عدم میل به خوردن صبحانه در بعضی از افراد بسیار شدید است به طوری وعده صبحانه را به کلی حذف می کنند. در این مقاله ضمن توضیح علت میل نداشتن به خوردن صبحانه پیشنهاداتی برای رفع این مشکل بیان کرده ایم.
علت بی اشتهایی هنگام صبحانه
خستگی بیش از حد و مشکلات خواب
بیخوابی و کمبود خواب در طول مدت شبانه روز، چرخهی خواب و بیداری را مختل میکند و تغییرات ناشی از آن میتواند بیاشتهایی به صبحانه یا حتی احساس حالت تهوع را به همراه داشته باشد.
گرسنگی طولانی مدت
اگر آخرین وعدهی غذاییتان شام باشد، ممکن است زمان صرف صبحانه حدود دوازده ساعت یا بیشتر از آخرین غذایی که خوردهاید گذشته باشد. سطح پایین گلوکز در خون یا به عبارتی افت قند خون میتواند باعث احساس سرگیجه، ضعف و یا تهوع شود. اما بهتر است بدانید که حذف وعدهی صبحانه باعث تشدید این حالت میشود.
رفلاکس معده
رفلاکس معده یا بازگشت اسید معده زمانی اتفاق میافتد که دریچهی بین این عضو و مری بسته نمیشود و در نتیجه بعد از غذا خوردن یا نوشیدن مایعات، اسید به مری برمیگردد. در این وضعیت هم احساس بیاشتها بودن یا حالت تهوع داشتن طبیعی است.
مشکلات مرتبط با بینی یا سینوس
در صورت وجود این مشکل، احتباس سینوسی به داخل گوش فشار وارد میکند که سرگیجه، بیحالی و بیاشتهایی را به دنبال خواهد داشت.
استرس
احساس استرس، هیجان و اضطراب، بر عملکرد و وضعیت روده اثر بسیار زیادی دارد. بیمیلی به مصرف صبحانه میتواند به علت یک رویداد استرسزا باشد.
مصرف الکل
نوشیدن الکل با تحت تأثیر گذاشتن سیستم گوارش میتواند باعث احساس حالت تهوع در زمان صرف صبحانه شود.
رژیم
تهوع در صبح میتواند مرتبط با آنچه به عنوان صبحانه خوردهاید باشد. ممکن است مصرف بعضی موادغذایی که در رژیمها توصیه میشوند باعث ایجاد حساسیت غذایی شود.
بارداری
تهوع در زمان صبح یکی از شایعترین معضلات دوران بارداری است که اغلب شش هفته اول پیش میآید.
عارضه های جدی صبحانه نخوردن
چاقی:
چاقی و عوارض متعاقب آن از قبیل دیابت، ناباروری، بیمای های قلبی، و …. از بزرگترین نگرانی های قرن هستند. عدم مصرف صبحانه در این میان می تواند خطر ابتلا به چاقی و عدم از دست دادن وزن را وخیم تر کند. به گفته کارشناسان تغذیه نخوردن صبحانه باعث می شود که شما در تمام طول روز پرخوری کنید.
این در حالی است که مصرف مواد غذایی مناسب برای صبحانه مانع از تجمع انسولین می شود. این هورمون باعث می شود که سلول های چربی، اسیدهای چرب بیشتری ذخیره کند. به عقیده محققان افرادی که صبحانه می خورند کمتر در معرض نوسانات وزن قرار می گیرند.
یکی از دلایل اصلی چاقی ناشی از صبحانه نخوردن این است که بدن در حالت روزه طولانی مدت قرار می گیرد. سپس زمانی که غذا مصرف می کنید بدن مواد غذایی دریافتی را به صورت چربی ذخیره می کند تا در حالت روزه طولانی مدت از آن ها استفاده کند.
نتایج پژوهشی که در سال 2013 انجام شده است نشان می دهد خوردن صبحانه کامل مانند تخم مرغ و ناهار سبک باعث تسهیل کاهش وزن، کاهش خطر ابتلا به دیابت، بیماری های قلبی و کلسترول بالا می شود؛ در حالی که عکس این قضیه یعنی صبحانه سبک و ناهار سنگین چنین تاثیری را ندارد.
کاهش سطح حافظه:
به طور کلی تغذیه نامناسب روی رشد ذهنی کودکان و نوجوانان تاثیر منفی می گذارد. محققان دانشگاه مریلند مشاهده کردند کودکانی که صبحانه نمی خورند در مدرسه احساس خستگی بیشتری کرده و نمی توانند به درستی تمرکز داشته باشند.
به عقیده محققان دانشگاه آیووا ایالات متحده آمریکا نیز کودکانی که به میزان کافی آهن، ید و پروتئین دریافت نمی کنند بهره هوشی پایین تری دارند. این در حالی است که کودکانی که برای صبحانه بلغور جو دوسر مصرف می کنند حافظه کوتاه مدت قوی تری دارند.
به طور کلی نتایج تمام پژوهش های انجام شده در خصوص صبحانه نشان می دهد که مصرف منظم صبحانه باعث افزایش قدرت حل مسائل، بهبود یادگیری، افزایش خلاقیت کاری و به خاطر سپاری بهتر می شود.
احساس گرسنگی مدام:
یکی از دلایل ضعف کردن و احساس گرسنگی مداوم، عدم مصرف صبحانه است. افرادی که روز خود را با مصرف صبحانه آغاز می کنند کمتر گرسنه می شوند؛ اما زمانیکه روز خود را بدون صبحانه آغاز می کنید معده تان سیگنال هایی به مغز فرستاده و اعلام خالی بودن می کند؛ در نتیجه از همان ابتدای روز حس گرسنگی در بدنتان شکل گرفته و باقی می ماند.
هر چه دیرتر اقدام به خوردن بکنید نیز احساس گرسنگی تان بیشتر خواهد شد. به عقیده محققان صبحانه نخورها بیشتر در دام تغذیه ناسالم می افتند. این افراد برای سیر شدن و مقابله با احساس گرسنگی شان هر ماده غذایی نامناسب را نیز مصرف می کنند.
چگونه بیاشتهایی و تهوع صبح را درمان کنیم؟
از مصرف الکل خودداری کنید.
بعد از بیدار شدن یک خوراکی کوچک قبل از صبحانه مصرف کنید.
سعی کنید الگوی خواب منظمی داشته باشید.
از پرخوری قبل از خواب خودداری کنید.
از خوردن غذای چرب برای شام خودداری کنید.
از تکنیکهای تمرکز و آرامش اعصاب برای کاهش استرس استفاده کنید.
منبع الودکتر
صبحانه های هیجان انگیز برای کودکان