پاریکسون
یکی از بیماری هایی که معمولا در سنین بالا انسان را مبتلا می کند پاریکسون می باشد.در این مطلب از الودکتر با راه آسان و جالب تشخیص بیماری پاریکسون آشنا شوید .ادامه مطلب را بخوانید
تشخیص پاریکسون با دارچین
سال هاست محققان در تلاشند علائم شروع پارکینسون را کشف کنند تا از آن جلوگیری کرده یا سن ابتلا به آن را به تاخیر اندازند چرا که بیماری پارکینسون درمان مشخصی ندارد. یکی از علائم شروع پارکینسون عدم تشخیص بوی دو ماده دارچین و بنزین است!
سال هاست محققان در تلاشند علائم شروع پارکینسون را کشف کنند تا از آن جلوگیری کرده یا سن ابتلا به آن را به تاخیر اندازند چرا که بیماری پارکینسون درمان مشخصی ندارد. یکی از علائم شروع پارکینسون این است که محققان متوجه شده اند ۱۰ سال قبل از ابتلا به پارکینسون شخص قادر نیست بوی دو ماده: دارچین و بنزین را تشخیص دهد.
دانشمندان ۱۵۱۰ نفر قفقازی و ۹۵۲ نفر آفریقایی – آمریکایی را با متوسط سنی ۷۵ سال طی دوره ای ۱۰ ساله بررسی کردند. افراد در معرض بوهای مختلفی مثل لیمو، بنزین، پیاز و دارچین قرار گرفتند. برای هر شخص نمره ای در نظر گرفته شد که بر اساس آن کل افراد شرکت کننده در آزمایش به سه گروه تقسیم شدند: حس بویایی ضعیف، متوسط و قوی.
۱۰ سال پس از آزمایش، ۴۲ نفر به بیماری پارکینسون مبتلا شده بودند که ۳۰ نفر از آن ها قفقازی و ۱۲ نفر آفریقایی – آمریکایی بودند. نکته قابل تعمق این آزمایش تعداد افرادی بود که در هر گروه به پارکینسون مبتلا شده بود:
۲۶ نفر از گروه با حس بویایی ضعیف
۹ نفر از گروه با حس بویایی متوسط
۷ نفر از گروه با حس بویایی قوی
به این ترتیب حس بویایی به عنوان شاخص مهمی برای تشخیص علائم شروع پارکینسون و درمان بموقع آن پیش روی محققان قرار گرفت. ولی شاخص های دیگری هم در افراد مبتلا به پارکینسون باید وجود داشته باشد تا تشخیص پزشک بتواند قطعی باشد.
در این آزمایش ۱۰ ساله دانشمندان متوجه دیگر علائم شروع پارکینسون در افراد شدند که خطر ابتلا به پارکینسون را بیشتر می کرد:
هر چند سیاه پوستان حس بویایی ضعیف تری داشتند ولی درصد ابتلا به پارکینسون در آن ها کمتر بود.
ارتباط بین بویایی و پارکینسون در مردان بهتر از زنان تشخیص داده می شد.
این نتایج آن قدر مهم بود که محققان استرالیایی را بر آن داشت تا زمینه تحقیق دیگری فراهم کنند. به همین دلیل در آزمایشی توسط این دسته از محققان، سرعت حرکت و فشار مدادی مورد بررسی قرار گرفت که در دست فرد قرار داشت تا با آن شکل های مارپیچ بکشد. با بررسی نحوه کشیدن اشکال و تنظیم فشار دست بر قلم توسط شرکت کنندگان در آزمایش، محققان توانستند ۹۳ درصد درست تشخیص بدهند کدام یک از آنان در معرض خطر ابتلا به پارکینسون بود.
هر چند بررسی حس بویایی و نحوه نوشتن هنوز به عنوان دلایل علمی علائم شروع پارکینسون معرفی نشده اند، ولی می تواند راه گشای تشخیص زودهنگام و راهکاری برای جلوگیری یا به تاخیر انداختن بیماری باشد. پس ساده از روی حس هایمان نگذریم.
RBD نشانه شروع پارکینسون
علائم شروع پارکینسون
با توجه به مطالعات جدید دانشمندان RBD می تواند از علائم شروع پارکینسون باشد. سلول های شناخته شده ای به نام نورون در بدن انسان وجود دارد که هنگام خواب عمیق سبب انتقال تصاویر و حالات خوب و بد تجربه های رویا به مغز انسان می شود. Rapid eye movement sleep یا به اصطلاحی REM نوعی خواب بسیار سطحی و مختل است. اختلال رفتاری در خواب همراه با جابه جایی سریع چشم REM یا RBD با افزایش خطر ابتلا و از علائم شروع پارکینسون باشد. برای بار اول محققان نشان دادند که ممکن است التهابات نقش مهمی در ابتلا به بیماری پارکینسون داشته باشند.
