علت خاموش شدن شمعک آبگرمکن

parya
حتما با این اتفاق روبرو شده اید که وقتی درحمام هستید آب سرد می شود، این مشکل برای دارندگان آبگرمکن های دیواری که شمعک دارند ملموس تر است که یکی از دلایل این اتفاق خاموش شدن شمعک و آبگرمکن است. دراین مطلب می توانید علل خاموش شدن شمعک آبگرمکن را ببینید

حتما با این اتفاق روبرو شده اید که وقتی درحمام هستید آب سرد می شود، این مشکل برای دارندگان آبگرمکن های دیواری که شمعک دارند ملموس تر است. یکی از دلایل این اتفاق خاموش شدن شمعک و آبگرمکن است،که برای تعمیر آن حتما باید با قطعات و تجهیزات آبگرمکن آشنا بود تا مشکل بوجود آمده را بتوان تشخیص داد و در سریعترین فرصت با واحدهای متخصص و تاسیساتی برای رفع عیب آن تماس گرفت.

تعمیر آبگرمکن از نمونه سرویس های تاسیساتی میباشد که به اذعان بعضی از افراد کاری ساده و بی زحمت می باشد.اما در واقع با همه ی سادگیهای موجود در تعمیر آبگرمکن ، ظرافتهای خاصی در آن نهفته است که نیاز به یک متخصص در این زمینه را واجب می سازد.آبگرمکن با همه ی سادگیهای ظاهری که دارد، در دل خود انواع مختلفی از اجزای بزرگ و کوچک و حساس را جای داده است که هر کدام از این اجزا در ارتباط با یکدیگر، وظیفه ی مهمی را انجام می دهند.در واقع ارتباط این بخش ها با یکدیگر است که عیب یابی را کمی با مشکل روبرو میک کند.تشخیص درست و به موقع عیب بوجوذ آمده در آبگرمکن ، تاثیر بسزایی در عملکرد صحیح و راندمان آن و همچنین جلوگیری از آسیب رساندن به سایر قسمت ها در آینده دارد.

برای تعمیر آبگرمکن ،شناخت کامل از اجزا و قطعات آن امری کلیدی می باشد که در زیر به آنها اشاره می کنیم.

اجزای آبگرمکن :

آبگرمکن ها از قطعات مختلفی به شرح و وظایف زیر تشکیل شده است؛

1-کلاهک تعدیل :

وظیفه ی این قطعه هدایت هوا و محصولات احتراق به داخل دودکش جهت افزایش راندمان دستگاه است.

وجود این قطعه سبب تقلیل سرعت مکش و جلوگیری از خاموش شدن آبگرمکن هنگام پس زدن دودکش میشود.

2-رویه آبگرمکن :

از این قطعه برای روشن و خاموش کردن آبگرمکن و همچنین تنظیم مقدار شعله استفاده می شود.

3-صفحه پشتی :

تمامی اجزای تشکیل دهنده ی آبگرمکن توسط این قطعه به دیوار نصب می شوند.

4-مبدل :

این قطعه متشکل از لوله ی مسی و پره های حرارتی جهت افزایش تبادل گرمایی میباشد.

در واقع آب با عبور از این لوله ها و گرفتن گرما از شعله ی مشعل به تبادل گرما مبادرت می ورزد.

5-رگولاتور آب :

وظیفه ی این قطعه ثابت نگه داشتن دبی خروجی آب، مستقل از فشار آن است.

اجزای رگولاتور آب عبارتند از :

قاب برنجی،شیپوره،شیر احتراق آهسته،ساق سوپاپ،مغزی آببندی،شیر تنظیم دما،دیافراگم،میل سوپاپ آب

6-رگولاتور گاز :

وظیفه ی این قطعه وارد کردن گاز به آبگرمکن و همچنین تنظیم مقدار آن جهت اشتعال مشعل می باشد.

رگولاتور گاز از دو قسمت بدنه و رابط چند راهه تشکیل شده است.

7-سوپاپ اصلی گاز :

وظیفه ی آن باز و بسته کردن مسیر گاز به رابط چند راهه، هنگام باز و بسته شدن آب مصرفی می باشد.

8-شیر پروانه ای :

این قطعه میزان گاز ورودی به رگولاتور گاز و رابط چندراهه ی مشعل را محدود می کند.

9-مجموعه شیر گاز :

9-1-دسته ی شیر گاز :

انتقال دهنده ی نیروی چرخشی به مغزی شیر گاز می باشد.

9-2-مغزی شیر گاز :

گاز ورودی از رگولاتور گاز به رابط چند راهه را تنظیم می کند.

10-مشعل :

جهت انتقال گرما به مبدل به کار گرفته می شود.

11-ترموکوپل :

با گرم شدن آن توسط شعله ،شیر مغناطیسی وسایل گازسوز را باز می کند.

