موز به عنوان یکی از محبوب ترین میوه ها در سراسر جهان حاوی مواد مغذی اساسی است که می تواند تاثیر محافظتی بر سلامتی داشته باشد. خوردن موز به کاهش فشار خون کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. به گزارش مدیکال نیوزتودی، در این مقاله نگاهی خواهیم داشت به مزایای موز برای سلامتی مانند بهبود سلامت قلب و نظم عملکرد بدن، همچنین خطرات احتمالی موز برای سلامتی نیز بررسی می شود.
مسمومیت غذایی یک مشکل رایج و نگرانکننده است که بسیاری از مردم آن را تجربه کردهاند. مسمومیت ممکن است آنقدر عفونی باشد که به مرگ بینجامد. این مشکل با کمآبی شدید بدن و احساس دلپیچه در روده همراه است. حدود ۲۵۰ نوع بیماری وجود دارد که به علت مسمومیت غذایی رخ میدهد. دکتر مایکل مورای برای مسمومیت غذایی، چند درمان خانگی پیشنهاد کرده است.
فواید موز برای سلامتی
بخش های زیر برخی از مزایای موز برای سلامتی را توضیح می دهد. اطلاعات مربوط به تغذیه از پایگاه داده فود سنترال وزارت کشاورزی ایالات متحده ارائه می شود. نیازهای روزانه افراد به مصرف موز طبق دستورالعمل های رژیم غذایی سال های 2015 تا 2020 برای آمریکایی ها است. این موارد برای بزرگسالان توصیه می شود، اما تقریبی هستند زیرا مقادیر آنها براساس سن و جنسیت فرد متفاوت است.
تاثیر موز بر فشار خون
انجمن قلب آمریکا مردم را تشویق می کند تا میزان نمک یا سدیم خود را کاهش دهند و مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم را افزایش دهند زیرا پتاسیم به کنترل فشار خون و کاهش فشار روی سیستم قلبی عروقی کمک می کند. بر اساس اطلاعات تغذیه ای موجود در منابع فوق یک عدد موز متوسط تقریبا 9 درصد از نیاز روزانه پتاسیم فرد را تامین می کند.
ارتباط موز و آسم
نتایج مطالعه ای در سال 2007 نشان داد خوردن موز می تواند از بروز خس خس در کودکان مبتلا به آسم جلوگیری کند. یکی از دلایل این امر می تواند آنتی اکسیدان و محتوای پتاسیم موز باشد. با این حال، برای تایید این یافته ها تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.
ارتباط موز با سرطان
تحقیقات در فاز آزمایشگاهی نشان می دهد لکتین پروتئینی موجود در موز می تواند از رشد سلول های لوسمی جلوگیری کند. لکتین به عنوان یک آنتی اکسیدان به بدن برای حذف مولکول های معروف به رادیکال های آزاد کمک می کند.
در صورت تجمع بیش از حد رادیکال های آزاد آسیب سلولی رخ می دهد و به طور بالقوه منجر به سرطان شود. در سال 2004، محققان متذکر شدند به نظر مي رسد كودكاني كه موز، آب پرتقال يا هر دو را مصرف مي كنند خطر كمتري براي ابتلا به سرطان خون دارند. نویسندگان این مطالعه اظهار داشتند این امر می تواند به دلیل محتوای ویتامین C باشد زیرا این ماده نیز دارای خواص آنتی اکسیدانی است.
تاثیر موز بر سلامت قلب
موز حاوی فیبر، پتاسیم، فولات و آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین C است همه این موارد از سلامت قلب پشتیبانی می کنند. یک بررسی در سال 2017 نشان داد افرادی که از رژیم غذایی با فیبر بالا پیروی می کنند در مقایسه با افرادی که رژیم کم فیبر دارند کمتر در معرض خطر بیماری های قلبی عروقی قرار دارند. در افرادی که فیبر بیشتری مصرف می کنند نیز میزان لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) یا کلسترول “بد” نیز پایین است.
ارتباط موز با دیابت
انجمن دیابت آمریکا مصرف موز و میوه های دیگر را به دلیل دارا بودن فیبر توصیه می کند. این انجمن خاطرنشان می کند خوردن فیبر می تواند به کاهش سطح قند خون کمک کند. نویسنده یک بررسی در سال 2018 نتیجه گرفت رژیم غذایی حاوی فیبر بالا می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد و ممکن است قند خون را در افرادی که قبلا به این بیماری مبتلا بودند را کاهش دهد.