افرادی که اختلالات خواب دارند، هنگام خواب شبانه معمولا رویاهای ترسناک یا کابوس می بینند. در زمان خواب دیدن REM اتفاق می افتد. در این فاز از خواب، بدن ما به طور مؤثری بیحرکت و عضلات در حالت استراحت باقی میمانند که این حالت ما را از برخورد و اصابت با اطراف حفظ میکند.
افرادی که به RBD مبتلا باشند در خواب حرکات تند دست و پا را خواهند داشت و همچنین در طول رویاهایشان فریاد می زنند که با عنوان ” نمایش رویا ” نامیده میشود.
این اتفاقات ممکن است هرچند وقت یک بار یا هر شب چندین بار اتفاق بیفتد. RBD به طور کلی از اواسط طول زندگی به بعد اتفاق می افتد و با گذشت زمان بدتر میشود. این شرایط میتواند ناراحت کننده باشد و سبب آسیب به فردی که کنار او خواب است شود.
بسیاری از دانشمندان این نوع خواب را اصلا خواب به شمار نمی آورند چرا که در این نوع خواب نورون ها فعالیت ندارند و تنها حرکات و تغییرات فیزیکی بدن در برخورد با رویاها انجام می شود. RBD را می توان واکنشی در برابر اختلال REM به شمار آورد. در این حالت فردی که در خواب است شروع به داد و فریاد و یا مشت و لگد زدن می کند.
بیشتر از خود مبتلایان، اطرافیان این بیماران از این حالت رنج می برند.
کمبود دوپامین
محققان از تکامل اعصاب در یک دوره سه ساله در ۲۰ بیمار مبتلا به REM تصویر برداری کردند. در مقایسه این نتایج با ۲۰ فرد سالم به میزان دوپامین در بخشی از مغز دست یافتند. دوپامین در قسمتی از مغز که مرتبط با یادگیری حرکات بدن می باشد ارتباط مستقیم دارد. بیماران مبتلا به پارکینسون در این بخش از مغزشان دچار کمبود شدید دوپامین می شوند. این عامل سبب لرزش، سفتی و کندی حرکات می گردد. با افزایش دوپامین در افرادی که مورد آزمایش قرار گرفته بودند، شاهد کاهش ۲۰ درصدی RBD بودند. ۸۰ درصد افرادی که از اختلالات شدید رفتاری در خواب رنج می برند مشکلاتی در زمینه اختلالات عصبی دارند.
حتی سرطان نیز می تواند با علائمی همچون REM نشانه های خود را بروز دهد. در صورتی که اختلالات خواب شما را بیش از حد آزار می دهد حتما با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است یک بیماری با مشکلاتی همچون RBD خود را نشان می دهد.
بررسی نقش التهاب
برای بار اول محققان نشان دادند که ممکن است التهابات نقش مهمی در ابتلا به بیماری پارکینسون داشته باشند. این تیم می خواست بداند که آیا این التهاب عصبی در RBD ممکن است رخ دهد یا خیر. آنها اسکن PET را بر روی ۲۰ نفر از افرادی که دارای RBD تایید شده پزشکی بودند، انجام دادند و آن ها را با ۱۹ نفر از افراد سالم مقایسه کردند. آنها فعالیت میکروگلیا در جسم سیاه، هسته دم دار و پوتامن و همچنین عملکرد دوپامین نورون را ارزیابی کردند.
همانطور که انتظار میرفت فعالیت میکروگلیاها درجسم سیاه افراد دارای RBD افزایش یافته بود و همچنین تولید دوپامین نورونهای موجود در هسته پوتامن کاهش یافته بود. نویسندگان می گویند:
“به طور خلاصه ما نشان دادیم که در افراد دارای RBD ، فعالیت میکروگلیاها در جسم سیاه افزایش می یابد و فعالیت دوپامینرژیک نورونها کاهش می یابد. این نتایج نشان میدهد که التهاب عصبی و کمبود فعالیت دوپامینرژیک نورون ها در افراد دارای RBD اتفاق می افتد.”
برای تایید این یافته ها مبنی بر علائم شروع پارکینسون مطالعات بیشتری نیاز است. این مطالعه گستره ی آماری کمی داشت. محققان می خواهند از طریق مطالعه، مردم را دنبال کنند که ببینند که آیا بیماری پارکینسون در این افراد پیشرفت می کند یا خیر.
اگر نتایج دوباره تکرار شوند، ممکن است یک راه جدید برای درمان RBD ارائه دهد که سبب کاهش پارکینسون شود. همانطورکه نویسندگان اشاره میکنند، بلوکه کردن فعالیت میکروگلیاها می تواند یک استراتژی بالقوه درمانی برای کاهش پیشرفت بیماری به ویژه در مراحل اولیه آن باشد.
این مطالعه به شواهدی اشاره می کند که التهاب عصبی به عنوان فاکتور و از نشانه های اولیه پارکینسون و RBD و جود دارد. درآینده این یافته ها ممکن است زودتر از ابتلا به بیماری جلوگیری کند و مسیری را برای درمان های جدید پیشنهاد دهد.