نظارت بر فست فودها مقوله مهمی است که بسیاری از پزشکان عقیده دارند به درستی انجام نمیگیرد و به همین دلیل بسیاری از فستفودیها از مواد غذایی تاریخ گذشته و همچنین روغنهای سوخته استفاده میکنند، به این ترتیب تبدیل به کانونهایی برای توزیع سرطان بین مردم میشوند. نحوه اخذ مجوز برای تأسیس مراکز فست فودی و نحوه نظارت بر آنها سؤالی است که علی اکبر صنیعی پور، معاون اتحادیه صنف اغذیه فروشان و مواد غذایی، در پاسخ به آن می گوید: «اتحادیهها تابع نظام صنفی هستند و بر اساس ماده ۱۲، هر فرد، در هر مقامی وقتی به اتحادیه مراجعه میکند، باید برای راهاندازی اغذیه فروشی یا فست فود استعلامهای لازم از اداره اماکن و همچنین مجوز لازم را از اداره بهداشت اخذ کرده باشد».
وی ادامه داد: «در اداره بهداشت کلاسهایی برای آموزش مسائل بهداشتی و همچنین نحوه نگهداری مواد غذایی و بهداشت فردی به این افراد ارائه میشود و بر اساس آیتمهایی که شامل سلامت جسمی فرد و همچنین محیطی که قرار است در آنجا فستفود راه اندازی شود به او تأییدیه بهداشت داده میشود. همچنین کلاسهای آموزشی از سوی اتاق اصناف برگزار میشود که حضور در آنها اجباری است. علاوه بر آن بازرسان اتحادیه در کنار بازرسان بهداشت در سطح شهر تهران به صورت دورهای اقدام به بازرسی از فست فودیها و همچنین مراکز توزیع غذاهای آماده میکنند و اگر تخلفی مشاهده کنند، پس از اخطار دادن، پروندهای تشکیل میشود و در اختیار مراجع قضایی قرار میگیرد، البته در مبحث سالم بودن مواد غذایی بازرسان اداره بهداشت نمونه مواد غذایی را به آزمایشگاه ارسال میکنندو در آنجا مورد آزمایش قرار میدهند».
مهندس جعفری، مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت شمال تهران بر نظارت مستمر بازرسان این اداره بر اغذیه فروشیها و فست فودیها تأکید میکند و میگوید: «بحث بهداشت فردی، گواهینامه آموزش بهداشت عمومی، بهداشت ساختمان، بهداشت مواد غذایی و بهداشت ابزار و لوازم کار شاخصهایی هستند که در زمان دادن مجوز راهاندازی مراکز تهیه و فروش فست فود بررسی میشوند ضمن اینکه از مواد غذایی که عرضه میکنند به صورت دوره ای نمونه برداری انجام گرفته به آزمایشگاه فرستاده می شود و اگر این مواد غذایی مشکل داشته باشند، با آن مرکز برخورد قضایی صورت میگیرد».
او بیشترین تخلفات صورت گرفته را استفاده از روغنهای جامد و همچنین مواد اولیه غیر استاندارد عنوان کرد و گفت: «در مورد روغن به همه فست فودیها ابلاغ شده برای سرخ کردن حتماً باید از روغن سرخکردنی استفاده کنند. در بازرسیهایی که انجام میدهیم اگر روغنی مکرر استفاده شده باشد معدوم میشود ضمن اینکه در آموزشها و کلاسهای اصناف آموزش داده میشود از روغن سرخ کردنی که به حرارت مقاومتر است، استفاده شود».
مسئول بهداشت محیط شمال پایتخت درباره نحوه نظارت و کنترل بر مواد غذایی مانند سوسیس و کالباس که حاوی مواد نگهدارندهای مانند نیترات هستند، گفت: «سوسیس و کالباسهایی که از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجوز میگیرند و نشان استاندارد دارند کنترل شدهاند و در کارخانهها مراحل فرآیند تولید و فرمول تولید کنترل شده و پروانه ساخت گرفتهاند و بازرسان در فست فودیها مواد غذایی ای که مجوز وزارت بهداشت را دارند، مورد تأیید قرار میدهند. البته نحوه نگهداری این مواد بسیار مهم است. نواقص بهداشتی در این گونه مراکز در دو سطح بحرانی و غیربحرانی قرار دارند. سطح بحرانی نواقصی است که با سلامت مردم به صورت مستقیم سروکار دارد و آن را به خطر میاندازد. مثل مواد غذایی که تاریخ مصرف آنها گذشته است یا شرایط نگهداری این مواد مناسب نیست، که پس از اخطار قانونی در ۴۸ساعت در صورت رفع نشدن نواقص بحرانی، آن محل را پلمب میکنیم اما در سطح غیربحرانی مثل رنگ آمیزی نشدن مرکز فست فود که به این رستوران ها و فست فودی ها اخطار به صورت رسمی ارائه و از یک روز تا ۶۰ روز مهلت داده میشود تا این نقص را رفع کنند. همچنین اگر مواد غذایی تاریخ مصرف گذشته استفاده کنند بازرسان بهداشت آن را بررسی و اگر ارزش این مواد کمتر از ۵۰۰ هزار تومان باشد همانجا آن را معدوم می کنند و اگر بیشتر از ۵۰۰ هزار تومان باشد پس از توبیخ و پلمب، صاحب این مرکز به مرجع قضایی معرفی خواهد شد.
مهندس جعفری درباره فست فودیها و رستورانهایی که مکان آنها نامعلوم است و با تبلیغات فریبنده و اعلام یک شماره تماس اقدام به توزیع غذا میکنند، گفت: «مراکزی هستند مثل پخت غذا یا فستفود که مکان آنها مشخص نیست و در پارکینگ خانهها اقدام به تهیه غذا میکنند و اقلام تبلیغاتی را که آدرسی در آن نیست چاپ و به داخل خانهها یا شرکتها میاندازند. به مردم توصیه میکنیم اگر با این گونه تراکتها مواجه شدند حتی اگر قیمتهای بسیار خوبی داشت ولی آدرسی نداشت از این مراکز غذا تهیه نکنند چون جای آن مشخص نیست و این مراکز تحت کنترل بهداشت نیستند و امکان دارد سلامتشان را به خطر بیندازند. مواد اولیه و بهداشت پرسنل این گونه مراکز به دلیل اینکه مکان مشخصی ندارند تحت کنترل بازرسان ما نیست و شهروندان در صورت مشاهده این گونه مراکز آنها را به اداره بهداشت معرفی کنند».
کسی حواسش به فستفودفروشیها هست؟
مهرناز زاوه
نظارت بر فست فودها مقوله مهمی است که بسیاری از پزشکان عقیده دارند به درستی انجام نمیگیرد. علی اکبر صنیعیپورٰ معاون اتحادیه صنف اغذیهفروشان در این باره توضیح میدهد.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