جوش پوشک در روزها و هفته های ابتدایی تولد نوزاد به وجود می آید زیرا در اوایل تولد پوست نوزاد حساس تر است. گاهی حتی با تعویض زود به زود نوزاد بازهم جوش پوشک ایجاد می شود. در این مقاله به بررسی عوامل ایجاد کننده ی جوش پوشک و درمان آن می پردازیم.
عوامل ایجاد جوش پوشک نوزادان
عوامل بسیاری باعث ایجاد بثورات پوستی در ناحیه پوشک نوزادان می شود. پوست کودک به خصوص در هفته ها و ماه های نخست بسیار حساس است. جوش پوشک غالبا بر اثر حساس بودن پوست، ادرار و آزردگی پوست بر اثر پوشک به وجود می آید. خوشبختانه می توان در خانه از آن مراقبت کرد. علل دیگر جوش پوشک شامل موارد زیر است:
حساسیت به مواد شیمیایی یا رایحه پوشک یک بار مصرف یا پودر لباس شویی که برای شستشوی پوشک های پارچه ای استفاده می شود.
حساسیت به مواد غذایی، به خصوص زمانی که کودک شروع به خوردن مواد غذایی جامد می کند؛ لزوما به این معنا نیست که کودک به آن غذا آلرژی دارد بلکه ممکن است نشان دهنده عدم آمادگی او برای خوردن آن غذا باشد. اگر کودک به غذا آلرژی داشته باشد ممکن است علائم دیگری مانند گاز معده و اگزما نیز بروز دهد.
تعویض دیر به دیر پوشک کودک می تواند باعث این ایجاد بثورات شود. کاملا واضح است که زمانی که پوست مرطوب بماند به خصوص با ادرار یا مدفوع، ملتهب و تحریک می شود، همچنین زمانی که کودک در شب با پوشک کثیف می خوابد یا بیشتر از زمان معمول پوشک را به تن دارد باعث ایجاد حساسیت می شود. می توانید از آسترهای پارچه ای 2 یا 3 لایه ای استفاده کنید یا تا زمان خوب شدن ادرار سوختگی، شب ها از پد جاذب یک بار مصرف استفاده نمایید.
وقتی کودک اسهال دارد به دلیل اسید موجود در مدفوع، احتمال التهاب پوست بیشتر است.
خراشیده شدن پوست می تواند باعث بروز جوش شود. اگر بثورات پوستی در چروک پوست اطراف باسن و داخل ران باشد ممکن است به دلیل خراشیدگی یا ساییدگی باشد. در این صورت از پوشک استفاده نکنید یا در ناحیه دچار حساسیت از پماد استفاده کنید.
عفونت بر اثر باکتری یا مخمر نیز یکی از دلایل ایجاد جوش پوشک است. معمولا بثورات پوستی بر اثر باکتری و مخمر، ظاهری متفاوت از جوش با پوشک دارد و به سرعت بر طرف نمی شود. غالبا زمانی ایجاد می شود که کودک برفک دارد یا آنتی بیوتیک مصرف می کند. همچنین در نوزادانی که مادر هنگام زایمان از آنتی بیوتیک تزریقی استفاده کرده نیز ایجاد می شود.
بهترین راه برای درمان آن چیست؟
بهترین درمان تمیز نگه داشتن کودک و خشک نگه داشتن او با تعویض مکرر پوشک است. اگر هوا گرم باشد و وی بتواند در حیاط یا در اتاقی که کف آن تمیز است بازی کند، پوشک او را تا هر موقع که امکان دارد درآورده و اجازه دهید هوا سبب تسریع فرایند بهبودی شود. گاهی علیرغم تلاش ما برای خشک نگه داشتن ناحیه، مشکل همچنان ادامه می یابد. شاید لازم باشد در چنین موقعیتی مارک پوشک کامل را عوض کنید یا حتی مواد شوینده و هر آنچه با پوست ناحیه مبتلا تماس دارد. این کار در صورتیکه بثورات پوشکی به علت حساسیت به یک ماده (مانند خوشبوکننده یا جنس الیاف داخل پوشک) باشد، مشکل را بر طرف کند. بثورات پوشکی معمولا بعد از سه یا چهار روز درمان خانگی برطرف می شوند. اگر بثورات کودکتان همچنان باقی بماند، منتشر شود، یا به سمت وخامت برود، از یک کرم مخصوص یا پماد زینک اکسید برای چند روز استفاده کنید. انتخاب و استفاده از داروها را به عهده پزشک کودکتان بگذارید تا پس از معاینه و بررسی محل ضایعات بهترین ماده دارویی را برای کودک تجویز کند.
ماساژ دادن نوزاد
در صورتی که جوشها و یا سایر مشکلات پوستی باعث آزار فرزندتان شده، سعی کنید او را ماساژ دهید. نوازش کردن و ماساژ دادن نوزاد نه تنها به آرامش او کمک میکند، بلکه ممکن است سبب شود که کودک کمتر گریه کرده و بهتر بخوابد.
منبع: الو دکتر
علت و درمان دانه های قرمز جای پوشک کودک