کمبود فیبر با بدن چه می کند؟!

فیبر از جمله مواد مغذی است که به بهبود سیستم گوارش کمک فراوانی می کند و در صورت کمبود فیبر یبوست یکی از رایج ترین مشکلات گوارشی است که فرد با آن رو برو می شود.

فیبر از جمله موادی است که بدن به طور روزانه به آن احتیاج دارد و مصرف 25 تا 30 گرم فیبر در روز برای بدن ضروری است. فیبرهای خوراکی موادی هستند که توسط بدن انسان قابل هضم نمی‌باشند و موجب تسهیل در هضم غذا و بهبود عملکرد دستگاه گوارش خواهند شد. دریافت فیبر باعث کاهش خطر بروز بیماری‌های مختلف مانند دیابت، بیماری‌های قلبی و سرطان کولون می‌گردد. در ادامه این مطلب عوارض عدم دریافت کافی فیبر برای بدن را بیان می کنیم.

یبوست

اگر شما در عرض یک هفته مقدار کمی از مواد زائد بدن خود را دفع می کنید و مدفوعتان خشک است یعنی یبوست دارید. یبوست می تواند نتیجه کمبود فیبر باشد. این مشکل گوارشی از دلایل دیگری از جمله ورزش کم و مصرف مکمل‌های غذایی و داروهای شیمایی نیز ناشی می شود. در هر حال اگر دچار یبوست هستید بهتر است برای افزایش دریافت فیبر به سراغ سیب، تمشک، هویج، کلم بروکلی یا حبوبات کامل بروید. باید دقت کنید که بدنتان فیبر را آهسته جذب کند.

دل‌ضعفه دائم

به عقیده محققان فیبر به احساس سیری زودهنگام کمک کرده و به همین دلیل از ابتلا به چاقی پیشگیری می کند. سیری احساسی است که شما بعد از خوردن غذا حس می کنید. اگر چنین حسی ندارید باید غذای بیشتری را از نیاز بدنتان مصرف کنید.برای مقابله با این حس گرسنگی دائمی سعی کنید روزانه حدود ۲۵ تا ۳۰ گرم فیبر مصرف کنید و این مقدار فیبر در میوه های تازه و حبوبات وجود دارد. می توانید هر کدام که بیشتر دوست دارید را انتخاب کرده و مصرف کنید.

قند خون بالا

اگر شما دیابت دارید و قند خونتان بالاست بهتر است با پزشک خود صحبت کنید. به احتمال زیاد بدنتان فیبر کافی جذب نمی کند. باید بدانید که فیبر موجود در مواد غذایی جذب قند را به تأخیر می اندازد به همین دلیل به کنترل قند خون کمک می کند. برای جذب فیبر بالا از مواد غذایی تازه مانند لوبیا و برنج قهوه ای استفاده کنید. به یاد داشته باشید برای اصلاح رژیم غذایی تان حتما با دکتر مشورت کنید.

فیبرها نه تنها به کنترل دیابت کمک می کنند بلکه باعث پیشگیری از ابتلا به آن نیز می شوند. نتایج پژوهش ها نشان می دهد رژیمی که سرشار از حبوبات فیبردار است احتمال ابتلا به دیابت را ۲۸ درصد کاهش می دهد. نتایج پژوهش های دیگر هم نشان می دهد که قند بالا و کمبود فیبر خطر ابتلا به دیابت را در خانم ها بالا می برد.

حالت تهوع و خستگی

وقتی که شما بیشترین کالری مورد نیاز روزانه تان را از مواد پروتئینی مانند گوشت و تخم مرغ و پنیر به دست می‌آورید این مساله نه تنها باعث افزایش کلسترول خونتان می شود بلکه باعث خستگی و حالت تهوع و بی حالی نیز خواهد شد. برای افزایش فیبر در رژیم غذایی تان از میوه و سبزیجات و حبوباتی که بدنتان به آن احتیاج دارد بیشتر استفاده کنید و از مصرف غذاهای چرب بپرهیزید.

افزایش احتمال سرطان

به گفته انستیتو ملی سرطان حدود یک سوم مرگ و میرهای ناشی از سرطان ممکن است به رژیم غذایی مربوط شود. نتایج بررسی ها نشان داده است که یک رژیم غذایی حاوی چربی کم و فیبر زیاد (مانند غلات کامل و میوه و سبزیجات) می تواند سرطان کولون و رکتوم را کاهش دهد. بنابراین برای سالم بودن و در امان ماندن از خطر سرطان، مصرف فیبر را افزایش دهید.

کلسترول بالا و بیماری قلبی

غذاهایی که کلسترول بالا دارند علاوه بر افزایش وزن باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی نیز می شوند. یادتان باشد مصرف روزانه حبوبات کامل می تواند به میزان ۲۰ الی ۵۰ درصد به کاهش کلسترول خون کمک کند. چون فیبرهای محلول در آب چربی را جذب کرده و به دفع آن از سیستم گوارش کمک می کنند. فیبرها همچنین باعث کاهش رسوب کلسترول در رگ های خونی می شوند. فیبرها در معده ماده ای ژله مانند می سازند که باعث ایجاد احساس سیری می شود و اجازه افزایش وزن را به بدن نمی دهد. منابع غذایی فیبرها شامل جوی دو سر، نخود و لوبیا، سیب، موز، توت و سبزیجات و اسفرزه است.

هموروئید یا بواسیر

بواسیر به معنی ورم مقعد و پایین روده است که دفع مواد زائد از روده باعث تشدید آن می شود. خوردن غذاهایی که فیبر بالایی دارند مانند غلات کامل و نوشیدن مایعات فراوان می تواند از مبتلا شدن به هموروئید جلوگیری کند. به یاد داشته باشید که با دکتر خود مشورت کنید زیرا ممکن است شما خون ریزی از راست روده داشته باشید و این یک خطر جدی است. یادتان باشد که مصرف کافی فیبر به کاهش برخی علائم سندروم روده تحریک پذیر نیز کمک می کند. در این مشکل عصب ها و عضلات موجود در روده بزرگ نسبت به مصرف برخی مواد غذایی حساسیت شدید نشان می دهند.

در نتیجه بعد از مصرف این مواد غذایی مشکلاتی مانند دل درد، گاز، اسهال و یبوست بروز می کند. مشکل سندرم روده تحریک پذیر درمان ندارد و با مصرف دارو، کاهش استرس و کنترل رژیم غذایی برای بهبود علائم این بیماری موثر است. فیبرهای موجود در برخی مواد غذایی مانند نان و غلات کامل باعث کاهش علائم این مشکل به خصوص یبوست می شود. 

منبع: روزنامه آرمان

نقش فیبر در پیشگیری از چاقی

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