عدهی زیادی از افراد هنگام کباب کردن غذاها، از گوشت و مرغ گرفته تا گوجه و قارچ، ترجیح میدهند قسمتهایی از آن را روی شعله بسوزانند یا به قول خودشان برشته کنند. غافل از اینکه این برشته کردن میتواند در طولانی مدت آسیبهای جدی به دنبال داشته باشد.
اغلب متخصصان علوم تغذیه کبابیکردن را یکی از روشهای سالم پخت مواد غذایی میدانند، اما در مقابل اتفاق نظر دارند اگر این شیوه پخت به درستی انجام نشود به همان اندازه میتواند تهدیدکننده سلامت باشد. بیشتر خانوادهها بر این باورند که اگر قسمتهایی از گوجهفرنگی، فلفل سبز یا قارچ در مجاورت با شعلههای آتش بسوزد و سیاه شود لذیذتر میشود و خوردنش ضرر ندارد. غافل از اینکه خوردن قسمتهای سوخته این سبزیجات مانند مصرف قسمتهای سوخته نان و گوشت میتواند برای بدن بهخصوص کبد مضر باشد. در نتیجه توصیه بر آن است که در زمان مصرف، قسمتهای سوخته را جدا کنید. البته این را هم بدانید اگر میزان حرارت دهی به سبزیجات در حد ملایم باشد، نهتنها قابلیت هضم سبزیها بیشتر میشود، بلکه رنگدانههای آنتی اکسیدانی موجود در فلفل و گوجهفرنگی کبابی عملکرد بهتر و بیشتری در بدن داشته و پروتئینهای قارچ قابل جذبتر میشود.
معمولا در زمان تهیه انواع کبابهای کوبیده، برگ، چنجه، جوجه یا دل و جگری که روی شعله آتش کبابی میشود یا انواعی از کباب لقمههای لولهای شکلی که بر سطوح فلزی و روی زغال تهیه و حتی ماهیهایی که در میان توریهای فلزی مخصوص کبابی میشود، قسمتهایی از سطح گوشت میسوزد و اتفاقا همین قسمتهای سوخته اشتهابرانگیزتر است، اما خوب است بدانید خوردن مستمر و طولانی مدت قسمتهای قهوهای و سوخته گوشت نهتنها با تحریک ترشح میزان زیاد اسید معده باعث بروز ناراحتیهای گوارشی میشود بلکه در اثر خشک شدن و سوختن سطح گوشت پروتئینهای آن تخریب و به مواد سرطانزایی تبدیل میشود که میتواند برای سلامت مضر باشد.
تمام غذاهایی که حاوی کربوهیدراتاند، اگر در مجاورت با حرارت زیاد تغییر رنگ دهند حاوی میزان زیادی «آکریلامید» (ترکیب شیمیایی و سمی) میشوند. قسمتهای سیاه و سوخته سطح نان، تهدیگ برشته و تغییر رنگ داده شده برنج، سیبزمینی، نان، ماکارونی یا حتی تهدیگ سوخته کاهو و برگ مو، نان سوخاری قهوهای شده، بیسکویت و کلوچههایی که سطح زیرینشان سوخته و تلخ مزه شده و حتی تهدیگ شیری که در روند جوشاندن ته ظرف بسته شده از این جمله است. ضمن اینکه در ترکیبات سوسیس و کالباس به دلیل آنکه از آرد و مواد نشاستهای استفاده میشود اگر در مجاورت با حرارت قهوهای و برشته شوند یا پنیر پیتزا در فر تغییر رنگ دهد، همگی حاوی آکریلامید خواهد بود.
آکریلامید، یک ماده سرطانزاست که میتواند باعث جهش ژنی در سلولها و بروز سرطان شود ضمن اینکه به سیستم ایمنی و عصبی آسیب میرساند و میتواند در طولانی مدت به بروز اختلالات باروری، تغییر در رفتارهای جنسی، نازایی و سقط جنین منجر شود.