اگر بر روی پوست شما آکنه هایی وجود دارد که با درمانهای موضعی قابل درمان نیستند، ممکن است در مورد این که چه درمان دیگری را امتحان کنید، نگران باشید. برای خانم ها، استفاده از قرص های ضد بارداری می تواند گزینه ای برای درمان آکنه باشد. زیرا هورمون هایی که سبب ایجاد آکنه میشوند را تنظیم میکند.
مبانی قرص های ضد بارداری
قرص های ضدبارداری، داروهای برای جلوگیری از بارداری هستند. قرص های ضد بارداری حاوی هورمونهای استروژن و پروژسترون می باشد که این هورمون ها از آزاد شدن تخمک ها از تخمدان ها و تغییر لایه رحم جلوگیری می کنند. زنانی که قرصهای ضدبارداری مصرف میکنند، بسته به نوع قرص، می توانند چرخه قاعدگی ماهانه و یا پریودی را هر ۱۲ هفته داشته باشد. عوارض جانبی رایج کنترل هورمون بارداری می تواند شامل موارد زیر باشد:
- حالت تهوع
- افزایش وزن
- سینه های متورم
- لکه بینی بین دوره ها
- دوره های سبک تر
- تغییرات خلق و خوی
قرص های ضد بارداری می تواند خطر را برای سایر شرایط افزایش دهد و عوارض جانبی جدی تر ممکن است نشانه ای از پیچیدگی شرایط باشد. این عوارض جانبی شامل موارد زیر است:
- درد شکم
- درد قفسه سینه
- سردرد
- تاری دید
- تورم پاها یا رانها
اگر در هنگام کنترل هورمون بارداری هر یک از این علائم را تجربه کردید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
قرص های پیشگیری از بارداری و آکنه
استفاده از قرص های ضد بارداری در بیشتر موارد بر کنترل آکنه تاثیر مثبت دارد. یکی از دلایل اصلی ایجاد آکنه وجود هورمون های مردانه به ویژه آندروژن ها است. این هورمون ها هم در مردان و هم در خانم ها وجود دارد. این هورمون ها در دوران بلوغ بسیار فعال هستند و این یکی از دلایل اصلی ایجاد آکنه در نوجوانان است. آکنه زمانی رخ میدهد که آندروژن ها باعث افزایش اندازه غدد سبوم و ترشح روغن شوند. روغن و سلول های مرده پوست فولیکول های مو را به دام می اندازند و این میتواند منجر به موارد زیر شود:
- جوش های سر سفید
- جوش های سر سیاه
- آکنه
- سایر زخم های دردناک در سطح پوست یا زیر آن
آکنه معمولاً در قسمت های خاصی از بدن مانند: صورت، شانه ها، پشت و سینه ایجاد می شود.
چه عواملی باعث ایجاد آکنه می شوند؟
اگرچه نوسان سطح هورمون ها در بزرگسالی نقش اصلی را در بروز آکنه ایفا میکند، اما آنها در هر سنی می توانند آن را تجربه کنند. سایر علل ایجاد آکنه عبارتند از:
- مصرف داروها
- رژیم غذایی
- استرس و فشار
- تغییرات هورمونی در چرخه قاعدگی
- لباس تنگ و استفاده از روسری
- شرایط آب و هوایی مانند رطوبت زیاد
چگونه آکنه را درمان کنیم؟
آکنه می تواند به شدت متغیر باشد. موارد خفیف آکنه ممکن است فقط به درمان های بدون نسخه نیاز داشته باشد اما برای درمان موارد متوسط و شدید تر نیاز به مراجعه به پزشک دارد. درمان آکنه متفاوت است و می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درمان های بدون نسخه مانند پاک کننده های ملایم و لوسیون های فاقد روغن
- داروهای موضعی تجویز شده ازجمله کرم، لوسیون یا سایر پمادهای حاوی آنتی بیوتیک یا رتینوئیدها
- داروهای خوراکی تجویز شده از جمله آنتی بیوتیکها های ضد بارداری برای زنان و ایزوترتینوئین
- نور درمانی
- لایه برداری شیمیایی
- درمان های تزریقی
ممکن است شما متوجه شوید که یک یا ترکیبی از این درمان ها برای تسکین و کنترل آکنه موثر است.
استفاده از قرص های ضد بارداری به عنوان درمان آکنه
از قرص های ضد بارداری می توان به عنوان درمانی برای آکنه در زنان استفاده کرد، زیرا آنها را کنترل می کند. این بدان معنی است که میتواند میزان تولید آندروژن های ایجاد کننده آکنه در بدن را کاهش دهد و با گذشت زمان سبب شفافتر شدن پوست شود. اگر شما در نزدیکی چرخه قاعدگی خود دچار آکنه شدید، ممکن است استفاده از قرص های ضد بارداری به شما در رفع آنها کمک کند.
مقایسه قرص های ضد بارداری با آنتی بیوتیک ها
بر اساس تحقیقی که به منظور مقایسه تاثیر آنتی بیوتیک ها و قرص های ضد بارداری در درمان آکنه انجام شد، مشخص شد، که در طول شش ماه از درمان، قرص های ضدبارداری معادل درمان های آنتیبیوتیکی برای آکنه عمل کردند. به همین ترتیب قرص های ضد بارداری ممکن است یک روش درمانی بهتر برای زنان نسبت به آنتی بیوتیک ها باشد.
سخن آخر
قرص های ضد بارداری می توانند یک روش موثر برای کنترل آکنه باشند و اگر به دنبال درمان آکنه و پیشگیری از بارداری هستید، مصرف این قرص ها ممکن است گزینه مناسبی برای شما باشد. اما قبل از استفاده از آنها لازم است از عوارض این قرص ها و نحوه پاسخ بدن شما به آنها آگاه شوید و در صورت مشاهده عوارض جانبی متوسط یا شدید از مصرف قرص جلوگیری کنید و روش های درمانی جایگزینی برای درمان آکنه بیابید. استفاده از قرص های ضد بارداری تنها روش درمان آکنه نیست و اگر علاقه ای به مصرف این قرصها را ندارید، میتوانید گزینههای دیگری را امتحان کنید. همچنین شما میتوانید به پزشک مراجعه و در مورد انواع درمان های مختلف مشورت کنید.
منبع: الو دکتر