احتمال زلزله مجدد در تهران چقدر است؟
با وقوع زلزله ی 5.2 ریشتری در تهران لرزه نگارها احتمال زلزله مجدد در تهران را پیش بینی می کنند. مردم شهر تهران با زلزله ی 29 آذر 96 به شدت ترسیده اند و به دنبال احتمالات وقوع زلزله مجدد در تهران هستند. حال این سوال پیش می آید که آیا زلزله ای دیگر برای تهران در راه است. احتمال زلزله مجدد در تهران چقدر است؟ آیا با این احتمالات باید خود را آماده زلزله ی بزرگی دیگر در تهران کرد؟اگر نمی دانید احتمال زلزله مجدد در تهران چقدر است، این مقاله را تا انتها بخوانید.
احتمال زلزله در تهران
معاون پژوهشی و فناوری پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی با رد شایعه احتمال وقوع زلزله ۱۰ ریشتری در تهران گفت به طور کلی اصلا پتانسیل زلزله ۱۰ ریشتری وجود ندارد.
وی درباره احتمال فعال شدن گسل های تهران در اثر زلزله امشب نیز گفت: این زلزله ناشی از گسل کرج بوده و در مجاورت گسلهای بزرگ شمال تهران و اشتهارد قرار دارد. بنابراین این گسل منتها الیه گسلهای بزرگ بوده است. وی افزود: عمق این زلزله در ٧ کیلومتری زمین بوده است و یک چهارم جمعیت ایران این زلزله را حس کرده اند. احتمال وقوع دومینو وجود دارد و گسل جنوب کرج در ١٢٠٠ سال گذشته و گسل تهران در ٩٠٠ سال اخیر لرزشی نداشته و احتمال وقوع زلزله در این گسلها وجود دارد.
وی ادامه داد: تجمیع قوای گسلهای غیر فعال بستگی به توان لرزه زایی گسلهای لرزیده شده دارد و معمولا با قدرت ٧ ریشتر فعالیت گسلهای خفته آغاز میشود.
نظر رئیس مرکز تحقیقات مسکن در خصوص احتمال زلزله تهران
?این احتمال وجود دارد که گسل ماهدشت با توجه به تهاتری که با گسلهای دیگر همچون گسل ایپک و اشتهارد دارد سبب زلزله بزرگتری در تهران و البرز شود.
?گسل ماهدشت سابقه فعالیت چندانی نداشته است و حداکثر بزرگای آن ۶ ریشتر است.
?بعد از زلزله ۵.۲ ریشتری چندین پسلرزه رخ داد که از بزرگای زلزله کم شده است و امید داریم که زلزله نخست زلزله اصلی باشد.
همچنین مرادی رییس مرکز لرزهنگاری در گفتوگو با شبکه خبر با اشاره به زلزله ۵٫۲ ریشتری تهران، کانون زلزله را در نزدیکی ملارد عنوان کرد و گفت: گسل اشتهارت فعال شده است و از این رو بهتر است مردم البرز و غرب تهران موارد ایمنی را رعایت کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال پس لرزه وجود دارد، اظهار کرد: با توجه به شدت زلزله، نمیتوان گفت پیش لرزه بوده یا زلزله اصلی؛ احتمال وقوع زلزله و پسلرزهها وجود دارد.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور درباره این که احتمال زلزله مجدد در تهران وجود دارد یا خیر گفت: احتمال پسلرزهها وجود دارد، اما تمامی دستگاهها در آماده باش قرار گرفتهاند.
نجار تاکید کرد: آرامش و پرهیز از استرس در این لحظات ضروری خواهد بود و مردم باید به توصیههای کارشناسان توجه داشته باشند.
مازیار حسینی در پاسخ به شایعههای زلزله شب 29 آذر 96 در ملارد که در تهران نیز احساس شد، با بیان اینکه با توجه به شدت زمین لرزه و عمق کانونی به نظر میرسد این زمین لرزه اصلی بوده است، گفت: اگر زلزله اخیر تهران یک پیش لرزه بود میبایست در فاصله زمانی کوتاهی زلزله اصلی رخ میداد و این موضوع را ما در زلزله کرمانشاه نیز تجربه کردیم، ولی وقوع لرزههای با قدرت کمتر پس از زلزله شب گذشته تهران نشان میدهد که زلزله شب گذشته زلزله اصلی بوده است و نه یک پیش لرزه.
وی در ادامه در پاسخ به شایعات مطرح شده درباره عوامل غیرطبیعی در وقوع این لرزشها و نقش آنها در زلزله اخیر پایتخت با رد این شایعات، اظهار کرد: در وهله اول نکته حائز اهمیت آن است که اگر عوامل غیرطبیعی در وقوع این لرزش نقش داشت نمیبایست پس لرزههای بعدی رخ میداد و از سویی دیگر نیز عوامل غیرطبیعی و یا انفجار که در برخی شایعات به عنوان عامل وقوع این زمین لرزه عنوان شدهاند در سطح زمین رخ میدهند و این در حالی است که زلزله شب گذشته تهران براساس اعلام مراکز لرزهنگاری کشورمان و سایر نقاط دنیا در اعماق زمین رخ داده است. از اینرو میتوان با قاطعیت بیاساس بودن این شایعات را اعلام کرد.
کارشناس لرزهنگاری و استاد دانشگاه در پاسخ به سوال دیگری دربارهی اعلام برخی اخبار مبنی بر شنیده شدن صدای مهیب در مناطق مختلف پیش از وقوع زلزله، گفت: موج اولیه زمین لرزه موج موسوم به P است که با توجه به طولی بودن آن قابل شنیدن بوده و در بسیاری از زلزلههای دیگر نیز صدای مهیب آن به گوش رسیده است، لذا این موضوع مساله غیرعادی نبوده و نگرانکننده نیست.
وی در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند که گسل های تهران با زمین لرزه شب گذشته فعال شده است گفت: گسل های پایتخت و اطراف آن فعال هستند و تغییراتی هم دارند و نباید عنوان شود که فعالیتشان آغاز شده چراکه فعال هستند.