چای گیاهی
نوشیدن چای گیاهی دوبار در روز میتواند از سیستم گوارشی شما محافظت کند. البته انواع دیگری از چای هم وجود دارد که در این دستهبندی قرار میگیرد مانند چای پونه. این چای به تسکین معده و باز شدن گرفتگی آن کمک میکند.
درمان مسمومیت با سرکه سیب
این سرکه دارای خاصیت قلیایی بوده و با علائم مسمومیّت غذایی مبارزه میکند. سطح رودهایمعدهای را تسکین داده و باکتریها را میکشد. از طرفی باعث تسکین درد بیمار میشود.
درمان با موز
در کتاب «دایرهالمعارف درمان خانگی» آمده که موز منبع غنی پتاسیم بوده و علائم و تأثیرات مسمومیت غذایی را تا حد زیادی کاهش میدهد. از خواص دیگرش این است که بعد از مصرف میزان انرژیتان را بالا میبرد. خوردن یک موز تازه و یا خوردن شِیکموز دو تا سه بار در روز تأثیرات مثبتی به همراه دارد.
لیمو
لیمو دارای خاصیت ضدباکتری و ضدعفونت است و هر نوع احساس سوزش یا دردی را تسکین میدهد. مواد اسیدی آن باکتریهای مضرّی را که باعث مسمومیّت غذایی میشود از بین میبرد.
درمان خانگی مسمومیت با سیر
سیر درای تأثیرات مثبت بوده و به درمان مسمومیت غذایی معروف است. دارای مواد ضدویروس، ضدقارچ و ضد باکتری بوده که باعث تسکین دردهای ناشی از مسمومیت مانند درد شکمی و اسهال میشود. در واقع تمام میکروبهای ناسالم موجود در روده را از بین میبرد.
درمان رژیمی
این رژیم شامل موز، برنج، سیب، نان تُست، هویج و سایر غذاهای بی نمک و ادویه است که به آرام شدن معده و بیمار کمک میکند. برای بهبود کامل، خوردن مایعات و نوشیدنیها نیز توصیه میشود.
مطلب مرتبط:
علت مسمومیت غذایی در بعضی از جشنها و عروسیها چیست؟
تاثیر موز بر سلامت دستگاه گوارش
آب و فیبر موجود در موز هر دو نظم عملکرد بدن را تقویت می کنند و منجر به حفظ سلامت دستگاه گوارش می شود. یک عدد موز متوسط تقریبا 10 درصد فیبر مورد نیاز فرد را برای یک روز تامین می کند، همچنین موز بخشی از رویکردی است که به عنوان رژیم BRAT شناخته می شود که برخی از پزشکان برای درمان اسهال توصیه می کنند.
BRAT مخفف موز، برنج، سس سیب و نان تست است. اسهال می تواند منجر به از دست دادن آب و الکترولیت ها مانند پتاسیم شود، بنابراین موز می تواند جایگزین این مواد مغذی شود. بر اساس مطالعه ای که در سال 2012 انجام شد، مواد غذایی حاوی فیبر بالا باعث نفخ، گاز و گرفتگی معده در افراد مبتلا به بیماری التهابی روده می شود. با این وجود موز علائم را بهبود می بخشد. بنیاد کرون و کولیت آمریکا موز را به عنوان یک میان وعده در برنامه رژیم غذایی توصیه می کند.
تاثیر موز بر حفظ حافظه و تقویت روحیه
موز حاوی تریپتوفان یک نوع اسید آمینه است که به حفظ حافظه، تقویت توانایی یادگیری و به خاطر سپردن چیزها و تنظیم خلق و خو کمک می کند.
نقش موز در درمان مسمومیت
مسمومیت غذایی به طور معمول هنگام آلودگی غذا یا آب آشامیدنی با عوامل بیماری زا رخ می دهد. گرچه ناراحت کننده است، اما مسمومیت غذایی به نسبت امری شایع است. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری تخمین می زند از هر 6 آمریکایی یک نفر در سال 2020 دچار نوعی مسمومیت غذایی شده است.
هنگامی که احساس می کنید می توانید غذا را نگه دارید، مواد غذایی سبک، نرم و مناسب معده و دستگاه گوارش مصرف کنید، بنابراین به مصرف مواد غذایی کم چرب و کم فیبر پایبند باشید. هضم چربی برای معده در این شرایط سخت تر است. برای جلوگیری از بروز ناراحتی بیشتر از مصرف مواد غذایی چرب خودداری کنید. مواد غذایی مناسب برای معده عبارتند از:
موز
غلات
سفیده تخم مرغ
عسل
بلغور جو دوسر
کره بادام زمینی
سیب زمینی ساده از جمله سیب زمینی پوره شده
برنج
نمک ها
نان تست
سس سیب
رژیم BRAT به عنوان راهنمای خوب هنگام مسمومیت غذایی باید رعایت شود.
