صدای زلزله از چیست؟
صدای زلزله یکی از ترسناکترین صداهایی است که می توان شنید.اما صدای زلزله از چیست و چرا در هنگام زلزله صدایی مهیب و ترسناک شنیده می شود؟در این مطلب بخوانیم.
زلزله چیست؟
لرزش ناگهانی پوستههای جامد زمین ، زلزله یا زمین لرزه نامیده میشود. دلیل اصلی وقوع زلزله را میتوان افزایش فشار بیش از حد داخل سنگها و طبقات درونی زمین بیان نمود. این فشار به حدی است که در سنگ گسستگی بوجود میآید و دو قطعه سنگ در امتداد سطح شکستگی نسبت به یکدیگر حرکت میکنند. به سطح شکستگی که توأم با جابجایی است، گسل گفته میشود. وقتی که سنگ شکسته میشود، مقدار انرژی که در زمان طولانی در برابر شکستگی حالتهای مختلفی را برای آزادسازی انرژی نهفته شده بوجود میآورد.
بطوری که در ابتدا فشار و نیروهای درونی ممکن است باعث ایجاد یکسری لرزههای خفیف و کوچک در سنگها شود که پیش لرزه نامیده میشود. بعد از اینکه فشار درونی بر مقاومت سنگها غلبه کرد انرژی نهفته آزاد میگردد و زمین لرزه زلزله اصلی رخ میدهد، البته نباید از اثر لرزشهای کوچکی که بعد از زمین لرزه اصلی نیز اتفاق میافتد و به نام پس لرزه معروف هستند، چشم پوشی کرد. لرزه ، پیش لرزه ، لرزه اصلی و پس لرزه مجموعا یک زمین لرزه را نشان میدهند.
باید توجه داشت که تمام زلزلهها با پیش لرزهها همراه نیست و همچنین پیش لرزه را نمیتوان مقدمه وقوع یک زلزله بزرگ دانست، زیرا در بسیاری از موارد یک زلزله مخرب خود یک پیش لرزه فوق العاده مخربی بوده است که در تعقیب آن اتفاق افتاده است. همچنین در بسیاری از زمین لرزهها زلزله اصلی بدون هیچ لرزه قبلی و یکباره اتفاق میافتند، زلزلههایی هم در اثر عوامل دیگر مثل ریزشها (مثلا ریزش سقف بخارهای آهکی و زمین لغزشها) و یا در بعضی موارد فعالیتهای آتشفشانی نیز بوجود میآید که مقدار و شدت آنها کمتر است.
چرا زلزله بوجود میآید؟
به درستی مشخص نیست که چرا زلزله بوجود میآید، اما همانطور که قبلا اشاره شد تجمع انرژی در درون زمین از یک طرف و افزایش نیروی زیاد در درون زمین و عدم تحکمل طبقات زمین برای نگهداری این انرژی از طرف دیگر موجب شکسته شدن زمین در بعضی نقاط آن شده و انرژی از محل آن آزاد می شود. این شکستگی که اکثرا با جابجایی زمین اتفاق میافتد باعث خطرات و ایجاد لرزش زمین میشود که به آن زلزله گفته میشود.
در حقیقت، دشوار است بدانیم که زمین لرزه های زیرزمینی چه صدایی دارند، چرا که امواج لرزه ای معمول دارای فرکانس هایی کمتر از محدوده قابل شنیدن برای انسان است که بین 20 تا 20،000 هرتز است. با این حال، گروهی از محققان صدای یک هیولای لرزه ای را به خود جلب کرده اند: در 11 مارس 2011، زلزله 9.0 magnum Tohoku که ژاپن را تکان داد و در سنجش از دور در سراسر جهان شناسایی شد.
با تبدیل داده های لرزه ای بدست آمده از ابزارهای اطراف بر روی کره زمین به فایل های صوتی، و سپس پخش فایل های ضبط شده در سرعت های سریعتر از زمان در لحظه، محققان فرکانس های لرزه ای را متناسب با محدوده قابل شنیدن تطبیق داده اند.
این تکنیک همچنین سیگنال ها را مسدود می کند به طوری که فرآیندهایی که در عرض چند دقیقه یا چند ساعت اتفاق می افتد می توانند در زمان های بسیار کوتاه تر در حد چندین ثانیه شنیده شوند. بسته به جایی که سنجشگرها مجموعه داده های خاص خود را ثبت کرده بودند، صداهای مرتبط با شوک اصلی و پس لرزه ها شبیه انفجارهای شدید، رعد و برق های دوردست و باران های شدید و صدای مبلمانی است که بر روی یک سطح چوب سخت در حال ریختن است.
صدای زلزله شبیه چیست | آیا زلزله صدا دارد | صدای زلزله چگونه است
در یک تلاش جداگانه، یک کاربر فعال YouTube، روش دیگری را برای ثبت صدای زلزله ارائه داده است که در آن بدان می پردازیم. وی فهرست جهانی زلزله های بزرگتر از 4.5 درجه در سال 2011 را برای ایجاد مجموعه ای از کولاژهای لرزه ای صوتی و تصویری زمان گذشت را جمع آوری نمود.
این تکنیک مشابه موسسه اسمیتسونیان بود که برای اهداف آموزشی در دهه 1990 مورد استفاده قرار گرفته است. در پایان ویدئویی تحت عنوان «نقشه تصویری جهانی زمین لرزه 2011»، در ماه ژانویه توسط کاربر StoryMonoroch در سایت قرار گرفته و تا اواسط ماه مه، بیش از 620،000 نمایش داده شده است.