پرگابالین چیست؟
پرگابالین از داروهای ضد تشنج است. پرگابالین به تنهایی یا به همراه دیگر داروهای بیماری صرع به منظور کاهش تشنج در فرد داده میشود. از پرگابلین به منظور رفع اختلالهای اضطرابی و همچنین کاهش درد در افرادی که بیماری آسیبهای عصبی(نوروپاتیک) مبتلا هستند مورد استفاده قرار میگیرد. بیماری ناشی از آسیبهای عصبی نوروپاتیک میتواند از بیماریهایی دیگری مانند زونا یا دیابت ایجاد شده باشد. پرگابالین به صورت کپسولهای 50 الی 300 میلی گرمی در بازار موجو میباشد. نام تجاری پرگابالین لیریکا (Lyrica) میباشد.
میزان دوز مورد نیاز و نحوه مصرف پرگابالین
از آنجایی که میزان مصرف داروی پرگابالین در افراد مختلف متفاوت است باید حتما توسط پزشک متخصص تجویز شود.
چه دلایلی باعث بروز تشنج میشود؟
اختلال در عصبهای مغز باعث ایجاد تشنج میشود. تشنج کردن مربوط به زمان خاصی نیست و در هر لحظه از شبانه روز میتواند رخ دهد. این شرایط که معمولا با غش کردن و بیهوشی موقتی همراه است از چند ثانیه تا ۱۵ دقیقه میتواند به طول بیانجامد. عوامل مختلفی در ایجاد این حالت دخیل هستند. در کودکان تب بالا میتواند منجر به بروز تشنج شود. به همین دلیل است که توصیه میشود در صورت تب کردن کودکان اقدامات لازم برای پایین آوردن تب باید صورت گیرد. یکی از دلایل شایع تشنج مربوط به بیماری صرع است. این بیماری معمولا زمنیه ژنتیکی داشته و با مصرف دارو قابل کنترل است. طبق گفته پزشکان و متخصصان کاهش برخی مواد مغذی و معدنی مثل کلسیم، منیزیم یا افت قند خون بدن، عفونتهای مغزی، ضربههای وارده بر سر، مسمومیت دارویی و… هم میتوانند از دلایل ایجاد این عارضه باشند. همانطور که گفتیم درمانهای دارویی مختلفی برای کنترل تشنج در بیماران مبتلا به صرع وجود دارد که پزشک با معاینه بیمار و گرفتن شرح حال از او میتواند داروی مناسب را تجویز کند. پرگابالین از داروهای ضد صرع است که در ادامه قصد داریم بیشتر به معرفی آن بپردازیم.
عوارض جانبی پرگابالین
پرگابالین باعث ایجاد سرگیجه، خواب آلودگی و تاری دید میشود. کپسول خوراکی پرگابالین میتواند بر قابلیت تفکر، دیدن یا حرکت کردن اثر بگذارد. هنگام مصرف پرگابالین نباید رانندگی کنید. تاز مانی که اثر این دارو در بدن شما موجود میباشد از کار کردن با ابزارآلات و ماشینهایی که احتیاج به مرکز زیاد دارد، بپرهیزید.
نکات حائز اهمیت در رابطه با مصرف پرگابالین
- مصرف این دارو در افرادی که زیر 18 سال سن دارند حتما باید توسط پزشک تجویز شود.
- در صورت هرگونه حساسیت دارویی قبل از مصرف دارو، پزشک خود را مطلع سازید.
- اگر قصد باردار شدن دارید یا باردار هستید حتما با پزشک خود مشورت کنید.
- در صورت داشتن هرگونه مشکلات قلبی و کلیوی با پزشک خود مشورت کنید.
- از تمام داروهای مصرفی خود فهرستی تهیه کنید و آن را در اختیار پزشک خود قرار دهید چرا که ممکن است برخی داروها با پرگابالین تداخل دارویی داشته باشند.
- پرگابالین باید به صورت مدام و تحت نظارت پزشک مصرف شود.
- این دارو باید به صورت تدریجی قطع شود. هیچ وقت این دارو را به صورت ناگهانی قطع نکنید.
- کپسول پرگابالین را میتوانید قبل یا بعد از غذا مصرف کنید.
- اگر یک نوبت را فراموش کردید، به مجردی که آن را به یاد آوردید مصرفش کنید. اگر تقریباً موقع نوبت بعدی مصرف دارو رسیده است، نوبت فراموش شده را رها کرده به برنامه دارویی منظمتان بازگردید و مقدار دارو را دو برابر نکنید.
- طی درمان با این دارو الکل مصرف نکنید چراکه میتواند عوارض آن را تشدید کند.
- طی مصرف این دارو به هنگام رانندگی احتیاط کنید. این دارو ممکن است شما را خوابآلود کند.
- چنانچه دچار علائمی مثل تنگی نفس، ورم صورت، زبان یا لبها، گلودرد و … شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید. این علائم میتوانند نشاندهنده حساسیت شما به داروی پرگابالین باشند.
- اگر سابقه افسردگی دارید به پزشک اطلاع دهید. شاید نیاز به داروی دیگری داشته باشید.
- توصیه میشود برای اثرگذاری بیشتر دارو را طبق ساعت معینی مصرف کنید.
- دارو را طبق دستور پزشک مصرف کرده و مقدار آن را کم یا زیاد نکنید.
- این دارو میتواند باعث کاهش تعداد اسپرمها شده و قدرت باروری در مردان را کاهش دهد.
- اگر در حال شیردهی به نوزاد خود هستید قبل از مصرف دارو در این رابطه با پزشک مشورت کنید.
- درصورت عدم بهبودی و یا وخیمتر شدن علائم بیماری به پزشک اطلاع دهید.
توصیهها و مراقبتهای پرستاری
پرگابلین ممکن است تعدادی از سلولهای لخته شده (پلاکت) در خون شما را کاهش دهد. بنابراین اگر کبودی و یا خونریزی غیر طبیعی داشتید با دکتر خود در میان بگذارید.
تال
زیگپ چیست افرادی که برای نشه کردن از تابلیت های زیگپ استفاده میکند چه ضرر دارد