ریزش مو یک مسئله مختص به آقایان نمی باشد. ریزش مو در خانم ها به صورت دوره های کوتاه مدت و یا طولانی مدت همانند آقایان است. ریزش مو ممکن است به صورت گسترده تمام سر را شامل شود و یا اینکه در مرکز سر شروع شده و به تدریج پیش برود و بزرگتر شود.
علت اصلی ریزش مو چیست؟
در واقع دلیل خاصی برای ریزش مو وجود ندارد. عواملی مانند شرایط پزشکی، استرس و شیوه ی زندگی مانند آنچه که می خورید و یا ژنتیک می توانند بر ریزش مو اثر گذار باشند. گاهی اوقات پزشکان نمی توانند دلیل خاصی بیابند. در مرحله ی اول پزشک تست هایی برای بررسی اختلالات تیروئید و عدم تعادل هورمونی انجام می دهد. معمولا زمانی که علت ریزش مو برطرف شود ، مو دوباره به صورت طبیعی رشد می کند. از جمله مهمترین و شایعترین علت های ریزش مو شامل موارد زیر است.
ریزش مو به دلیل مشکلات تیروئید
تیروئید غده ای پروانه ای شکل است که در جلوی گردن قرار دارد و کار آن تحریک بدن از طریق تولید مواد شیمیایی است.اگر این غده بیش از حد و یا خیلی کم هورمون تیروئید تولید کند چرخه ی رشد مو ممکن است آسیب ببیند و ریزش مو به وجود آید. اما موهای نازک به ندرت تنها نشانه ای از یک مشکل تیروئیدی است. مشکل تیروئید همراه با نشانه های دیگری مانند کاهش و یا افزایش وزن، حساسیت به سرما یا گرما یا تغییرات در ضربان قلب است.
ریزش مو به دلیل سندروم پلی کیستیک تخمدان
اگر شما مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان باشید هورمون های شما به طور دائم خارج از حالت تعادل هستند. بدن شما هورمون های مردانه یا آندروژن را بیشتر از حالت عادی تولید می کند. همین امر باعث رشد موهای زائد بر روی صورت و بدن شما می شود در صورتی که در قسمت سر ریزش مو دارید .همچنین سندروم پلی کیستیک تخمدان منجر به مشکلات تخمک گذاری، آکنه و افزایش وزن می شود اما گاهی نازک شدن و ریزش مو تنها نشانه این مشکل است.
ریزش مو به دلیل طاسی منطقه ای
طاسی منطقه ای سبب می شود مو در تکه های بزرگی از سر ریزش کند. علت این مشکل سیستم ایمنی بدن می باشد که به اشتباه به فولیکول های سالم مو حمله می کنند و باعث ریزش مو می شود. در بیشتر موارد این آسیب دائمی نیست و تکه هایی از سر که ریزش مو داشته بعد از ۶ ماه دوباره رشد می کنند. بعضی افراد همه ی موهای صورت و بدن خود را از دست می دهند که این مشکل بسیار نادر است.
ریزش مو به دلیل کرم حلقوی رینگوورم
هنگامی که قارچ رینگوورم پوست سر شما را تحت تاثیر قرار می دهد منجر به ریزش مو با یک الگوی مشخص می شود. قسمت های گرد قهوه ای که همراه با خارش هستند. پزشک ممکن است با تجویز داروی ضد قارچ این مشکل را حل کند. این بیماری از طریق تماس با شخص آلوده انتقال می یابد پس در صورت بروز این مشکل علائم و نشانه های آن را در بین اعضای خانواده ی خود نیز بررسی کنید.
ریزش مو به دلیل زایمان
ممکن است در دوران بارداری متوجه این موضوع شده باشید که موهایتان بیشتر و پرتر از قبل شده است. این به دلیل سطح بالای هورمون ها است که از ریزش موهای در حال استراحت جلوگیری می کنند. اما پس از به دنیا آمدن نوزادتان شرایط به حالت عادی باز می گردد و موها با سرعت بیشتری ریزش می کنند. بازگشت شدت ریزش موها به حالت عادی ممکن است تا دوسال طول بکشد.
ریزش مو به دلیل مصرف دارو
هورمون هایی که تخمک گذاری را سرکوب می کنند، می توانند سبب ریزش مو و کم پشت شدن موهای شما شوند و این مشکل ممکن است با مصرف داروهای مختلف تشدید شود. داروهایی که موجب ریزش مو می شوند شامل داروهای رقیق کننده خون، داروهای مربوط به فشار خون بالا، بیماری قلبی،آرتروز وافسردگی هستند.
ریزش مو به دلیل رژیم های غذایی
شما ممکن است با یک رژیم غذایی وزن زیادی کم کنید. اگر شما بیش از یک مقدار وزن کم کنید ممکن است در مدت زمان چند ماه ریزش موی زیادی هم داشته باشید اما خیلی نگران نباشید، چون بعد از اینکه به یک رژیم غذایی سالم برگردید موهای شما به حالت اولیه خود باز می گردد. در صورت دریافت بیش از حد ویتامین A بدون دریافت کافی پروتئین، آماده ریزش زیادی از موهای خود باشید.
ریزش مو به دلیل بستن خیلی سفت موها
بافتن و بستن خیلی سفت موها موجب تحریک پوست سر و ریزش مو می شود. به کار بردن طولانی مدت این سبک از آرایش مو باعث تحریک و زخمی شدن پوست سر و ریزش موها می شود.
ریزش مو به دلیل شیمی درمانی و پرتو درمانی
شیمی درمانی و پرتو درمانی درمانهای رایج سرطان هستند که باعث ریزش مو می شوند. در تلاش برای از بین بردن سلول های سرطانی، هردوی این روش ها باعث آسیب دیدن فولیکول موها و ریزش مو شوند. اما این آسیب به طور معمولا کوتاه مدت است و هنگامی که درمان شما به پایان برسد، مو به طور معمول رشد خواهد کرد.
ریزش مو به دلیل استرس شدید
استرس جسمی و روحی در سطح بالا می تواند باعث ریزش مو ناگهانی شود. به طور مثال: بیماری جدی یا جراحی، تروما و خون ریزی زیاد، ناراحتی شدید عاطفی. این روند ممکن است ۶ تا ۸ ماه به طول انجامد.
منبع: الو دکتر