جشن چله تموز و با جشن چله تابستان با شروع طولانی ترین روز سال ( 10 مرداد ماه) آغاز می شود.جشن چله تموز یا جشن چله تابستان توسط ایرانیان باستان انجام می شده است و امروزه فراموش شده است.با این وجود هنوز هم در برخی از شهرهای ناحیه ی خراسان جنوبی،این مناسبت جشن گرفته می شود.
این جشن در دیگر جاهای ایران به کلی فراموش شده است و ایرانیان این روزها تنها شب یلدا را جشن می گیرند.
بنای شروع چله تموز بلند ترین روز سال بوده است. پیران کهن می گویند از اول چله تموز روزها کوتاه تر می شود. یعنی این چله و جشن به بلند ترین روز سال و کوتاه ترین شب سال مرتبط بوده است. میرابها و قنات داران بخشی از و یا کلیاتی از این ایام ها و مناسبتها را در لوح نانوشته و سینه به سینه محفوظ نگهداشته اند. در بعضی جاها این جشن نیلوفر و در جاهایی نوروز بل و در جاهایی جشن تیرگان و همچنین جشن آب پاشان هم گفته شده و قطعا روزها و شیوه آن در هر منطقه ای متفاوت شده است. . اما بنظر می رسد مبنای همگی و ریشه های آن یکی است . برداشت محصول و آغاز فصلی جدید. در خراسان تا قبل از چله تموز گندم و جو و عدس و نخود برداشت شده و تا آخر تموز خرمن ها پاک می شده است.
جشنهایی که در تیر و مرداد ماه برگزار میشود معمولا جشنهای آب هستند که در نیایشهای باستانی در خواست آب، سرسبزی و شادی می کردند به طور مثال در جشن تیرگان که در ۱۳تیرماه برگزار میشود تشتر یا همان تیر یکی از الهههای باستانی در برابر اپوش دیو خشک سالی پیروز میشود و پس از پیروزی بانگ میزند خوشا به روزگار شما ای آبها، ای گیاهان، ای مردمان و ای کشورها که پس از این آب در نهرها و رودهای شما جاری خواهد بود. جشن دیگری به نام نیلوفر وجود دارد که علت برگزاری آن دقیقا مشخص نیست، ابوریحان بیرونی اشاره میکند در ششم تیرماه مردم جشنی را برگزار میکردهاند که به آن جشن نیلوفران میگویند این جشن می تواند با آیین چله تموز جشنها و مراسم آب و آبریزان در ارتباط باشد چرا که برخی پژوهشگران ادعا میکنند علت این جشن به سبب روییدن گل¬های نیلوفر در این ماه است.
درپایان جشن چله تموز، جشن امردادگان است که درهفتم امرداد ماه برگزار می شود در این روز ایرانیان در دامن طبیعت ،کشتزارها و یا باغهای خود به پاک سازی، ترمیم ، نگهداری گیاهان پرداخته و یا به گیاهان و نباتات رسیدگی شده است و در دامن طبیعت در میان گیاهان به جشن، سرور، نیایش و پایکوبی میپرداختهاند. از یاوران امرداد، رشن، اشتاد و زامیاد است که او را در برابر دیو گرسنگی «زیریچ» که از دستیاران انگره مینوست، یاری میدهند.
به طور کلی بیشتر جشن هایی که در تابستان برگزار می شود مربوط به آب، آبیاری، گیاهان، سر سبزی و… بوده است از این رو تموز و گرما نیز از این کلییت مثتثنی نبوده و با آب، آبادی و سر سبزی در بلندترین روزهای سال که اجازه میدهد انسان در برابر گرما و خشکی مقاومت کند و بیشترین کوشش را برای آبادانی زمین، داشته باشد، در ارتباط است.
چله تموز در خراسان
خراسان یکی از جاهایی است که جشن چله تموز هنوز در آن کم و بیش وجود دارد. در تقویم محلی بیرجند«چله بزرگ» تابستان از اول تیر ماه شروع میشود و تا دهم مرداد ماه ادامه مییابد و «چله خرد» تابستان از دهم مرداد شروع و تا سیام این ماه ادامه دارد.
در جنوب خراسان از اول تیر ماه تا دهم مرداد ماه را «چله تموز»، از دهم مرداد ماه تا آخر این ماه را «چله خرد»، از اول دیماه تا دهم بهمن ماه را «چله کلو»، از دهم بهمن ماه تا آخر این ماه را «چله خرد» میگویند.
در قدیم روزهای بعد از نوروز را به دو چهل تقسیم میکردند چل روز اول که چله معتدل است و چل روز بعد که روزهای گرما است بعد از چله دوم چله تموز شروع میشود. که داغ ترین روزهای سال است.