مسمومیت در فصول گرم تقریبا شایع تر است. افزایش دمای هوا و عدم مراقبت صحیح از مواد غذایی باعث ایجاد مسمومیت می گردد. در بین مواد غذایی خانگی می توان مواردی را یافت که به درمان مسمومیت کمک کند. در این مقاله به بررسی روش های خانگی برای درمان مسمومیت می پردازیم.
علائم مسمومیت
این علائم معمولاً از 2 الی 6 ساعت پس از صرف غذا نمایان می شود. البته این زمان دقیق نیست چرا که بسته به نوع باکتری و مسمومیت، این علائم ممکن است زودتر یا دیرتر شروع شود.
دردهای قولنجی ناحیه شکم
اسهال ( شاید هم اسهال خونی)
تب و لرز
سردرد
حالت تهوع و استفراغ
ضعف شدید و اختلالات جسمانی( در برخی موارد چون مسمومیت با بوتولیستم، اختلال تنفسّی)
مصرف آبلیمو و مایعات؛ درمان خانگی مسمومیت
درمان خانگی مسمومیت تا زمانی مجاز است که بیمار احساس سردرد و سرگیجه نداشته باشد چرا که پس از آن بیماری خطرناک میشود. بیماران با مصرف مایعات، آبلیموی تازه و لبنیات تازه میتوانند به دفع مواد مسموم کمک کنند. با توجه به افزایش مسمومیتهای غذایی در فصل گرما، مردم باید به محض مشاهده تغییر رنگ و طعم مواد غذایی با دقت در مورد مصرف آن تصمیم بگیرند و فقط به تاریخ مصرف روی آن اطمینان کامل نداشته باشند.
از طرفی بعضی از مواد غذایی پس از پایان مهلت استفاده، فقط کیفیت آن کاهش پیدا میکند اما برخی از مواد غذایی ممکن است آلودگیهای میکروبی و حتی سموم خطرناک و کشنده تولید کنند.
توجه داشته باشید که مصرف داروهای خودسرانه در منزل بسیار خطرناک است و در صورتی که بیمار احساس سردرد و سرگیجه داشت، حتماً به مراکز درمانی مراجعه کند تا با استفاده از آنتیبیوتیکهایی که پزشک معالج تجویز میکند، بهبودی حاصل شود. در نظر داشته باشید که سیستم دفاعی بدن تلاش میکند تا از راه اسهال و استفراغ و در واکنش اولیه مسمومیت را دفع کند، در این صورت بیماران باید با
مصرف مایعات، آبلیموی تازه و لبنیات تازه به دفع مواد مسموم کمک کنند.
چای گیاهی
گاهی یک فنجان چای سبب آرامش و کاهش درد فرد مبتلا به مسمومیت غذایی میشود. میتوان از نعناع، بابونه، تمشک، توت سیاه در آن استفاده کرد. این چای را به آرامی و جرعه به جرعه بنوشید. این چای درد ناشی از انقباض دستگاه گوارش را تسکین میدهد و فرآیند تخلیه و شستشوی مواد سمی را آسانتر میسازد.
نان
نان یکی از غذاهایی است که به رفع مسمومیت کمک میکند. در واقع نان در دستگاه گوارش مانند اسفنج عمل میکند و مواد سمی را به خود جذب میکند. خوردن یک تکه کوچک نان مواد سمی را از بدن میگیرد و از اسهال و استفراغ نیز جلوگیری میکند.
استراحت
استراحت یک درمان طبیعی مؤثر است که برای رفع مشکلات سلامتی مفید است و باعث بازیابی انرژی میشود.
آب
هنگام ابتلا به مسمومیت غذایی بدن دچار کمآبی میشود و در نتیجه ضعیف میشود. بنابراین لازم است که آب بیشتری نسبت به حالت سلامتی نوشیده شود. به این منظور بهتر است یک قاشق چایخوری نمک، سه قاشق چایخوری شکر و دو قاشق آب لیمو را در دو لیوان آب حل کنید و به تدریج بنوشید.
آویشن
یکی از مشهورترین گیاهانی است که برای سوءهاضمه و مسمومیت غذایی توصیه میشود. یک قاشق چایخوری از آویشن را به یک فنجان آب و یک قاشق چایخوری عسل مخلوط کنید و بنوشید.
۷٫زیره (کراویه) : برای درمان مسمومیت غذایی یک فنجان چای زیره سه بار در روز توصیه میشود. یک قاشق چایخوری دانهی زیره را در یک فنجان آب جوش بریزید و به مدت ده دقیقه بگذارید بماند. سپس آن را بنوشید.
استفراغ
اگر هنوز غذای مسموم در معده باشد، استفراغ کردن راه خوبی برای تخلیه مواد سمی از معده است.
تخم شنبلیله و ماست
ماست آنتی باکتریال طبیعی است و باکتریهای موجود در مواد سمی را از بین میبرد. میتوانید یک قاشق چایخوری تخم شنبلیله به ماست بیافزایید. لازم نیست حتما تخم شنبلیله را بجوید، میتوانید آنها را قورت دهید. این ترکیب به سرعت درد معده و حالت تهوع را کاهش میدهد.
ریحان
گیاه بسیار مفیدی برای بهبود عفونت ناشی از مسمومیت غذایی است. به چند روش میتوانید از آن استفاده کنید:
آب ریحان را با یک قاشق چایخوری عسل چند بار در روز بنوشید.
چند قطره روغن ریجان را در یک لیتر آب بریزید و در طی روز به تدریج آن را بنوشید تا باکتریهای معده را از بین ببرد
چند برگ ریحان، کمی نمک دریایی، کمی فلفل سیاه را به سه قاشق غذاخوری ماست بیافزایید. سه بار در روز این مخلوط را میل کنید تا مسمومیت رفع شود.