آشنایی با خواص درمانی کشمش

mousavi
کشمش تاثیر بسیار زیادی در کاهش فشار خون و حفظ سلامت قلب دارد. مطالعاتی وجود دارد که نشان می دهد مصرف روزانه کشمش، به ویژه اگر همراه تنقلات دیگر باشد، فشار خون را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد.

از سوی دیگر کشمش آن قدر آسان و سریع قابل مصرف و در دسترس است که هیچ بهانه ای برای حذف آن از رژیم غذایی وجود ندارد.

۵۰ گرم کشمش؛ حاوی ۱۲۹ کالری، ۳۴ گرم کربوهیدرات، ۱.۳ گرم پروتیین، ۱.۶ گرم فیبر، ۲۵.۴ گرم قند، ۳۲۲ میلی گرم پتاسیم، ۰.۸ میلی گرم آهن، ۰.۰۸ ویتامین B۶، ۱۴ میلی گرم منیزیم، ۲۲ میلی گرم کلسیم، ۱.۵ میکروگرم ویتامین K است.

روش تهیه

کشمش را به دو روش سنتی و صنعتی تهیه می کنند. در روش سنتی، حبه های انگور را در یک سینی بزرگ می ریزند و جلوی آفتاب خشک می کنند یا مانند دوران قدیم خوشه های انگور را در زیرزمین ها یا اتاق های تاریک آویزان می کردند تا خشک شود.

در نوع صنعتی هم از بخار گوگرد یا غوطه ور کردن در تیزآب یا روش های دیگر استفاده می شود. به طور معمول انگور بی هسته برای تهیه کشمش مناسب است، اما اگر کسی دلش بخواهد، می تواند هر انگوری را خشک و استفاده کند. اغلب در اثر خشک شدن سنتی انگور، قند آن به صورت کاراملی در می آید، بنابراین رنگ کشمش از رنگ خود حبه انگور تیره تر می شود. اما در تهیه کشمش به روش صنعتی به علت استفاده از گاز گوگرد، رنگ کشمش طلایی و خوش رنگ تر می شود.

کشمش و خواص درمانی آن

۱. کاهش ابتلا به بیماری های دهان و لثه

برخلاف آنچه از یک خوراکی شیرین و چسبنده انتظار می رود، کشمش می تواند سلامت دهان و دندان را بهبود ببخشد. خوردن کشمش یکی از راه های طبیعی بازیابی کرم خوردگی ها و التیام پوسیدگی دندان است. طبق پژوهشی کشمش دارای مواد ضدمیکروبی است که رشد باکتری های دهانی مرتبط با پوسیدگی دندان و بیماری های لثه را سرکوب می کند، بنابراین با وجود اینکه کشمش شیرین است، مانع کرم خوردگی دندان ها می شود.

۲. هضم بهتر

به عنوان یک خوراکی سرشار از فیبر بالا، کشمش می تواند در هرچه بهتر انجام فرایند گوارش در بدن، کمک شایانی داشته باشد. مواد غذایی که مانع از یبوست یا اسهال می شوند، خوراکی های مناسب برای بدن هستند و از این لحاظ کشمش شامل هر دو فیبر محلول و نامحلول است که باعث می شوند مواد زائد به راحتی در روده حرکت کنند و فرد دچار یبوست یا اسهال نشود.

۳. کنترل فشار خون بالا و کاهش خطر بروز سکته مغزی

بررسی ها نشان می دهد مصرف معمول کشمش (سه بار در روز) برای افرادی که دچار افزایش فشار خون خفیف هستند، مفید است. محققان معتقدند که مصرف روزانه کشمش، فشار خون را نسبت به سایر تنقلات یا میان وعده ها به میزان بیشتری کاهش می دهد. علاوه بر این کشمش سرشار از الکترولیت سالم قلب است که از کاهش پروتیین که مشکل متداولی است، جلوگیری می کند.

از آنجایی که پتاسیم یکی از مواد معدنی کلیدی برای عملکرد درست بافت ها، سلول ها و اندام های مختلف بدن انسان است، افرادی که مقدار زیادی پتاسیم توسط رژیم غذایی شان دریافت می کنند، خطر ابتلا به سکته مغزی به ویژه ایسکمی مغزی در آن ها کمتر از دیگران است.