12-شمعک :

این قطعه همیشه روشن بوده و به محض باز شدن شیر گاز، مشعل را روشن می کند.

13-شیر مغناطیسی :

وظیفه ی آن بستن مسیر عبور گاز به هنگام خاموشی عمدی یا تصادفی شمعک می باشد.

14-فندک :

جهت روشن نمودن شمعک از این قطعه استفاده می شود.

عیب یابی آبگرمن و علل خرابی آن :

در آبگرمن علل زیادی برای خرابی وجو دارد که به برخی از خرابی های رایج اشاره میکنیم.

1-روشن نشدن شمعک :

برای این عیب میتوان به بسته بودن شیر پروانه ای،گرفتگی نازل و صافی اشاره کرد.

2-خاموش شدن شمعک :

این عیب به علت خرابی ترموکوپل و شیر مغناطیسی و کوتاه بودن شعله شمعک ایجاد می شود.

3-کوتاه و زرد بودن شعله شمعک :

این عیب از گرفتگی صافی و نازل شمعک و همچنین کثیف بودن صافی هوا ناشی می شود.

4-روشن نشدن شمعک به هنگام باز کردن شیر آب گرم :

دلایل زیادی را برای این عیب می توان برشمرد،از جمله :

قطع بودن گاز ساختمان،بسته بودن شیر پروانه ای،خراب بودن دیافراگم،گرفتگی لوله مبدل و شیر احتراق آهسته و…

5-خاموش نشدن آنی مشعل به هنگام بستن شیر آب گرم :

گرفتگی لوله دیافراگم و شیپوره،خرابی شیر احتراق آهسته و خرابی اورینگ سوپاپ اصلی از دلایل مهم این عیب است.

6-روشن نشدن آنی مشعل به هنگام باز کردن شیر آب گرم :

خرابی شیر احتراق آهسته،کم بودن فشار گاز ورودی،خرابی اورینگ سوپاپ اصلی و کوتاه بودن شعله باعث بروز این مشکل می شود.

البته عیب های بوجود آمده در آبگرمکن دیواری بسیار زیاد است که در این مقال نمیگنجد.

نحوه ی تعمیر آبگرمکن :

تعمیر آبگرمکن همانند سرویس و تعمیر پکیج، با توجه به موارد مطروحه در بالا، امریست تخصصی و توسط سرویسکار مجرب و آگاه به همه ی اصول سرویس که از جانب سازندگان آبگرمکن تدوین شده است صورت می پذیرد.

سیستم آب‌گرم‌کن‌هایی که به طور اتوماتیک با باز کردن شیر آب‌گرم روشن می‌شوند، پیچیده‌ است و تعمیرشان کار هر کسی نیست اما کارکردن با آب‌گرم‌کن‌های مخزن‌دا ر راحت‌تر است. اگر آب‌گرم‌کن روشن نمی‌شود یا یکهو خاموش می‌شود، ممکن است سیم ترموکوپل قطع شده باشد. باید یک تعمیرکار بیاورید تا آن را برایتان عوض کند. آب‌گرم‌کن‌های ایستاده گازی معمولا دارای یک مشعل هستند که با چرخاندن یک کلید باعث روشن شدن پیلوت می‌شوند. اگر مشعل روشن نشد، می‌توانید کارتان را با کبریت راه بیندازید. اما اگر کبریت هم جواب نداد، به احتمال زیاد مشعل جرم گرفته و باید یک تعمیرکار بیاید و آن را درست کند. در آب‌گرم‌کن‌های دیواری، جرقه با‌ چند تا باتری قلمی‌ تولید می‌شود. ممکن است شارژ این باتری‌ها تمام شده باشد. با باز کردن بدنه، می‌توانید باتری‌ها را عوض کنید.

تقریبا در اکثر لوازم گازسوزی که دارای پیلوت ثابت هستند این مشکل هر از چند گاهی باعث روشن نشدن و ثابت نماندن شمعک میشود و مشتری مجبور است با سرویسکار تماس بگیرد.

شرح ایراد : معمولا بعد از خاموشی کامل دستگاه که گاهی پس از قطعی گاز اتفاق میافتد مشتری مثل همیشه سعی به روشن کردن دستگاه میکند و با فشار دادن دکمه شیر گاز و زدن جرقه شمعک روشن شده و با ول کردن کلید شیر کنترل گاز شمعک خاموش میشود.

علت ایراد : علت این مسئله کثیف بودن گاز و گرفتگی مجرای سمت ترموکوپل پیلوت می باشد

چگونگی رفع ایراد : همانطوری که در تصویر زیر میبینید

پیلوت سه جهت شعله دارد که گاهی قسمت اصلی که وظیفه ثابت نگه داشتن شمعک را دارد یعنی سمت ترموکوپل به خاطر کثیفی و گرفتگی روشن نمیشود که در این زمان شما باید با فندک و یا کبریت همانند تصویر بالا سمت ترموکوپل را به صورت دستی روشن کنید و پس از گذشت 30 ثانیه رها کنید.

