- کوروش صادقی
- دندانپزشک
- ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
- 1 دقیقه
درمان ریشه چیست و کی باید آن را انجام داد
به گفته ی دکتر کوروش صادقی :درمان ریشه دندان، خارج کردن عصب دندان، تمیز کردن داخل کانال دندان و پر کردن آن با مواد مخصوص است. درمان ریشه به این دلیل انجام می شود که دندان فرد را حفظ کرده، بدون اینکه احساس درد و ناراحتی در هنگام خوردن غذا داشته باشد. همچنین حفظ دندان طبیعی خود فرد، در حفظ زیبایی و طرح لبخند فرد افراد اهمیت ویژه ای دارد. به طور معمول درمان ریشه طی دو جلسه انجام می شود.
در واقع درمان کانال ریشه (همچنین به عنوان درمان ریشه، درمان ریشه یا درمان ریشه شناخته می شود) یک دنباله درمانی برای پالپ آلوده دندان است که هدف آن از بین بردن عفونت و محافظت از دندان ضد عفونی از حمله میکروبی در آینده است.
زمانی که ریشه دندان دارای عفونت و پوسیدگی عمیق باشد از عصب کشی برای درمان استفاده می شود. در این روش به طور کامل عفونت از بین می رود. ما در این مطلب قصد داریم شما را با مراقبت های بعد از درمان ریشه و روش کاهش درد ناشی از آن آشنا کنیم.
هدف اصلی از عصب کشی حذف بیماری موجود و در نتیجه از بین رفتن علائم درد و عفونت دندان است. اما وقتی این درمان به جای بهبود، باعث ایجاد درد دندان یا تورم می شود، نارضایتی و بی اعتمادی بیمار را به همراه خواهد داشت. از این رو تلاش برای به حداقل رساندن درد و ناراحتی بیماران بعد از درمان ریشه منجر به ارائه راه حل های مختلفی در این زمینه شده است، از جمله افزایش تعداد جلسات، کاهش اضطراب بیمار، دارو درمانی داخل کانال، پیش دارویی توسط ضد دردها و ضد التهاب های استروئیدی و غیر استروئیدی و… .
مراحل چیست؟
درمان ریشه در سه مرحله انجام می شود و انجام آن بین یک تا سه جلسه طول می کشد.
-
تمیز کردن کانال ریشه:
ابتدا دندانپزشک همه آنچه را که در داخل کانال ریشه قرار دارد از بین می برد.
با بیمار تحت بیهوشی موضعی ، دندانپزشک یک سوراخ دسترسی کوچک روی سطح دندان ایجاد می کند و بافت پالپ بیمار و مرده را با کارهای بسیار کوچک از بین می برد.
-
پر کردن کانال ریشه:
در مرحله بعد دندانپزشک با استفاده از پرونده های کوچک و محلول های آبیاری ناحیه توخالی را تمیز، شکل و ضد عفونی می کند. سپس، دندان با یک ماده لاستیکی مانند پر می شود، و با استفاده از یک سیمان چسب، کانال ها را به طور کامل آب بندی می کند.
بعد از درمان ریشه دندان، دندان مرده است. بیمار دیگر دردی در آن دندان احساس نخواهد کرد زیرا بافت عصبی برداشته شده و عفونت برطرف شده است.
-
افزودن تاج یا پر کردن:
با این حال، دندان اکنون شکننده تر از قبل خواهد بود. دندان بدون پالپ باید تغذیه خود را از رباطی که دندان را به استخوان متصل می کند دریافت کند. این منبع کافی است، اما با گذشت زمان، دندان شکننده می شود، بنابراین یک تاج یا پر کردن محافظت می کند.
تا زمانی که تاج یا پر شدن کامل نشود، بیمار نباید دندان را بجوید یا گاز بگیرد. هنگامی که یک تاج ایجاد شد یا پر شدن آن انجام شد، فرد می تواند مانند قبل از دندان استفاده کند.
درمان اغلب فقط یک جلسه طول می کشد، اما اگر کانال های منحنی، چند کانال یا عفونت های بزرگ وجود داشته باشد، این امر می تواند یک یا دو قرار ملاقات اضافی را بطلبد.
چه زمانی نیاز به عصب کشی دندان و درمان ریشه است؟
پوسیدگی دندان می تواند در درجه های مختلف قرار گیرد. اگر روی مینا و عاج دندان لکه های پوسیدگی ایجاد شود که، هیچ دردی را به همراه نداشته باشند. دندان نیاز به درمان سطحی ( پر کردن با کامپوزیت) دارد. اما اگر درمان انجام نشود، پوسیدگی گسترش پیدا می کند و عفونت وارد پالپ دندان ( بافت نرم مرکز دندان) می شود و با فشار به ریشه های دندان به عصب دندان می رسد. در این زمان شما علاوه بر پرکردن و ترمیم دندان به عصب کشی دندان و درمان ریشه نیز نیاز دارید. از آنجایی که فشار بر محفظه پالپ در شب بسیار بیشتر از روز است. درد های ناشی از رسیدن به این مرحله از پوسیدگی دندان، شب ها بیشتر از روز احساس می شود.
از علائمی که نشان دهنده رسیدن پوسیدگی دندان به عصب است. و دندان نیاز به عصب کشی دندان و درمان ریشه دارد. می توان به موارد زیر اشاره کر:.
