و در موارد شدید و سرطان اشاره کرد.
مصرف دارو: معده درد می تواند عامل شیمیایی داشته باشد و به دلیل مصرف برخی داروها بروز کند. بهتر است بدانید داروهایی که بیشترین تاثیر را روی معده دارند، شامل داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (مسکن ها) مانند بروفن و آسپیرین است. می توانید به جای این مسکن ها از استامینوفن استفاده کنید، اما بهتر است بدانید که مصرف بی رویه و خودسرانه این دارو نیز کبد را مسموم می کند. بنابراین بهتر است هیچ دارویی را خودسرانه استفاده نکنید و در صورت بروز مشکل با پزشک مشورت کنید تا داروی جایگزینی تجویز کند.
مشکلات قلبی عروقی: برخی بیماری های قلبی باعث ایجاد معده درد می شوند. زمانی که آنفارکتوس (سکته قلبی) در قسمت پایین قلب رخ می دهد، مانند آنوریسم آئورت می تواند باعث ایجاد معده درد شود. در این صورت نیاز به مراجعه به اورژانس وجود دارد.
سرطان معده: خداوند آن روز را نیاورد، اما دردهای شدید و مداوم معده می تواند نشان دهنده سرطان معده باشد. بعد از 50 سالگی، ورم معده به همراه کاهش وزن و خستگی زیاد می تواند از نشانه های این بیماری باشند. بهتر است به پزشک مراجعه کرده و وضعیت معده تان را بررسی کنید.
ورم یا زخم معده: دردمعده می تواند از خود معده ناشی شود، مانند زمانی که که التهابی در مخاط آن وجود داشته باشد. در اغلب موارد هلیکوباکترپیلوری باعث بروز التهاب و ورم معده می شود. البته برای تشخیص این نوع ورم و پی بردن به عامل باکتریایی آن لازم است که از مخاط معده نمونه برداری شود.بهتر است بدانید که همین باکتری می تواند باعث بروز زخم معده یا اثنی عشر نیز شود. زخم معده مسئله دردناکی است که باید مورد بررسی و درمان قرار بگیرد.
سوءهاضمه: در اکثر موارد، درد معده ناشی از سوءهاضمه است. در واقع معده درد در 40 درصد موارد به دلیل همین مشکل است. سوءهاضمه اختلالی در عملکرد سیستم گوارشی است که به واسطه هضم نادرست و سخت مواد غذایی بروز کرده و باعث ایجاد درد معده می شود. گاهی تند غذا خوردن باعث معده درد می شود، بویژه اگر از سوءهاضمه رنج می برید.سوءهاضمه معمولا خود را با احساس سنگینی بعد از مصرف غذای نامناسب، احساس سیری زودهنگام، درد و سوزش معده نشان می دهد. این مشکل همچنین با اختلال عملکرد روده ها نیز در ارتباط است.
درد انعکاسی: معمولا زمانی که کسی از درد معده شکایت می کند ، از درد بخش بالایی شکم صحبت می کند. اما معده الزاما باعث بروز چنین دردی نیست، چون این ارگان در قسمت بالاتر و زیر دنده ها قرار دارد. در این منطقه از بدن نیز ارگان های دیگری نیز وجود دارند. بنابراین گاهی درد معده ربطی به این ارگان ندارد، ممکن است چنین دردی از ارگان های دیگر باشد. در این صورت تشخیص مشکل دشوارتر می شود. بر خلاف دردهای دیگر مانند درد مربوط به پوست، دردهای داخلی ابتدا پخش و سپس در یک نقطه واحد متمرکز می شوند، اما درد الزاما در عضوی که عامل درد است احساس نمی شود. یعنی ممکن است با فاصله دورتری از عضو مذکور مثلا در شانه، بازو، گردن، کمر و غیره احساس شود. در این صورت صحبت از دردهای انژاسی به میان می آید. بهتر است بدانید درد معده ممکن است در اثر مشکلی در پانکراس یا کیسه صفرا باشد. التهاب پانکراس معمولا بر حسب سن و به دلیل مصرف الکل بروز می کند. بعد از 55 سالگی، احتمال بروز سرطان پانکراس بیشتر می شود.
با معجزه ی درمان عفونت معده آشنا شوید