   و در صورتی که مشکل حل نشد. ترموکوپل و بوبین مورد بررسی قرار بگیرد.

که در بیشتر موارد با تعویض ترموکوپل مشکل درست می شود.

آشنایی با وظیفه ترموکوپل و چگونگی عملکرد ترموکوپل در وسایل گاز سوز

به دلیل اهمیتی که ترموکوپل در وسایل گاز سوز دارد در این پست به توضیح ساختمان و اساس کار آن می پردازیم.

هر گاه دو فلز غیر هم جنس از یک طرف به هم متصل باشند و قسمت اتصال را حرارت بدهیم در دو سر آزاد طرف دیگر آن ها برق بوجود می آید. البته برقی که به این صورت تولید می شود بسیار کم است .در هر صورت ترموکوپل یک مولد جریان الکتریکی است . از این خاصیت ترموکوپل و برق تولیدی آن در شیر کنترل های (کاربراتور های ) وسایل گاز سوز استفاده می شود .

تذکر :یکی دیگر از موارد استفاده ترموکوپل اندازه گیری درجه حرارت کوره ها می باشد. (مثلا” اگر محل اتصال دو فلز آهن وکنستانتان را حرارت دهیم به ازاء هر ۱۰۰ درجه حرارت، ۵ میلی ولت برق تولید می شود . که این جریان تولیدی به وسیله دستگاه های اندازه گیر نظیر گالوانومتر قابل اندازه گیری است.

روش کار ترموکوپل

در شیر کنترل ها – محل اتصال دو فلز ترموکوپل توسط شمعک (پیلوت) گرم می شود .انتهای دیگر ترموکوپل به بوبینی متصل می شود. برق تولیدی ، باعث میدان مغناطیسی در بوبین شده و هسته بوبین را همیشه به حالت جذب (بطرف داخل بوبین) نگه می دارد.در سر طرفی از هسته بوبین که آزاد است واشر ظریفی نصب شده است.در صورتی که به هر دلیل شعله خاموش یا قطع گردد جریان ترموالکتریک ایجاد شده توسط ترموکوپل قطع شده ،بوبین خاصیت مغناطیسی خود را از دست داده و فنری که پشت هسته بوبین قرار دارد آن را به بیرون رانده و واشر آن مسیر اصلی گاز را می بندد.و به همین دلیل است که در هنگام روشن کردن وسایل گاز سوز ترموکوپل دار حدود ۲۰ ثانیه باید دگمه آن را نگه داشت تا ترموکوپل گرم و برق تولیدی ، هسته (سوپاپ) بوبین را در حالت جذب نگه دارد و مسیر گاز باز شود.

ترموکوپل وسیله ای بسیار ضروری از نظر ایمنی وسایل گاز سوز می باشد زیرا در صورتی که مثلا” گاز شبکه قطع شود و مجددا” بر گشت داشته باشد از تجمع گاز و خطر آتش سوزی و انفجار جلوگیری می کند همچنین در مورد اجاق گاز هایی که مجهز به ترموکوپل هستند باید گفت در صورت سر رفتن غذا و خاموش شدن شعله جریان گاز قطع می گردد و خطر انتشار گاز وجود ندارد. (در شکل زیر یک ترموکوپل و دو نمونه بوبین نشان داده شده است.).

آزمایش سالم بودن ترموکوپل و بوبین

تقریبا” با نگاه کردن به شکل ظاهری ترموکوپل می توان سالم بودن ویا خرابی آن را تشخیص داد. اگر محل اتصال دو فلز سوخته شده باشد ودر حقیقت اتصال از هم جدا شده باشد به احتمال زیاد ترموکوپل خراب است در انتهای دیگر ترموکوپل که به بوبین متصل می شود دو فلز درونی و بیرونی ترموکوپل به وسیله واشر عایقی از هم جدا شده ،در صورتی که سر فلز درونی کنده شده ویا واشر خراب شده باشد دلیل بر خرابی ترموکوپل می باشد.

ترموکوپل را می توان به همراه یک بوبین سالم تست نمود با توجه به شکل اگر انتهای ترموکوپل را به بوبین متصل نموده وسر ترموکوپل را حرارت دهیم (محلی که در شکل با پیکان قرمز نشان داده شده است.) و هسته بوبین را با انگشت به داخل فشار دهیم (محلی که با پیکان سبز نشان داده شده ) و حدود ۲۰ تا ۳۰ ثانیه نگه داریم. اگر پس از رها کردن ، هسته به جای اول خود بر نگشته و در حال جذب بماند ترموکوپل سالم،ودر غیر این صورت معیوب است.

