سرطان خون چیست؟
خون شما ترکیبی از مایع و انواع مختلف سلول ها و پروتئین ها است. سلول های قرمز خون اکسیژن را حمل می کنند و سلول های سفید خون به بیماری مبتلا می شوند. قطعات کوچک سلولی به نام پلاکتها به لخته شدن خون کمک می کنند تا زمانی که دچار زخم در بدن خود میشوید خون شما بند بیاید. برخی از انواع این سرطانها قسمتهای مختلفی از بدن شما را تحت تاثیر قرار میدهد از جمله لوسمی، لنفوم و میلوما است. پیش بینی میشود در سال 2018، تعداد 174000 نفر در اثر سرطان خون از بین بروند.
چه کسانی احتمال بیشتری برای گرفتن سرطان خون دارند؟
پزشکان نمیدانند دقیقا چه عواملی باعث دچار مبتلا شدن به این بیماری میشود اما بعضی افراد با انجام دادن یکسری از کارها احتمال مبتلا شدن به سرطان خون را در خود افزایش میدهند. کسانی که در معرض مواد شیمیایی خاص مانند بنزن موجود در بنزین و دیگر سوختها هستند و یا در معرض تابشهای بالا قرار میگیرند احتمال مبتلا شدن را افزایش میدهند. همچنین کسانی که اچ آی وی مثبت یا ایدز داردند شانس مبتلا شدن به ایدز را در خود افزایش میدهند.
لنفوم
بدن شما دارای شبکه ای به نام سیستم لنفاوی است که به شما کمک می کند تا عفونت را از بین ببرید. این شامل اعضای بدن در سراسر بدن شما به نام گره های لنفاوی است که فیلتر کردن باکتری ها و ویروس ها هستند و گلوبول های سفید به نام لنفوسیت ها. سرطان هایی که به سیستم لنفاوی حمله می کنند، به عنوان لنفوم شناخته می شوند. آنها شایع ترین نوع سرطان خون هستند. از آنجا که سیستم لنفاوی شما در سراسر بدن شما عمل می کند، لنفوم می تواند تقریبا در هر کجا شروع شود.
انواع لنفوم
دو نوع وجود دارد – هوچکین و غیر هجکین – و هر دوی آنها یکسان به نظر می رسند. بدن شما لنفوسیت هایی را ایجاد می کند که آنطور که باید کار نمیکنند و این لنفوسیتها تجمع میکنند و تشکیل تومور میدهند. آنها سلولهای سفید خون را یکجا جمع میکنند به همین دلیل گلبولهای سفید نمیتوانند به شما در مبارزه با بیماریها کمک کنند.
لنفوم هوچکین
تفاوت بین دو نوع لنفوم در لنفوسیت است که درگیر آن است. با لنفوم هوچکین، بدن شما نوعی از سلولهای Reed-Sternberg را تشکیل می دهد. حدود 12٪ از افراد مبتلا به لنفوم این نوع از لنفوم را دارند که پزشکان در سال 1832 موفق به کشف آن شدند. این نوع از سرطان یکی از علاج پذیرترین نوع سرطان میباشد.
لنفوم غیر هودکین
اگر سلول های رید استرنبرگ را نداشته باشد، آن لنفوم غیر هودکینی است. این شایعترین نوع لنفوم است. بیش از 30 نوع سرطان در این دسته قرار دارند. برخی از انواع به آرامی رشد می کنند، در حالی که بعضی دیگر رشد سریعی دارند و می توانند به سایر قسمت های بدن شما گسترش پیدا کنند. این نوع از لنفوم باید به سرعت درمان شود و درمان آن سخت میباشد.
علائم و تشخیص لنفوم
شایع ترین نشانه ها گره های لنفاوی، تب، کاهش وزن غیر قابل توضیح و احساس خستگی است. شما همچنین ممکن است:
عرق کردن در طول شب
سرفه کردن
درد در قفسه سینه یا شکم
احساس گرسنگی نکردن
داشتن طحال یا کبدی بزرگ
اگر دکتر شما به داشتن لنفوم در شما شک کند، احتیاج به گرفتن نمونهگیری در بدن شما دارد. به همین یک نمونه کوچک از گروه لنفاوی شما را آزمایش میکند تا مطمعن شود که مبتلا به سرطان هستید یاخیر و در صورت مثبت بودن چه نوع سرطانی؟!
لوسمی
این نوع سرطان خون و مغز استخوان شما را تحت تاثیر قرار میدهد جایی که سلولهای خونی تشکیل میشوند. مانند لنفوم بدن شما گلبولهای سفید بسیاری میسازد که وظیفه خود را به درستی انجام نمیدهند و بدن شخص را از عفونت مراقبت نمیکنند. اما لوسمی مغز استخوان شما را از ساخت گلبول های قرمز و پلاکت های سالم نگه می دارد. این شایع ترین نوع سرطان در کودکان است، اما بزرگسالان نیز می توانند آن را دریافت کنند.
نشانه های لوسمی
این نوع سرطان خون می تواند به شما احساسی دهد که دچار آنفولانزا شدهاید. ممکن است تب داشته باشید، احساس ضعف یا عرق کنید و در مفاصلتاناحساس درد داشته باشید. شما همچنین ممکن است:
تورم غدد لنفاوی
کاهش وزن نامعلوم
خونریزی لثه
علائم دیگر می تواند شامل عفونت باشد، به راحتی کبودی و کم خونی، یعنی زمانی که بدن شما به اندازه کافی گلبول های قرمز تولید نمی کند.
تشخیص لوسمی
پزشک شما خون شما را امتحان میکند تا مطمعن شود شما بیشتر از حالت عادی گلبول سفید دارید یا خیر و یا اینکه گلبولهای قرمز شما کاهش یافته است یا خیر. هر دو میتواند نشانه لوسمی باشد. پزشک ممکن است همچنین بخواهد که مغز استخوان شما را برای پیدا کردن سلولهای سرطانی آزمایش کند. یک سوزن بزرگ به یک استخوان بزرگ شما وارد میکند تا از آن نمونه بگیرد.