با جویدن غذا به معده و دستگاه گوارش کمک بیشتری به هضم غذا می شود. کبد وظیفه ی دفع سموم را از بدن دارد بنابراین با جویدن بیشتر و بهتر غذا دفع توسط کبد بهتر و صحیح تر صورت می گیرد. در این مقاله به بررسی بیشتر ارتباط جویدن غذا با کبد چرب پرداخته ایم.
تاثیر جویدن غذا بر کبد چرب
یک پژوهشگر طب سنتی گفت: برای حفظ سلامتی کبد، شروع به غذا خوردن تنها هنگامی مجاز است که اشتهای واقعی وجود داشته باشد؛ مدت زمانی که برای هر وعده غذایی صرف میشود، باید بیش از ۲۰ دقیقه باشد
زهرا گرجی درباره مراقب از کبد اظهار کرد: یکی از مهمترین اصول مراقبت از کبد در طب ایرانی، رعایت قوانین خوردن و آشامیدن است, برای حفظ سلامتی کبد، شروع به غذا خوردن تنها هنگامی مجاز است که اشتهای واقعی وجود داشته باشد.
وی اضافه کرد: مدت زمانی که برای هر وعده غذایی صرف میشود، باید بیش از 20 دقیقه باشد, خوب جویدن غذا، نخستین مرحله از هضم غذاست که علاوه بر کنترل حجم غذای مصرفی، بر هضم خوب غذا نیز مؤثر است.
این پژوهشگر طب سنتی تصریح کرد: جویدن همراه با توجه به طعم و اجزاء غذای مصرفی توصیه میشود, اگر افراد سریع غذا میخورند و هر وعده غذاییشان کمتر از 15 دقیقه طول میکشد، حتما تمرینهای مربوط به خوردن با تفکر (Mindful eating) را انجام باید دهند, به رنگ، شکل و بوی غذا باید دقت شود, خدا را برای نعمت غذایی که در برابر شماست، شکر کرد.
گرجی توضیح داد: علائم اشتهای واقعی, سبکی شکم, نبض ضعیف, افزایش حواس به خصوص بویایی, عدم تمایل فرد به خواب و کم شدن آب دهان است همچنین افراد توجه کنند, بعد از اینکه اشتهای واقعی به وجود آمد، در صرف غذا تاخیر نکنند آرام غذا خوردن و خوب جویدن غذا از راههای کاهش وزن در افراد است چرا که وقتی غذا خوب جویده میشود هضم بهتری پیدا میکند و مواد زائد کمتری تولید میشود.
انتخاب غذا با توجه به سن
سن و شغل افراد از دیدگاه اطبای سنتی مهم است چرا که غذای مصرفی کودکان و سالمندان مسلما با غذای نوجوانان و میانسالان باید متفاوت باشد همچنین افرادی که شغل های سنگین و با فعالیت های زیاد دارند باید غذاهای غلیط تری را میل کنند و کسانی که شغل های کم تحرکی و با فعالیت بدنی پایین دارند باید غذاهای لطیف تری وسبک تری را مصرف کنند.
خوردنی های مفید برای کبد
تغییر در شیوه زندگی، درمان اصلی و پیشگیرانه بیماری کبد چرب است.
– چای سبز تأثیر زیادی در پیشگیری از تجمع و رسوب چربی ها در اطراف کبد دارد.
– گیاه خارمریم به صورت مصرف دمنوش یا خشک این گیاه همراه غذا در این زمینه موثر است.
– ریشه زنجبیل ۲ تا ۳ بار در هفته. مصرف دمنوش زنجبیل یا ماست کم چرب حاوی زنجبیل به ویژه در وعده هایی که غذای چرب خورده اید بسیار اهمیت دارد.
– زردچوبه به عنوان چاشنی در همه ی غذاها می تواند استفاده شود.
– عرق کاسنی و عرق شاهتره روزی یک لیوان
– روغن زیتون جایگزین اغلب روغن ها در رژیم غذایی تان شود.
– حبوبات: حبوبات نظیر لوبیاها، نخودها، عدس و … می توانند در پیشگیری از پیشرفت کبد چرب تأثیرگذار باشند. حبوبات دارای پروتئین بالا، فیبر بالا و فاقد چربی اند و به همین خاطر در کاهش وزن بسیار کمک کننده خواهند بود.
– روزی یک قاشق چایخوری سیاهدانه با عسل طبیعی خوب جویده شود.
– نوشیدن یک لیوان آب که در آن عصاره یک لیموترش تازه وجود دارد در آغاز روز می تواند بهترین دارو برای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب باشد.
عرقیلت مناسب کبد چرب
عرقات گیاهی مانند شاه تره، خارشتر و کاسنی ، آب زرشک و دم کرده عناب و زرشک از جمله داروهای گیاهی موثر در کنترل و درمان کبد چرب به شمار میآیند. این نوشیدنیهای گیاهی از آنجا که طبعی سرد و تر دارند موجب کاهش میزان کلسترول خون میشوند و درعینحال به پاکسازی کبد و بدن از سموم و مواد زائد هم کمک میکنند. به اعتقاد اصبای سنتی، نوشیدن یک تا 2 لیوان از عرقیات شاه تره، کاسنی و خارشتر یا ترکیبی از آنها میتواند تأثیر زیادی در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای کبد به ویژه کبد چرب و سیروز کبدی داشته باشد البته باز هم متذکر می شوم مصرف دمنوش ها و عرقیات هم باید متناسب با فصل و طبع بدن باشد تا تاثیر واقعی آن را مشاهده کنید .