تذکر مهم- با توجه به شکل چون یک سر سیم بوبین به بدنه آن متصل است و همینطور بدنه بیرونی ترموکوپل یکی از سیم های هادی جریان محسوب می شود ، لذا باید توسط یک سیم رابط هادی قسمت بیرونی ترموکوپل را به بدنه بیرونی بوبین متصل نموده تا آزمایش فوق درست بوده و جواب دهد.(در شکل این سیم با رنگ آبی مشخص شده است.)

ساده ترین راه تست ترموکوپل آن است که سر آن را حدود ۲۰ الی ۳۰ ثانیه حرارت داده و بلافاصله انتهای آن را توسط دو سیم رابط به بلندگوی کوچکی متصل نماییم در صورت سالم بودن ترموکوپل صدای (تق)ضعیفی از بلند گو شنیده می شود که نشانه وجود جریان الکتریکی میباشد.

بوبین را می توان به همراه یک ترموکوپل سالم آزمایش کرد (طبق آزمایش ترموکوپل به همراه بوبین که شرح داده شد.). همچنین اگر بوبین را به یک باتری کوچک ۵/۱ ولتی وصل نموده و هسته آن را با انگشت بداخل فشار دهیم اگر پس از بر داشتن انگشت به همان حال ماند بوبین سالم است.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ
نظرات
غلامرضا

غلامرضا

1398-10-25 - 20:38 پاسخ

سلام من شیر ابگرم داخل ابگرمکن نشتی داشت واشر تعویض کردم بعد خواستم روشن کنم دیگه شمعک روشن نمیمونه تا رها میکنی شعله شمعک و نصب دودکشم عالیه

غلامرضا

غلامرضا

1398-10-25 - 20:37 پاسخ

سلام من شیر ابگرم داخل ابگرمکن نشتی داشت واشر تعویض کردم بعد خواستم روشن کنم دیگه شمعک روشن نمیمونه تا رها میکنی

حسین علیمحمدی

حسین علیمحمدی

1398-10-09 - 22:45 پاسخ

سلام آبگرمکن ما چند روزی یک بار خود به خود شمعکش خاموش میشه علت چی میتونه باشه؟

کامران فیروزی

کامران فیروزی

1398-09-12 - 22:38 پاسخ

سلام چطوری سنسور آب گرم کنو قطع کنم؟

ابراهیم بهارلویی

ابراهیم بهارلویی

1398-09-12 - 20:06 پاسخ

آموزش مختصر و مفیدی بود،ممنون

سعید ا

سعید ا

1397-03-11 - 08:49 پاسخ

در ادامه پیام قبلی که فرستادم: مسائل دیگه ای که میتونید چک کنید: 1. سطح روی ترموستات رو بررسی کنید که خراب و شکسته نشده باشه و سپس تمیزش کنید. 2. سیمی که از خروجی ترموستات خارج میشه گاها به یکسری سنسور وصل هست (مثلا سنسور فشار آب که روی لولۀ آب گرم قبل از خروج از آبگرمکن قرار داره و سنسور دود که نزدیک مجرای دودکش)، سیم را با دقت چک کنید و سنسورها را به صورت موقت اتصال کوتاه کنید، که ببینید سالم هستند یا نه فراموش نکنید که دوباره حتما وصلشون کنید.

سعید ا

سعید ا

1397-03-11 - 08:48 پاسخ

سلام اینم از تجربه خود من: مشکل آبگرمکن دیواری ما این بود که پس از روشن و خاموش شدن مشعل اصلی (باز کردن و سپس بستن آب)، ناگهان پیلوت هم خاموش میشه. بعد از اینکه دقت کردم دیدم شعله پیلوت نسبتا کوتاهه و وقتی فشار گاز هنگام روشن کردن شعله اصلی اندکی افت میکنه، سریع ترموستات دستور میده که مسیر اصلی گاز قطع شه. برای حل این مشکل این کار میتوانید خودتان با یک پیچ گوشتی و آچار فراسنه انجام دهید: پیلوت را باز کرده، قطعه ای برنجی (ژیگلور) به پایینش متصل هست، چک کنید ببینید گرفتگی نداشته باشد، متاسفانه گاز شهری بسیارناخالصی داره و گاهی اوقات مسیر گاز توی پیلوت رو مسدد میکنه. برای تمیز کردن کافیه اونو با آب بشورید و سپس توش با شدت فوت کنید.

محمد

محمد

1396-12-25 - 22:34 پاسخ

لطفا قیمت های کاشت.ولیمینیتو.... دندان را هم بزارید

امین

امین

1396-11-03 - 13:16 پاسخ

سلان بسیار عالی حرفه ای ساده و روان راهنمایی و آموزش دادید . کاش دیگران هم همچون شما توضیح میدادند .واقعا لطف بزرگی کردید