روز قیامت واقعه ای است که به صورت حتمی اتفاق می افتد ، و همه انسانها از بستر خاک بلند می شوند تا جوابگوی اعمال خود در مقابل پروردگار عالم باشند و هیچکس نمی تواند منکر این شود که قیامتی وجود ندارد چون بارها به روز رستاخیز در قرآن اشاره شده است و پیامبران و امامان نیز به آن اشارات زیادی کرده اند .
در لغت قیامت از قیام، خیزش وبرخاستن است؛ و در اصطلاح، برخاستن انسان از خاک و حضور در عالم پس از مرگ. زمان دقیق قیامت و این که در چه زمانی اتفاق می افتد معلوم نیست اما در آیات و روایات شواهد و علاماتی برای زمان وقوع آن ذکر شده است که به سه دسته تقسیم می شوند:
الف – حوادثی که قبل از پایان جهان محقق میگردد.
ب – حوادثی که در آستانه پایان جهان پدیدار میشود.
ج – حوادثی که در آغاز رستاخیر و بازگشت به حیات مجدد ایجاد میشود.
تقسیم قیامت به قیامت صغری و قیامت کبری : هر کس میمیرد قیامت صغراى او بر پا میشود (من مات قامت قیامته) و سرآغازى است براى پاداش و کیفرها که بخشى جنبه برزخى دارد و بخش دیگرى در قیامت کبرى یعنى قیامت عمومى انسانها دامانشان را میگیرد، و در هیچ یک از این دو مرحله نه چارهجویی ها مؤثر است، و نه در برابر اراده الهى یار و یاورى وجود دارد.
قیامت صغری (عالم برزخ): انسان پس از مرگ وارد عالم قیامت نمی شود، بلکه به عالم برزخ وارد می گردد. منظور از عالم برزخ، جهانی است که میان دنیا و عالم آخرت قرار دارد، یعنی هنگامی که روح از بدن جدا می شود، پیش از آن که بار دیگر در قیامت به بدن اصلی باز گردد، در عالمی که میان این دو عالم است و برزخ نامیده می شود، قرار خواهد داشت.
قیامت کبری (عالم بعد از برزخ): قیامت کبری که عالمی است پس از عالم برزخ همه انسانها از اولین تا آخرین جمع شده، و وارد مرحله ی جدیدی از زندگی و حیات می شوند؛ و به پاداش و یا جزای اعمال و رفتار زندگی دنیایی خود می رسند. در قرآن کریم بیش از صد نام برای قیامت ذکر شده است که معروفترین نام یوم القیامة است که 70 بار در قرآن مجید ذکر شده و حکایت از قیام عمومی بندگان و رستاخیز عظیم انسانها میکند و توجه به آن انسان را به قیام در این دنیا برای انجام وظیفه دعوت مینماید.
راز نامگذاری آن روز موعود به قیامت که از مشهورترین نامهاست و در قرآن سورهای به این نام اختصاص یافته، این است که مردم در این روز دفعتاً قیام خواهند کرد و نزد پروردگار جهانیان خواهند ایستاد و روزی است که لحظه و ساعت رستاخیز برپا شود و روزی که روح و فرشتگان برپا ایستند و روزی که حساب خلایق برپا گردد.
مدت زمان قیامت :قرآن مجید در یک آیه هنگامی که از روز قیامت سخن می گوید آن را به عنوان یک روز بسیار طولانی معرفی می کند. در یک جا می فرماید: فرشتگان و روح به سوی او عروج می کنند در آن روز که مقدارش پنجاه هزار سال است البته تعبیر به “پنجاه هزار سال”، از این نظر است که آن روز، برحسب سال های دنیا تا این حد ادامه پیدا می کند و در جای دیگر مقدار آن را یک هزار سال تعیین می نماید. لازم به ذکر است که بین این دو آیه، منافاتی وجود ندارد؛ زیرا همانگونه که در روایات وارد شده است: در قیامت پنجاه موقف است و هر موقف به اندازه یک هزار سال طول می کشد البته بعضی دیگر نیز احتمال داده اند، عددپنجاه هزار سال، برای تکثیر باشد نه بیان تعداد؛ یعنی آن روز بسیار طولانی است
قیامت در چه زمانی اتفاق می افتد : زمان دقیق قیامت و این که در چه زمانی اتفاق می افتد معلوم نیست اما در آیات و روایات شواهد و علاماتی برای زمان وقوع آن ذکر شده است که به سه دسته تقسیم می شوند:
الف – حوادثی که قبل از پایان جهان محقق میشود: یکی از حوادث قبل از قیامت، بعثت آخرین پیامبر است. و از دیگر نشانههای پایان یافتن این عصر دودی است که در آسمان ظاهر میشود. قرآن میفرماید: منتظر روزی باش که آسمان دود آشکاری پدید آورد.
ب – حوادثی که در آستانه پایان جهان پدیدار میشود:
1- کوهها بعد از مقدماتی متلاشی میشود. کوهها در ابتدا به لرزه در میآیند بعد از جا کنده میشوند سپس به حرکت درمیآیند و در هم کوبیده میشوند آن گاه به صورت تودهای از شنهای متراکم درمیآیند بعد به صورت گرد و غبار پراکنده میشوند
2- دریاها برافروخته و منفجر میشوند:
3- زلزلههای عظیم و ویران گر: زلزلههای بی سابقه و عظیمی تمام کره خاکی را به لرزه درمیآورد، همه چیز در هم ریخته و از بین میرود و تمام انسانها در لحظهای کوتاه مدفون میشوندو
4- تاریک شدن خورشید و ماه و ستارگان: “در آن هنگام که خورشید در هم پیچیده شود و در آن هنگام که ستارگان بی فروغ شوند”
5- شکافته شدن آسمان و کرات : “در آن هنگام که آسمان شکافته شود
ج – حوادثی که در آغاز رستاخیر و بازگشت به حیات مجدد ایجاد میشود:
مرحله آخر در قیامت، حوادثی است که بعد از اتمام دو مرحله قبل پدید میآید: “وعده الهی در آن روز تحقق مییابد که این زمین به زمین دیگر و آسمانها (به آسمانهای دیگر) مبدّل میشود و انسانها در پیشگاه خدا ظاهر میگردند” بعد از حوادثی که به دنبال آن جهان متلاشی میشود، اینک نوبت انسانها است که وارد صحرای محشر شده، و ثمره اعمالی را که در دنیا انجام داده است، مشاهده می کند.
محمد طاهر حیدرزاده
با سلام آیا در روز رستاخیز همه نسل های آدم از اول تا آخر تجموع می کند یا که هرنسل به نوبت خود میاد و حسابش تمام می شه میره و نوبت بعدیش میاد تا که با گذشت یک یا چند هزار سال این روند کامل می شه ؟؟؟