پتاسیم
موز سرشار از ماده معدنی پتاسیم است که به حفظ سطح مایعات در بدن کمک می کند و حرکت مواد مغذی و مواد زائد را به داخل و خارج سلول ها تنظیم می کند، همچنین پتاسیم به انقباض ماهیچه ها و سلول های عصبی برای پاسخگویی کمک می کند. ضربان قلب را به طور منظم حفظ می کند و می تواند اثر سدیم را بر فشار خون کاهش دهد.
پتاسیم با افزایش سن خطر تشکیل سنگ کلیه را کاهش می دهد. کلیه های سالم به نوبه خود مطمئن می شوند مقدار مناسب پتاسیم در بدن باقی بماند. یک عدد موز متوسط حاوی 422 میلی گرم پتاسیم است. بهتر است سعی کنید پتاسیم را از منابع غذایی مانند موز دریافت کنید در غیر این صورت باید مکمل های پتاسیم را مصرف کنید.
موز در رژیم غذایی
موز تازه در تمام طول سال در دسترس است و در دمای اتاق به طور پیوسته می رسد، اما برای سرعت بخشی به روند رسیده شدن آن می توان آن را داخل کیسه کاغذی نگهداری کرد. موزهای یخچال شده با سرعت کمتری رشد می کنند و پوست خارجی آن در یخچال تیره می شود، اما خود موز مدت بیشتری سالم می ماند.
در اینجا چند نکته برای استفاده از موز در رژیم غذایی آورده شده است:
برای یک صبحانه مقوی یک عدد موز تکه تکه شده را به غلات صبحانه یا بلغور جو دوسر اضافه کنید.
موز رسیده را له کرده و برای جایگزینی کره یا روغن در غذاهای پخته شده استفاده کنید.
موز له شده را به مافین، کلوچه و کیک برای داشتن طعم شیرینی طبیعی اضافه کنید.
موز را به اسموتی اضافه کنید.
برای یک میان وعده سالم و قابل حمل یک عدد موز را به محل کار یا مدرسه خود ببرید.
سایر محصولات موز
از دیگر محصولات موز می توان به چیپس، پودر و ژله موز اشاره کرد. افراد باید قبل از خرید محصولات فرآوری شده برچسب آن را مطالعه کنند زیرا ممکن است حاوی شکر، نمک یا چربی اضافه شده باشند.
خطرات پیرامون مصرف موز
برخی افراد باید مراقب باشند زیاد موز نخورند. گرو های زیر درباره مصرف موز مراقب باشند:
مسدود کننده های بتا: پزشکان به طور معمول این داروها را برای کاهش خطر عوارض همراه با بیماری های قلبی عروقی تجویز می کنند بتابلاکرها می توانند سطح پتاسیم را در خون افزایش دهند.
مصرف زیاد پتاسیم می تواند برای افرادی که کلیه آنها به درستی کار نمی کند مضر باشد: اگر کلیه ها نتوانند پتاسیم اضافی را از خون خارج کنند می تواند کشنده باشد. افرادی که از بتا بلاکرها استفاده می کنند باید مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم بالا مانند موز را محدود کنند.
آلرژی: موز ممکن است در برخی افراد واکنش آلرژیک ایجاد کند. هر فردی که دچار خارش، کهیر، ورم، خس خس سینه یا مشکل تنفسی می شود باید بلافاصله به پزشک مراجعه کند. واکنش شدید می تواند منجر به آنافیلاکسی شود که می تواند زندگی فرد را تهدید کند.
میگرن: موز باعث ایجاد میگرن در برخی از افراد می شود.
خلاصه
موز به عنوان میوه ای محبوب حاوی مواد مغذی ضروری است که به سلامت فرد کمک می کند. شایان ذکر است اگرچه مواد مغذی موجود در موز می توانند وضعیت سلامتی را تقویت کرده و از بروز برخی بیماری ها جلوگیری کنند، اما مصرف موز تاثیر یکسانی بر همه ندارد.
با این حال، رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزی های تازه با تامین طیف وسیعی از مواد مغذی ضروری می تواند به خوبی در حفظ سلامت فرد کمک کند.
مترجم: الهه زارعی