عفونت مثانه به دلیل ورود باکتری های عفونی به درون مثانه اتفاق می افتد. افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند، مخمر هم می تواند ایجاد عفونت مثانه در آن ها کند.
عفونت مثانه نوعی عفونت ادراری می باشد ( UTI ). عفونت ادراری می تواند در هر نقطه ای از مجاری ادراری ایجاد شود از جمله مثانه، کلیه ها یا مجرای ادرار.
عفونت مثانه به دو دسته حاد و مزمن تقسیم بندی می شوند. عفونت مثانه حاد به صورت ناگهانی فرد را درگیر می کند عفونت مثانه مزمن در گذر زمان و آهسته فرد را دچار می کند. درمان سریع و به موقع می تواند از انتشار عفونت جلوگیری کند.
عامل ایجاد کننده عفونت مثانه:
باکتری هایی که از مجاری ادرای عبور می کنند و وارد مثانه می شوند موجب ایجاد عفونت خواهند شد.
بدن به صورت نرمال و طبیعی این باکتری ها را حین ادرار از بدن دفع می کند.
در بعضی از مواقع باکتری ها به دیواره مثانه می چسبند و به سرعت تکثیر می یابند. این اتفاق توانایی بدن در از بین بردن آن را کاهش می دهد در نتیجه مثانه دچار عفونت می گردد.
طبق گفته موسسه ملی دیابت و دستگاه گوارش و بیماری های کلیوی، اکثر عفونت های مثانه بر اثر باکتری اشرشیا کلی یا E.coli ایجاد می شود. این باکتری به صورت طبیعی در روده بزرگ ما وجود دارد.
عفونت زمانی ایجاد می شود که این باکتری از درون روده به سطح پوست آن می آید و وارد مجاری ادراری می گردد. در زنان مجاری ادراری کوچک است و به دلیل باز بودن این مجرا باکتری ها به راحتی می توانند وارد بدن آن ها شوند.
علائم عفونت مثانه چیست؟
علائم عفونت مثانه به میزان شدید آن بستگی دارد. باید به تغییرات ناگهانی ادرار دقت کنید. از جمله علائم رایج عفونت مثانه:
- درد یا سوزش هنگام ادرار
- ادرار کدر یا خونی
- تکرر ادرار
- بو دار بودن ادرار
- احساس مداوم ادرار
- کرامپ یا فشار در زیر شکم یا پایین کمر
زمانی که عفونت مثانه گسترش می یابد، در قسمت میانی کمر درد احساس خواهد شد. این درد به دلیل وجود عفونت کلیه ها می باشد. برخلاف درد های عضلانی، این نوع درد صرف نظر از نوع فعالیت و وضعیت قرار گیری از بین نخواهند رفت.
عفونت کلیه موجب تب، لرز، تهوع و استفراغ می گردد. شما معمولا احساس می کنید که بیمار شده اید.
عفونت کلیه جدی تر از عفونت مثانه می باشد و نیاز به مراقبت پزشکی خاصی دارد.
بیشتر بخوانید: ختنه بچه و جلوگیری از عفونت مثانه
چه کسانی در معرض خطر عفونت مثانه هستند؟
امکان دچار شدن به عفونت مثانه در هر فردی وجود دارد. اما زنان بیشتر از مردان در معرض این بیماری هستند. این به دلیل کوچک بودن مجاری ادرار در زنان می باشد که راه را برای باکتری ها هموار تر می کند.
مجاری ادارای زنان نسبت به مردان به روده نزدیک تر است. بدین مفهوم که باکتری ها می توانند مسیر کوتاه تری را طی کنند تا به مثانه برسند.
با افزایش سن در مردان پروستات بزرگ تر می شود. در نتیجه مجرای ادرار را کوچک تر می کند و شانس ابتلا به عفونت مثانه را افزایش می دهد. عفونت مثانه در مردان با افزایش سن ایجاد خواهد شد.
دیگر مواردی که موجب افزایش ریسک ابتلا به عفونت مثانه می شوند در زنان و مردان مشابه هستند و عبارتند از :
- سن بالا
- بی تحرکی
- عدم نوشیدن مایعات به میزان کافی
- عمل جراحی مجاری ادراری
- انسداد مجاری ادراری
- ناهنجاری مجاری ادراری که اکثر موارد مادرزادی می باشند.
- احتباس ادرار، فرد در تخلیه ادرار خود دچار مشکل می شود
- مجاری ادراری باریک
- بزرگ بودن پروستات
- بی اختیاری روده
- بارداری
- دیابت
- تاثیر سیستم عصبی بر عملکرد مثانه
- سیستم ایمنی ضعیف
چگونه عفونت مثانه را تشخیص دهیم؟
پزشک با انجام تست ادرار می تواند عفونت مثانه را تشخیص دهد. در این تست موارد زیر را چک خواهند کرد:
- گلبول های سفید
- گلبول های قرمز
- نیتریت
- باکتری ها
پزشک ممکن است با انجام آزمایش نوع باکتری هایی که موجب عفونت مثانه شده اند را مشخص کند. این یک راه عالی برای تشخیص این است کدام نوع آنتی بیوتیک باید تجویز شود.
بیشتر بخوانید: علائم عفونت دستگاه ادراری در مردان چیست؟
چگونه عفونت مثانه را درمان کنیم؟
عفونت مثانه به کمک داروهایی که باکتری ها را از بین می برند درمان می شود. معمولا آنتی بیوتیک ها داروهایی هستند که برای از بین بردن درد و درمان عفونت مثانه تجویز می شوند.
داروها
آنتی بیوتیک های خوراکی باکتری ها را از بین می برند.
اگر احساس درد و سوزش دارید، پزشک داروهایی برای از بین بردن این علائم تجویز خواهد کرد. رایج ترین نوع دارویی که برای از بین بردن درد عفونت مثانه تجویز می شود فنازوپیریدین می باشد.
درمان خانگی:
برای درمان عفونت مثانه می توانید میزان زیادی مایعات بنوشید تا باکتری ها را از مثانه شما خارج کند. آب بهترین نوشیدنی است زیرا فاقد کافئین و ترکیبات شیرین کننده می باشد.
منبع الو دکتر
درمان خانگی عفونت مثانه با آب خیار