درد های دندانی بعد از خوردن غذاهای سفت
درد ناگهانی دندان و تیر کشیدن دندان هنگام خوردن غذا، آب و یا نوشیدنی خیلی سرد یا خیلی گرم
تیر کشیدن دندان بدون علت و یا درد های طولانی مدت دندان. به طوری که درد آن غیر قابل تحمل باشد.
سیاه شدن دندان و ایجاد سوراخ های عمیق روی دندان آسیب دیده. و یا حتی ریختگی دیواره های دندان
درد دندان بیمار در صورت تماس و ضربه به دندان
احتمال لق شدن دندان در هنگام رسیدن پوسیدگی به ریشه دندان وجود دارد.
احتمال ورم کردن صورت و یا لثه، در هنگام افزایش عفونت دندان پوسیده
پس از عصب کشی دندان و درمان ریشه، دندان پر شده ممکن است دچار دردهایی در روزهای اول پس از درمان شود که کاملا طبیعی و به دلیل حساسیت دندان است. درد دندان پس از چند روز به طور کامل رفع خواهد شد.
اگر عصب کشی دندان و درمان ریشه را انجام ندهیم چه می شود؟
در برخی موارد ممکن است به دلیل از بین رفتن دردهای دندانی، افراد انجام عصب کشی دندان و درمان ریشه را به تاخیر بیاندازند. اما از بین رفتن این دردها کاملا موقتی بوده و علت آن عفونت بیش از حد دندان آسیب دیده است. زمانی که درمان ریشه در زمان اولیه پس از پوسیدگی عصب انجام نمی شود، عفونت تمامی کانال های عصبی دندان را درگیر می کند.
این عفونت به انتهای عصب و ریشه دندان می رسد و در بیشتر مواقع موجب، ایجاد آبسه در انتهای ریشه دندان می شود. در زمانی که آبسه ایجاد می شود، درد های دندانی بسیار بیشتر و غیر قابل تحمل تر خواهند شد. به علاوه برای درمان درد دندان نیاز به تخلیه آبسه دندان است. اگر امکان تخلیه آن وجود نداشته باشد. دندانپزشک ناچار به کشیدن دندان آسیب دیده می شود.
در برخی موارد نیز دندان به طور کامل عفونی می شود. همچنین ریشه دندان به طور کامل دچار پوسیدگی شده و نگهداری و درمان آن هم، نمی تواند کاربردی باشد. بنابراین دندانپزشک پیشنهاد می کند قبل از ایجاد کیست دندان و آبسه، دندان پوسیده را بکشید.
علل ایجاد درد پس از درمان ریشه
بافت عصبی در داخل دندان در یک فضای محبوس قرار گرفته و هنگامی که التهاب و عفونت متوجه آن می شود امکان تورم به سمت خارج نداشته و بافت ملتهب به خود فشار میآورد و سبب درد بسیار زیاد دندان می شود. گاها التهاب از دندان فراتر رفته و به بافت های مجاور گسترش پیدا می کند و لثه ها و استخوان اطراف دندان نیز درگیر می شوند.
هنگامی که درمان ریشه یا عصب کشی صورت می گیرد بافت های عصبی داخل دندان خارج شده و شستشو داده می شود، به دلیل ماهیت خاص دندان و فضای داخلی آن و به دام افتادن میکروب ها و ذرات ریز دندان در داخل لثه و استخوان پس از کار درد شدیدی آغاز میشود که اکثرا با دارو و مسکن تخفیف داده می شود اما از بین نمی رود.
از جمله عوامل دیگری که می تواند بر بروز درد دندان بعد از درمان ریشه تاثیر گذار باشد، می توان به تعداد جلساتی که در آن درمان ریشه دندان تکمیل می شود، فاکتورهای مربوط به بیمار مثل جنس، سن، گروه دندانی، تشخیص بیماری پالپی، تشخیص بیماری پری اپیکال و نوع درمان که می تواند درمان اولیه یا درمان مجدد (retreatment) باشد، اشاره کرد.
چقدر دردناک است؟
یکی از ترس های بزرگ در مورد این نوع درمان دردناک بودن آن است، اما درمانی که توسط یک جراح دندانپزشک آموزش دیده انجام می شود باید نسبتاً بدون درد باشد.
دردی که احساس می شود ناشی از عفونت است و نه درمان. درمان درد ایجاد نمی کند. به کاهش آن کمک می کند. جراح دندان با بی حس کردن دندان و اطراف آن با بی حسی موضعی درد این روش را تسکین می دهد.
بعد از درمان، برخی از حساسیت ها طبیعی است. این دارو موقتی است و ممکن است داروی مسکن بدون نسخه (OTC) برای تسکین آن کافی باشد. در صورت نیاز، داروهای تجویز شده مانند کدئین موجود است.
دندانپزشک ممکن است برای درمان یا جلوگیری از عفونت آنتی بیوتیک تجویز کند.
در نهایت
درمان ریشه دندان معمولاً باعث نجات دندان و از بین بردن درد می شود. اگر دندان نجات پیدا نکند، بهترین گزینه بعدی کاشت است. با این حال، صرفه جویی در دندان طبیعی در صورت امکان بهتر است، زیرا هیچ چیز به اندازه یک دندان طبیعی کار نمی کند.
منبع دکتر کوروش صادقی
دکتر کوروش صادقی جراح دندانپزشک جراح - درمان ریشه - ترمیمی ساعت کاری مطب همه روزه از 2 الی 8 عصر پنج شنبه ها 1 الی 6 عصر طرف قرار...
سوالات خود را از دکتر کوروش صادقی _ جراح دندانپزشک بپرسید
02188619027
سوالات خود را از دکتر بپرسید