۴. کنترل دیابت

مطالعات نشان می دهد کسانی که معمولا بعد از غذا کشمش می خورند، قند خونشان نسبت به کسانی که از سایر تنقلات فرآوری شده استفاده می کنند، ۲۳ درصد کاهش دارد و کسانیکه ناشتا کشمش می خورند، فشار خونشان ۱۹ درصد کاهش می یابد.

بنابراین مشخص می شود که در هر صورت مصرف کشمش به عنوان یک میان وعده برای افراد مبتلا به دیابت نوع دوم انتخاب کاملا مناسبی است. فیبر موجود در کشمش، قند موجود در آن را پردازش می کند و مانع به هم خوردن تعادل انسولین خون می شود و به صورت کاملا طبیعی دیابت را مدیریت می کند.

۵. پیشگیری از سرطان

مطالعات نشان می دهند میوه های خشک مثل آلو، خرما و کشمش چون ترکیبات فنلی بالایی دارند، نسبت به میوه های تازه آنتی اکسیدان های قوی تری هستند. از آنجایی که آنتی اکسیدان ها با رادیکال های آزاد مبارزه می کنند، بنابراین می توانند برای بدن بسیار مفید باشند. رادیکال آزاد یکی از عوامل اولیه رشد خود به خودی سلول های سرطانی و گسترش آن ها است.

به همین دلیل است که خوراکی های سرشار از آنتی اکسیدان مانند کشمش در کنترل و درمان سرطان موثر است. به همین علت پیشنهاد می شود حتما کشمش را در رژیم غذایی خود بگنجانید. با مصرف کشمش نه تنها سطح آنتی اکسیدن بدن خود را بالا می برید، بلکه آسیب های وارد شده به سلول ها را کاهش می دهید و مانع از بروز سرطان می شوید.

روش استفاده

کشمشی که در بازار وجود دارد معمولا آماده مصرف است و می توان آن را به عنوان میان وعده یا همراه با برنج، انواع چاشنی ها، سالاد و غلات سرد و گرم و انواع پودینگ ها به عنوان یک وعده کامل مصرف کرد. کشمش هم مثل خیلی از تنقلات دیگر اغلب به صورت مخلوط با انواع مغزها یا نخودچی استفاده می شود.

هنگامی که کشمش به محصولات پخته شده مثل کوکی ها، کیک و شیرینی اضافه می شود به حفظ رطوبت محصول نهایی کمک می کند. شما می توانید کشمش را به هر غذای پخته یا سرد، سالادها و سبزیجات اضافه کنید.

بهتر است کشمش را در جای خشک، خنک، در ظرف های در بسته و تاریک نگه دارید تا رطوبت آن حفظ شود. اگر کشمش را در یخچال یا فریزر بگذارید، می توانید تا یک سال آن را تازه حفظ کنید. به یاد داشته باشید که کشمش را در کابینت های نزدیک اجاق گاز نگه ندارید؛ زیرا باعث می شود رطوبت کشمش سریع تر از دست برود.

موارد احتیاط

قند طبیعی کشمش هضم آسانی دارد و انرژی زیادی نیز برای بدن فراهم می کند؛ اما باید حواستان باشد که هر روز مقدار مشخصی از آن مصرف کنید. زیرا ممکن است مصرف قند آن بیش از حد مجاز در روز شود.

کشمش هم مانند تمام میوه های خشک باید به اندازه مصرف شود؛ زیرا به دلیل کربوهیدراتی که دارد موجب افزایش وزن خواهدشد.

کشمشی که به روش صنعتی و توسط بخار دی اکسید گوگرد تهیه شده باشد، ممکن است برای افراد مبتلا به آسم و دارای مشکلات تنفسی یا افرادی که به گوگرد حساسیت دارند، مشکل ایجاد کند. البته خودتان هم می توانید کشمش را به صورت سنتی تهیه کنید.

برترین ها

آیا از خواص فوق‌العاده کشمش برای کبد اطلاع دارید؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